In de Zuid-Koreaanse thrillerserie Bargain maakt een aardbeving een abrupt einde aan een florerende illegale handel in organen. De overlevenden komen vast te zitten in het ingestorte gebouw.

Hun ontmoeting oogt in veel opzichten toch een tikje pervers. Op haar profiel had de jonge student Park Joo Young (Jeon Jong-seo) aangegeven dat ze nog maagd was, en dat was voor No Hyung Soo (Jin Seon-kyu) de aanleiding om meteen een afspraakje te maken in een afgelegen hotel. Hij wil er zelfs royaal voor betalen, maar als blijkt dat de waarheid toch net even anders ligt, wordt de afspraak plots een keihard onderhandelingsspel.

Net als je denkt naar een pijnlijk ongemakkelijke seksafspraak te kijken, neemt de zesdelige Zuid-Koreaanse serie Bargain een bizarre wending. De seksdate en het hotel blijken in werkelijkheid een dekmantel voor een florerende handel in menselijke organen, die worden verwijderd bij de argeloze, hitsige mannen. In diezelfde hotelkamer wordt een veiling georganiseerd voor geïnteresseerden, waar de organen meteen kunnen worden aangeschaft voor een niet al te zacht prijsje.

Alsof dit alles nog niet grimmig genoeg is, voegt Bargain daar aan het eind van de eerste aflevering nóg een wending aan toe, want na een enorme aardbeving stort het hele hotel zo’n beetje in elkaar, en komen de overlevende veilingbezoekers, slachtoffers én de ‘handelaars’ vast te zitten in een gebouw waar ze met geen mogelijkheid uit lijken te kunnen ontsnappen.

En wie denkt dat de mens in tijden van nood heus wel een beetje begint te deugen, heeft het in deze serie flink mis. Het mensbeeld van Bargain is dan toch een stuk cynischer: de een z’n dood, is de ander z’n overleving of gewin, en niets anders. Als er al iets van allianties ontstaan, bijvoorbeeld tussen slachtoffer, lokker en een wanhopige zoon die op zoek is naar een nier voor zijn vader, lijkt dat hooguit van tijdelijke aard.

Bargain

Het maakt Bargain – dat is gefilmd als één lange take – tot een fascinerend duistere serie, die best wat gemeen heeft met Netflix-hitserie Squid Game. Bargain is misschien nog wel grimmiger, al valt de serie na de geweldige eerste aflevering net iets te vaak in herhaling. De resterende vijf afleveringen doen vooral denken aan een videogame, waarbij op elke verdieping een nieuwe horde wacht in de strijd om overleving, en waarna uiteindelijk nog een grote eindbaas wacht.

Maar ondanks dat repetitieve karakter blijft Bargain tot het einde toe boeien, vooral omdat ook de personages steeds weer andere motivaties hebben dan in eerste instantie het geval lijkt. De serie is misschien niet goed voor je vertrouwen in de mensheid, maar biedt wel een zinderende tocht door alle cirkels van een menselijke hel.

Bargain

De eerste drie afleveringen van Bargain zijn vanaf 4 juli te zien op SkyShowtime. Daarna volgt elke donderdag een nieuwe aflevering.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag