Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere de sfeervolle horrorfilm The Invisible Man en een biopic over burgerrechtenactivist Bayard Rustin.

The Invisible Man

Succesvolle moderne bewerking van het sciencefictionboek van H.G. Wells uit 1897. Een steenrijke ploert met losse handjes pleegt zelfmoord, waarna zijn vrouw Cecilia (Elisabeth Moss) eindelijk rustig verder lijkt te kunnen leven. Lijkt, want al snel wordt Cecilia getart door allerlei onverklaarbare gebeurtenissen, en raakt ze ervan overtuigd dat haar plaaggeest zijn dood in scène heeft gezet. Maar ja, overtuig de buitenwereld vervolgens maar eens dat je wordt opgejaagd door een onzichtbare geest. Deze sfeervolle horrorfilm is vooral een zoveelste intense krachttoer van Moss, die wel raad weet met thema’s als huiselijk geweld, claustrofobie en misogynie.

My Life

Het verhaal van dit melodrama lijkt tamelijk banaal, maar is het niet. Bob Jones (Michael Keaton), een workaholic, krijgt te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. Zijn vrouw Gail (Nicole Kidman) is juist in verwachting. Voor zijn kind dat hij nooit zal zien besluit Bob een video te maken. Zoals elke goede tearjerker weet My Life exact waar de zwakke plekken van de kijker zitten, wat de film soms onnodig en onaangenaam clichématig maakt. Keaton maakt echter veel goed, en vooral de scènes waarin hij voor de videocamera met zijn toekomstige zoontje spreekt zijn aangrijpend en grappig tegelijk. Regiedebuut van Bruce Joel Rubin, die naam maakte als scenarioschrijver van Ghost en Jacob’s Ladder.

Rustin

De Mars naar Washington op 28 augustus 1963, waarbij ruim tweehonderdduizend mensen hun stem lieten horen voor gelijke rechten voor zwarte Amerikaanse burgers, is nog altijd de grootste vreedzame demonstratie ooit. De ‘I have a dream’-toespraak die Martin Luther King gaf werd wereldberoemd, maar over de bedenker van de mars, burgerrechtenactivist Bayard Rustin, is een stuk minder bekend. Reden voor de Obama’s om met hun productiehuis Higher Ground deze Netflix-biopic te produceren, waarin we Rustin volgen in aanloop naar de demonstratie. Het resultaat is ietwat gekunsteld, maar Colman Domingo’s energieke en charismatische vertolking van de activist is ronduit fantastisch.

Stamped from the Beginning

Van de mythes van zwarte criminaliteit en witte superioriteit tot de ingesleten notie dat zwarte en witte mensen überhaupt van elkaar verschillen: in Stamped from the Beginning, een documentaire van Roger Ross Williams naar het boek van Dr. Ibram X. Kendi, wijst een groep zwarte, vrouwelijke experts feilloos de exacte momenten in de geschiedenis van Amerika aan waarop verschillende inmiddels ingesleten racistische denkbeelden bewust werden gecreëerd. Bijna altijd uit angst van de witte man om iets te moeten delen of afstaan aan zijn zwarte medemens. Deze inzichtelijke en indrukwekkende film is een aanrader voor iedereen die zich afvraagt hoe racisme ontstaat en vooral waarom het zo moeilijk is uit te roeien. Al moet eigenlijk iedereen ’m zien.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.