Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een documentaire over de uitvinder van het moderne kogelvrije vest en een komedie over een vrijwel verlaten visserseilandje in Mexico.

2nd Chance

Vermakelijke documentaire over de opkomst en ondergang van de Amerikaanse zakenman Richard Davis, uitvinder van het moderne kogelvrije vest. De ietwat narcistische uitbater en manusje-van-alles - Davis regisseerde ook films en runde een pizzaria - maakte een fortuin met de verkoop van zijn beschermende vesten, die in grote oplages werden afgenomen door de Amerikaanse politie en het leger. Regisseur Bahrani (99 Homes, The White Tiger) bouwt zijn film slim op door Davis eerst te portretteren als held en redder van levens, om vervolgens stukje bij beetje zijn leugenachtige karakter en louche bedrijfsvoering bloot te leggen, die uiteindelijk leidden tot een groot schandaal en het einde betekende van zijn opmerkelijke carrière.

En dag och en halv

In dit Zweedse drama duikt Artan op bij het ziekenhuis waar zijn ex-vrouw werkt. Zij heeft de voogdij over hun dochter houdt haar voor Artan verborgen. Uit pure wanhoop gijzelt hij haar én politieagent Lukas (gespeeld door regisseur Faras Faras) en dwingt hen door heel Zweden te rijden om zijn dochter op te halen en het land uit te vluchten. Het indrukwekkende van En dag og en halv (A Day and a Half) is dat de wanhoop overal voelbaar is: bij Artan, bij zijn vrouw en bij Lukas. Dat maakt het een zeer aangrijpende, maar zeker ook spannende roadtrip. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

La gran seducción

Het ooit zo levendige visserseilandje Santa Maria loopt na de komst van een visfabriek op een naastgelegen eiland vrijwel helemaal leeg. De mogelijke bouw van een extra fabriek op Santa Maria biedt hoop, maar een van de eisen is een permanente dokter, en wie wil er nou settelen op een vrijwel verlaten eiland? Via list en bedrog probeert het handjevol achtergebleven bewoners daarom Santa Maria zo onweerstaanbaar mogelijk te maken. Het Mexicaanse La gran seduccíon is een heerlijke feelgood-komedie die dankzij de grote aandacht voor details en de chemie van de cast geen moment verveelt.

Terug van weggeweest: Gladiator

Sandalen, zand, bloed en een man die onrecht is aangedaan: tot de jaren 70 voldoende stof om een epische actiefilm te maken in de categorie Ben-Hur. De stoffige arena lag er verlaten bij totdat Ridley Scotts Gladiator in 2000 het strijdtoneel betrad. Het verhaal: de Romeinse generaal Maximus (Russell Crowe, die een underdog uitstraling combineert met de biomechanica van een bulldozer) verslaat een noordelijk barbarenleger, maar wordt dan verraden door keizer Commodus (Joaquin Phoenix). Hij wordt verkocht als slaaf en moet dan als gladiator aan de slag. De rest is even voorspelbaar als onweerstaanbaar. Een vervolg is momenteel in de maak, met in de hoofdrol Paul Mescal (Aftersun).

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.