Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer de geslaagde opvolger van actiefilm Extraction en een vermakelijke documentaire.

Extraction 2

Stuntman Sam Hargrave debuteerde in 2020 als regisseur met de degelijke actiefilm Extraction, waarin huurling/eenmansleger Tyler Rake (Chris Hemsworth) de ontvoerde zoon van een Indiase drugsbaron moest zien te bevrijden. Deze opvolger is vooral meer van hetzelfde – een gebroken held, hyperrealistische vechtscènes die elkaar in hoog tempo opvolgen en hulpeloze kinderen die door Rake beschermd moeten worden – maar Hargrave heeft als regisseur duidelijk een paar flinke stappen gemaakt en komt inmiddels in de buurt van collega-stuntman Chad Stahelski (die alle vier de John Wick-films regisseerde). Jammer alleen dat het drama wederom niet echt uit de verf komt.

Kriegerin

Rauw portret van de twintigjarige Marisa, die als onderdeel van een groep Oost-Duitse skinheads betrokken raakt bij de aanval op twee Afghaanse asielzoekers. Als ze later een van hen in een supermarkt tegen het lijf loopt en meer te weten komt over diens achtergrond begint ze echter toch te twijfelen over de van huis uit meegekregen nazi-ideologie. Debuterend regisseur David Wnendt (Er ist wieder da) weet die transformatie niet altijd overtuigend te brengen, maar de voortreffelijke cast houdt de film overeind. Hoofdrolspeelster Alina Levshin sleepte talloze Duitse acteerprijzen in de wacht.

The Pez Outlaw

PEZ pepermuntjes werden in de jaren ‘90 verkocht in allerlei vrolijk gekleurde en vormgegeven plastic verpakkingen. In de VS waren die dispensers zeer geliefd bij verzamelaars. ‘Daar zit handel in,’ dacht de merkwaardige snuiter Steve Glew uit Michigan in 1990. Hij vloog met zijn zoon naar Oost-Europa en wist in Slovenië bijzondere modellen te bemachtigen om ze in de VS te verkopen. Dat vond de directeur van PEZ America maar niks. Hartverwarmende, bijzonder geestige documentaire over een lieve man met mentale problemen en over zijn kat-en-muisspel met het bedrijfsleven. Met als bonus een prachtige liefdesgeschiedenis.

Laatste kans: The Hateful Eight

Nog maar tot 30 juni te zien op Netflix: Tarantino's achtste film, een heerlijke mashup van western, thriller en whodunnit. Het duurt even voordat de sowieso al behoorlijke lange film op gang komt, maar dan is er ook geen houden meer aan. Vrijwel alle actie speelt zich af in een buitenpost in Wyoming, kort na de Amerikaanse burgeroorlog. Daar moeten de acht hoofdpersonages schuilen voor een sneeuwstorm. Maar de storm buiten valt in het niet bij wat zich daarbinnen zal afspelen, wanneer raciale sentimenten, eerzucht, achterdocht en wraak op elkaar botsen en leiden tot een uiterst bloederige climax.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.