Vanaf woensdag 27 september te zien op Netflix: Roald Dahl-verfilming The Wonderful Story of Henry Sugar. Voor de geoefende Wes Anderson-kijker is het weer smullen.

Op het afgelopen filmfestival van Cannes spraken we met zeven acteurs uit de cast van Wes Andersons heerlijke nieuwe film Asteroid City. We hadden het onder meer over Andersons gestileerde, droogkomische dialogen, en of die moeilijk uit te spreken zijn.

Breaking Bad-acteur Bryan Cranston, die in Asteroid City voor het eerst met Anderson had samengewerkt, antwoordde toen: ‘Wes weet precies wat hij wil. Op mijn eerste dag moest ik een heel lang stuk tekst spelen. Toen ik eindelijk klaar was, zei hij: “Heel goed Bryan. Dankjewel. Ik wil alleen dat je het de volgende keer veel, veel, veel sneller doet”.’

Hoe moet dat dan wel niet geweest zijn voor Benedict Cumberbatch, Dev Patel, Ben Kingsley en Richard Ayoade? Ook nieuw in de filmfamilie van Anderson, en allemaal te zien in diens korte film The Wonderful Story of Henry Sugar. Want ligt het spreektempo in Asteroid City al hoog, in The Wonderful Story of Henry Sugar ligt dat tempo nog veel, veel, veel hoger.

Opmerkelijk genoeg zijn de teksten niet van Wes Anderson zelf maar van de Britse schrijver Roald Dahl. Anderson bleef ook dicht bij Dahls teksten, maar The Wonderful Story of Henry Sugar is toch weer ‘typisch Wes’ geworden. Dus vol bordkartonnen sets, pasteltinten en theatertrucs. En propvol woorden.

Benedict Cumberbatch en Ralph Fiennes in The Wonderful Story of Henry Sugar

Dat wonderbaarlijke verhaal komt kort samengevat hierop neer: Henry Sugar (Cumberbatch) is een verwende rijkaard, die een boek onder ogen krijgt waarin staat beschreven hoe ene Imdad Khan (Kingsley) kon zien zonder zijn ogen te gebruiken.

Anderson zal ons – in sprinttempo – laten zien wat Sugar leest, en ook wat voor enorme impact dat boek op Sugars leven zal hebben.

Voor kijkers die nog niet bekend zijn met het werk van Anderson gaat het waarschijnlijk veel te snel, maar voor de geoefende Anderson-kijker is het weer smullen. En helaas ook zo weer voorbij, want The Wonderful Story of Henry Sugar duurt alles bij elkaar slechts 39 minuten. Vanwege die korte lengte ongeschikt voor de bioscoop, maar wel prima op zijn plek op Netflix.

Anderson mocht van de streamingsdienst vier van Roald Dahls korte verhalen verfilmen, waarvan Henry Sugar de eerste is. De komende dagen verschijnen nog bewerkingen van The SwanThe Ratcatcher en Poison. Overigens allemaal gericht op een volwassen publiek, terwijl Dahls beroemdste werk (Sjakie en de chocoladefabriek, De GVR, Matilda) vooral voor kinderen is.

The Wonderful Story of Henry Sugar

The Wonderful Story of Henry Sugar is vanaf woensdag 27 september te zien op Netflix

elke vrijdag