Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een korte film van Wes Anderson en een broeierige thriller.

Reptile

In een Amerikaans kustplaatsje onderzoekt een taaie rechercheur (Benicio Del Toro, tevens coscenarist en producent) de brute moord op een jonge, vrouwelijke makelaar. Wie is de dader: haar vriend, haar ex, die louche buurman? Of is er sprake van een duister complot? Het verhaal van deze Netflix-thriller is niet al te origineel, en ook wel wat warrig verteld. Maar debuterend regisseur Grant Singer, die eerder clips maakte voor sterren als The Weeknd en Taylor Swift, weet een lekker broeierige noir-sfeer te creëren, en Del Toro speelt de rol van gevoelige macho weer met verve.

State of Play

Journalist McAffrey (Russell Crowe) onderzoekt een aantal moorden die iets te maken schijnen te hebben met een oude vriend van hem, Stephen Collins (Ben Affleck), lid van het Huis van Afgevaardigden. Gaandeweg ontdekt hij dat het zaakje vreselijk stinkt. Zijn hoofdredacteur (Helen Mirren) scheept hem daarbij op met, aanvankelijk ongewenste maar later o zo handige, hulp van bloggende collega Della (Rachel McAdams). Gebaseerd op een iets betere BBC televisieserie. Desalniettemin een interessante en intelligente thriller, met een mooie politieke invalshoek. Ambachtelijk spel van het leeuwendeel van de cast.

The Wonderful Story of Henry Sugar

Korte film gebaseerd op een wonderlijk verhaal van de Britse schrijver Roald Dahl: Henry Sugar (Benedict Cumbercatch) is een verwende rijkaard, die een boek onder ogen krijgt waarin staat beschreven hoe ene Imdad Khan (Ben Kingsley) kon zien zonder zijn ogen te gebruiken. Voor kijkers die nog niet bekend zijn met het werk van Anderson gaat het waarschijnlijk veel te snel, maar voor de geoefende Anderson-kijker is het weer smullen. En helaas ook zo weer voorbij, want The Wonderful Story of Henry Sugar duurt alles bij elkaar slechts 39 minuten. Vanwege die korte lengte ongeschikt voor de bioscoop, maar wel prima op zijn plek op Netflix.

The Wonderful Story of Henry Sugar is de eerste van vier korte films gebaseerd op het werk van Roald Dahl, allen geregisseerd door Wes Anderson. The Swan en The Ratcatcher staan ook al op Netflix, Poison is te zien vanaf zaterdag 30 september.

Laatste kans: Echo in the Canyon

Deze film verdwijnt op 7 oktober van Netflix

In 2015, vijftig jaar na het ontstaan van de ‘California Sound’ van bands als The Byrds en The Beach Boys, nam muzikant Jakob Dylan (zoon van Bob) het initiatief voor een concert en album vol moderne uitvoeringen van klassieke songs uit die periode. Later volgde deze documentaire, waarin opnames van de show en de studiosessies worden aangevuld met commentaar van iconen als Brian Wilson, David Crosby en Michelle Phillips. De verhalen zijn schaamteloos nostalgisch maar vaak ook mooi en verhelderend, en de muzikale reconstructies (van Dylan met collega’s als Beck, Fiona Apple en Cat Power) zijn te gek.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.