Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een meesterwerk van Paul Thomas Anderson en een familiefilm over een zingende krokodil.

There Will Be Blood

Begin twintigste eeuw vindt mijnwerker Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) olie. Door dag en nacht te ploeteren weet hij zijn aanvankelijk bescheiden succes steeds verder uit te bouwen. De enige die zich niet laat inpakken door zijn gloedvolle praatjes over de rijkdom die hij boeren met olie onder hun schrale akkers kan brengen is de charismatische prediker Eli Sunday (Paul Dano). Overrompelend epos van Paul Thomas Anderson over de opkomst van een misantropische oliebaron met uitstekend spel, vooral van Day-Lewis, die zich weer eens helemaal onderdompelde in zijn rol. Hij kreeg er terecht een Oscar voor.

Lyle, Lyle, Crocodile (Wil de Krokodil)

Wanneer buitenbeentje Josh met zijn ouders naar New York verhuist, vindt hij op de zolder van zijn nieuwe woning een zingende krokodil genaamd Lyle (stem van Shawn Mendes). Dat is even schrikken, maar Josh wordt al gauw vrienden met het reptiel. Ook zijn ouders vinden het prima. Maar een krokodil in huis houden is natuurlijk bij wet verboden en laat de chagrijnige onderbuurman nu net een hekel hebben aan wetsovertreders. Een eenzaam kind dat bevriend raakt met een eenzaam wezen en deze uit handen van de autoriteiten moet zien te houden, heel origineel is het natuurlijk niet, maar het jongste publiek zal zich met de muziek en het avontuur zeker vermaken.

Shiny_Flakes: The Teenage Drug Lord

Uit nieuwsgierigheid startte de Duitse tiener Maximilian S. (alias Shiny_Flakes) in 2013 een webwinkel voor drugs, vanuit zijn ouderlijk huis in Leipzig. Al snel groeide het uit tot een heus imperium: via de post verstuurde hij in een jaar tijd meer dan 900 kilo aan cocaïne, xtc en medicijnen. Tot de autoriteiten hem uiteindelijk te pakken kregen. Fascinerend portret van een jongen die zichzelf presenteert als een briljante computernerd die iedereen altijd te slim af is, maar uiteindelijk toch vooral aan een meerderwaardigheidscomplex blijkt te leiden. Veel interessanter dan de Duitse Netflixserie How to Sell Drugs Online (Fast) uit 2019, die op Maximilians verhaal gebaseerd was.

Laatste kans: True Grit

Nog maar tot 30 juni te zien op Netflix: True Grit, waarin de veertienjarige Mattie (Hailee Steinfeld in haar doorbraakrol) iemand zoekt om haar te helpen de moordenaar van haar vader te achterhalen. Ze komt terecht bij de norse alcoholist Rooster Cogburn (Jeff Bridges), die heel geschikt zou moeten zijn. Want hij is iemand met True Grit, oftewel: Ware Volharding. Wonderschone western, die slechts in de verte lijkt op de gelijknamige film met John Wayne uit 1969. Bridges is geweldig als competente lomperik, Steinfeld houdt zich glorieus staande als precies formulerende, doelbewuste jongedame. Prachtige beelden van cameraman Roger Deakins.

Lees ook ons interview met Jeff Bridges: 'De Coens doen alsof je inspraak hebt'

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.