Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een absurdistisch coming-of-age-drama van Miranda July en een documentaire over een charismatische bankrover.

Kajillionaire

De ouders van de 26-jarige tomboy Old Dolio (Evan Rachel Wood) verkozen een toegewijd leven als oplichters boven een bestaan in de geest van de Amerikaanse Droom. Omdat ze ook valse familie-klefheid te allen tijde wilden vermijden, is de emotionele aandacht voor hun ongelukkige dochter er nogal bij in geschoten. Maar dat verandert als ze de eigenzinnige Melanie (Gina Rodriguez) toevallig in een vliegtuig ontmoeten en haar vervolgens overtuigen om mee te doen aan hun volgende klus. Absurdistisch coming-of-age-drama met een reeks kleine, symbolische aardbevingen en een lading rozekleurig badschuim is vintage Miranda July: een klunzig, vertederend pleidooi voor menselijkheid.

How to Rob a Bank

Vier jaar lang terroriseerde de charismatische en vrijgevochten Scott Scurlock in de jaren negentig de banken van Seattle. De overvaller met de bijnaam Hollywood – vanwege zijn filmische vermommingen – roofde in die periode met zijn handlangers zo’n twee miljoen dollar bij elkaar, totdat hij het tijd vond voor zijn allerlaatste kraak. How to Rob a Bank verheerlijkt de criminele praktijken van Scurlock, maar is tegelijkertijd een zeer vermakelijke documentaire waarin archiefbeelden vloeiend worden afgewisseld met animatie. De arrogantie van de geïnterviewde FBI-agenten begint op een gegeven moment wel behoorlijk op de zenuwen te werken.

Lumberjack the Monster

Groot was de verrassing toen onlangs een nieuwe film van de Japanse regisseur Takashi Miike (Audition, Ichi the Killer) op Netflix verscheen, en dan ook nog eens een terugkeer naar het genre waarmee Miike wereldberoemd werd: horror. Al zijn eigenlijk alleen de eerste minuten van Lumberjack the Monster, waarin de politie een griezelig huis bestormt en meerdere kinderlijken ontdekt, pure horror te noemen. Vervolgens maakt de film een sprong in de tijd en kijken we vooral naar een degelijke thriller over een seriemoordenaar die het op de hersenen van zijn slachtoffers heeft voorzien. Bijster origineel is het allemaal niet, op één element na: Lumberjack the Monster speelt zich af in een nabije toekomst waarin bepaalde hersenimplantaten verboden zijn.

Laatste kans: Stillwater

Deze film is nog maar tot 21 juni te zien

Bouwvakker Bill Baker (Matt Damon) is al jaren vervreemd van zijn studerende dochter in Frankrijk, maar wanneer zij (onterecht?) in een Franse gevangenis terecht komt doet hij alles om haar daar weer uit te krijgen. Met verve draagt Damons fysieke acteren dit bovengemiddeld pientere Amerikaanse feelgood-drama, gesitueerd in het veelkleurige, levendige Marseille. Behalve over vrijheid en gevangenschap gaat Stillwater over cultuurverschillen en het belang van met elkaar in gesprek blijven. Verrassend multicultureel huwelijk tussen de Franse scenaristen van Gouden Palmwinnaar Dheepan en de regisseur/scenarist van het Oscarwinnende Spotlight, al voelt het af en toe ook geforceerd aan.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.