In de Apple TV+-serie The Changeling speelt de altijd geweldige Lakeith Stanfield een man wiens partner na de bevalling van hun eerste kind spoorloos verdwijnt. Al snel wordt duidelijk dat The Changeling geen doorsnee dramaserie is, maar vooral een wonderlijke genremix.

Lakeith Stanfield is een acteur voor wie je elke film of serie automatisch kunt aanzetten. Een moderne filmster met klassieke trekjes, die beschikt over dat zeldzame charisma waarmee hij alle aandacht als vanzelf naar zich toe kan trekken, maar die ook door zijn ongrijpbaarheid kan verdwijnen in een rol. Hij speelde het iconische personage Darius in de moderne serieklassieker Atlanta, was onvergetelijk in horrorfilm Get Out, en stal de show in films als The Harder They Fall en Judas and the Black Messiah.

Het kon dus niet lang meer duren voordat hij zijn eerste échte hoofdrol kreeg. En Stanfield is geknipt voor de hoofdrol in The Changeling, een achtdelige serie van Apple TV+ die in de markt gezet wordt als ‘een sprookje voor volwassenen’, een ‘horrorverhaal’, ‘een fabel over ouderschap’ en ‘een gevaarlijke odyssee door een New York waarvan je het bestaan niet kende’. De serie werd gebaseerd op het gelijknamige, minstens zo ambitieuze boek van schrijver Victor LaValle (die zelf de voice-over in de serie verzorgt).

Stanfield speelt in dat wonderlijke universum de rol van Apollo, een inkoper van tweedehands boeken, die het aanlegt met bibliothecaresse Emma (Clark Backo). Alle ingrediënten voor een liefdesverhaal lijken aanwezig, totdat Emma na de geboorte van hun eerste kind steeds vreemder (en gevaarlijker) gedrag vertoont, en uiteindelijk spoorloos verdwijnt. Parallel daaraan volgen we een verhaallijn over een soortgelijke gedoemde liefde in de jaren zeventig, waarbij een van de tortelduifjes óók in het grote niets verdwijnt. Oh ja, dan is er ook nog iets met een Noors immigrantenschip dat in de negentiende eeuw de oversteek probeert te maken naar de Verenigde Staten.

Clark Backo (Emma) en LaKeith Stanfield (Apollo) in The Changeling

Het moge duidelijk zijn dat The Changeling geen doorsnee dramaserie is, maar vooral een wonderlijke genremix: een nachtmerrieachtig epos waarbij de mysteries (en vragen) in rap tempo opstapelen. De situaties en verhalen zijn aangenaam surrealistisch: er zijn mysterieuze wensvrouwtjes bij een spookachtig meer in Brazilië, er is ook een verhaal achter een uniek exemplaar van To Kill a Mockingbird. In dat intrigerende universum is Apollo het perfecte, onwetende middelpunt. Hij belandt in steeds vreemdere situaties, overigens zonder dat de kijker het spoor bijster raakt. Maar in de kern is The Changeling vooral een drama over de uitdagingen van het ouderschap.

‘Vertel me je levensreis, en ik zal je vertellen wie je bent’, is een terugkerende zin in de voice-over van LaValle. Het duurt even voordat we weten wat Apollo’s levensreis precies is, maar in The Changeling is die reis uiteindelijk een niet te missen trip.

The Changeling

De eerste drie afleveringen van The Changeling zijn vanaf 8 september te zien op Apple TV+. Daarna volgt wekelijks een nieuwe aflevering.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag