Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een avonturenfilm van Michael Mann en een Franse western.

The Last of the Mohicans

Zevende verfilming van de gelijknamige, klassieke roman van James Fenimore Cooper, die zich afspeelt tijdens de pioniersjaren in Amerika, rond 1757. De witte, door Native-Americans opgevoede Hawkeye (Daniel Day-Lewis) worstelt met loyaliteitsproblemen tijdens de Brits-Franse oorlog die ook zijn stam niet onberoerd laat. Bovendien wordt hij verliefd op een Britse officiersdochter (Madeleine Stowe). Spectaculair opgezette, bloederige avonturenfilm met een prima hoofdrol van de verbijsterend veelzijdige Day-Lewis (My Beautiful Laundrette, There Will Be Blood), fraaie beelden van Dante Spinotti en een prima regie van Michael Mann (Heat, The Insider). De film kreeg een Oscar voor beste geluid.

Incident in a Ghostland

In deze vermakelijke horrorfilm keert de succesvolle horrorauteur Beth terug naar het huis waar ze vroeger samen met haar moeder en zus Vera een nacht bruut werd mishandeld. Moeder en zus wonen er nog steeds, maar het trauma houdt Vera in haar greep en als Beth probeert te helpen, blijkt dat ook zij nog niet alles heeft verwerkt. Hoewel geen moment echt eng, weet Incident in a Ghostland toch spanning op te bouwen en de aandacht vast te houden. De verrassende plot maakt het bovendien een frisse wind in het horrorgenre.

Une corde, un colt (Cemetery Without Crosses)

Als ode aan zijn goede vriend Sergio Leone en diens iconische spaghettiwesterns uit de jaren zestig, maakte de Franse regisseur/acteur Robert Hossein in 1968 een mooie toevoegingaan het destijds zo populaire genre. In de Franstalige film staat een klassiek wraakverhaal centraal: nadat cowboy Ben wordt gelyncht door de beruchte Rogers-familie, is zijn vrouw Maria - voor wier neus het brute tafereel zich afspeelt - uit op vergelding. Ze huurt de sluwe Manuel (gespeeld door Hossein) in om de moord te wreken. Met weinig woorden en vele intense blikken, langzame cameravoering, prachtige locaties en een heroïsche soundtrack, creëert Hossein een typisch Wilde Westen-verhaal. Niet vernieuwend of verrassend, maar wel erg aanstekelijk en onderhoudend.

Terug van weggeweest: Glory

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vecht het 54ste regiment van de vrijwillige infanterie van Massachusetts tegen de Confederates. Het regiment bestaat uit zwarte en witte vrijwilligers, maar wordt aangevoerd door witte officieren. Een van hen, kolonel Robert Gould Shaw (Matthew Broderick), heeft zo zijn twijfels over de te verwachten discipline en inzetbaarheid van de zwarte soldaten, maar die worden ruim voordat de film is afgelopen weggenomen door het heldhaftig gedrag van onder anderen sergeant Rawlins (Morgan Freeman) en soldaat Trip (schitterende rol van Denzel Washington, die er zijn eerste Oscar mee won). Indrukwekkend gedetailleerde oorlogsfilm.

Laatste kans: Cloudy with a Chance of Meatballs

Deze film verdwijnt op 30 september van Netflix

Uitvinder Flint is niet erg succesvol. Maar nadat in zijn vissersdorpje door een recessie niets anders meer te eten is dan sardientjes wordt hij de held als hij een machine uitvindt die water verandert in voedsel. En als die machine in een wolkenpartij belandt regent het voedsel: pizza's, snoepjes en spaghetti met gehaktballen. Maar dan gaat het mis en valt er wel erg veel voedsel uit de hemel. Leuke en vrolijke animatiefilm van Lord en Miller, die later onder meer de briljante animatiefilms The Lego Movie, Spider-Man: Into the Spider-Verse en The Mitchells vs. the Machines maakten. In de Amerikaanse versie spraken onder andere cult-acteur Bruce Campbell en Mr. T de stemmen in. In 2013 kwam er een niet onaardig vervolg, die eveneens tot 30 september te zien is op Netflix.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.