Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere het sportersdrama Nyad (met Jodie Foster) en het Mexicaanse moordmysterie Temporada de huracanes.

Yellow Door: '90s Lo-fi Film Club

In de jaren negentig start een groep jonge cinefielen in Seoul een amateuristisch filmclubje, getiteld Yellow Door, waar ze gezamenlijk VHS-banden van relatief obscure films verslinden. Niet bepaald een spannend onderwerp voor een lange documentaire, ware het niet dat een van de leden later zou uitgroeien tot een van de voornaamste filmmakers van zijn generatie: Bong Joon-ho. De regisseur van o.a. Parasite en Memories of Murder blikt samen met zijn oude vrienden uitgebreid terug, met een mix van weemoed en schaamte. Helaas begint de docu nogal warrig, en het is vrij beschamend dat Netflix de naamkaartjes van alle sprekers niet heeft vertaald, maar voor cinefielen is Yellow Door alsnog een grote aanrader. Alleen al omdat Bong, voor het eerst, uitvoerig vertelt over de allereerste film die hij maakte (een stop-motion avontuur met een speelgoed-gorilla in de hoofdrol).

The Lion in Winter

De op leeftijd geraakte koning Henry II van Engeland moet een keuze maken over welke van zijn drie zoons de troonopvolger wordt. Tijdens Kerst, als zijn gezin bij elkaar is, werpt hij de kwestie op, waarna een prachtig schouwspel volgt vol leugens, samenzweringen en psychologische spelletjes, en ieder gezinslid uit is op macht. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van James Goldman, die ook het filmscenario schreef. Die theaterachtergrond is te merken: The Lion in Winter is een pure acteursfilm die volledig leunt op de vlijmscherpe, intellectuele dialogen en het prachtige spel van een aantal van de beste acteurs uit Hollywood, waaronder Peter O’Toole, Katharine Hepburn in een Oscarwinnende rol, en Anthony Hopkins in zijn filmdebuut.

Nyad

In 2010 besloot de Amerikaanse oud-zwemkampioen Diana Nyad, toen zestig en al jaren niet meer actief, alsnog te proberen in één ruk van Cuba naar Florida te zwemmen – een tocht van bijna drie dagen, vol levensbedreigende gevaren. In deze dramatisering verklaart iedereen de dwarse zwemster (Annette Bening) voor gek, maar ze blijft stug volhouden, gesteund door een hondstrouwe coach (Jodie Foster). Het levert een voorspelbaar maar best meeslepend verhaal op; een sportfilm volgens het boekje, met lekker robuust acteerwerk. Dat regisseurs Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi wel raad weten met dit soort bezeten types, bleek ook al uit hun spannende bergbeklimmersdocu Free Solo (2018).

Saw

Adam (Leigh Whannell) en Dr. Lawrence Gordon (Cary Elwes) worden geketend wakker in een onbekende vieze ruimte, maar geen van beiden heeft enig idee hoe hij daar is gekomen. Via een cassettebandje krijgt Lawrence de opdracht Adam te vermoorden. Als hij dit niet binnen een bepaalde tijd doet, zal zijn gezin sterven. Ze zijn speelbal van de Jigsaw-killer, een moordenaar die zijn slachtoffers altijd zichzelf laat doden. Of dit nu gebeurt in een kamer vol prikkeldraad of met een wolvenklem met een tijdslot, in deze mix van Se7en en Cube sterft niemand een gebruikelijke dood. Baanbrekend, maar uiterst bloederig.

Temporada de huracanes

Vanaf de openingsscène van dit atypische moordmysterie uit Mexico, waarin een slang uit het lijk kruipt van iemand die 'de Heks' wordt genoemd, speelt de bezwerende Netflix-film Temporada de huracanes (Hurricane Season) met dat wat doorgaans verborgen blijft. De sfeervolle filmbewerking van de gelijknamige roman van Fernanda Melchor bouwt voort op de geruchten, roddels en bijgeloof die de boventoon voeren in kleine gemeenschappen. Door het verhaal te vertellen aan de hand van verschillende perspectieven wordt de onderbuik van een Mexicaans plaatsje langzaam onthuld. Een betoverende, huiveringwekkende aanklacht tegen machismo in de Mexicaanse samenleving.

Laatste kans: Darkest Hour

Deze film is nog maar tot en met 15 november te zien

Meeslepend WO II-drama over het moment dat Winston Churchill het overnam van de falende Britse premier Chamberlain en het, ondanks veel wantrouwen binnen zijn eigen partij, opnam tegen Hitler. Regisseur Joe Wright (Atonement) herstelt zich knap na het genadeloos geflopte Pan (2015) met dit vol vaart en humor vertelde oorlogsdrama. Maar de film is van acteur Gary Oldman, die onherkenbaar (én fantastisch) is als Churchill en over de hele linie sterk tegenspel krijgt. Met als grootste uitschieter de altijd spannende Australische acteur Ben Mendelsohn (als koning George VI).

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.