Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een horrorfilm uit Thailand en een ijzersterk drama uit Engeland.

Home for Rent

De nieuwe huurders van huurbaas Ning (Nittha Jirayungyurn) zijn niet helemaal de brave burgers die ze zeggen dat ze zijn. Volgens de buurvrouw gedragen ze zich elke nacht om 04:00 uur wel heel vreemd en wordt het huis steeds bezocht door honderden kraaien. Ning heeft al snel door dat ze met een sekte te maken heeft en vermoedt dat deze achter haar dochter aan zit. Deze Thaise horrorfilm mist spanning en dat komt met name door de nuchterheid van Ning, maar de mooie en soms bizarre boodschap over rouwverwerking maakt Home for Rent wel de moeite waard.

Page Eight

Britse geheim agent Worricker (Bill Nighy) onderzoekt een trans-Atlantische samenzwering waarbij zijn eigen regering is betrokken. De cynisch humoristische, goed geklede en welgemanierde Worricker is een creatie van regisseur/scenarist David Hare, de man die eerder de scripts schreef voor hoogvliegers als The Hours en The Reader. Acteur Nighy speelt de spion met verve, gesterkt door meeslepend tegenspel van Michael Gambon als zijn baas/beste vriend en Rachel Weisz als zijn mysterieuze buurvrouw. Een ijzersterk BBC-drama met karakteristiek onderkoelde dialogen en ingetogen leunstoelsfeer. In 2014 volgden nog twee films over Worricker: Turks & Caicos en Salting the Battlefield.

Missing

Nu je overal met elkaar in contact kunt blijven en alles traceerbaar is, hoe kun je dan toch nog iemand kwijtraken? Dat is het aardige uitgangspunt voor de volledig digitale zoektocht van de net achttienjarige June (sterke rol van Storm Reid) naar haar alleenstaande moeder. Die niet is thuisgekomen van een uitstapje met haar nieuwe vriend naar Colombia. Aanvankelijk heeft deze thriller een paar aardige twists in petto, waarachter een boeiende thematiek verborgen ligt. Jammer genoeg durven de makers niet op de inhoud te vertrouwen en volgt een opeenstapeling van nog meer twists, waardoor het spektakel zichzelf gaat overschreeuwen.

Terug van weggeweest: Senna

Drievoudig wereldkampioen, de meest geliefde zoon van heel Brazilië en op de toppen van zijn kunnen: Formule 1-coureur Ayrton Senna had alles bereikt waar hij van droomde toen hij op 1 mei 1994 zijn bolide op de Autodromo Enzo e Dino Ferrari tegen de vangrail reed. Hij overleed ter plekke, op 34-jarig leeftijd. Regisseur Asif Kapadia, die ook de documentaires Amy en Diego Maradona maakte, schetst met een enorme hoeveelheid archiefmateriaal in eerste instantie een vrij droog en feitelijk portret van de coureur Senna. Het slot, dat op huiveringwekkende wijze de laatste uren van de mens Senna in beeld brengt, is echter van grote schoonheid.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.