Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere Sidse Babett Knudsen als groothertogin in een fictief koninkrijk en een thriller gebaseerd op een boek van Patricia Highsmith.

El Conde

Na zijn serieuze weergave van het leven van politieke figuren in Jackie (2016) en Spencer (2021), wendt de Chileense filmmaker Pablo Larraín zich tot de genrefilm om Augusto Pinochet op beeld te vangen. Hij stelt de dictator voor als een 250 jaar oude vampier (Jaime Vadell) die zich voedt met het bloed der onderdrukking. Een gewaagde keuze, maar Larraín maakt Pinochets regime niet tot een lachertje. Deze cynische satire leunt op zijn vrij eenvoudige concept, waarin een metaforische bloedzuiger in een letterlijke vampier verandert: grappig, gruwelijk, maar ook een tikje repetitief. De fraaie zwart-wit beelden van allerlei narigheid – onthoofdingen, uitgerukte organen en veel bloed - zorgen voor een troosteloze sfeer.

Ehrengard: The Art of Seduction

In het fictieve koninkrijk Babenhausen is de groothertogin (Borgen-actrice Sidse Babett Knudsen in een heerlijk frivole rol) haastig op zoek naar iemand die haar zoon tot casanova kan omtoveren. Om kans te maken op de troon moet zoonlief trouwen, maar die lijkt daar totaal niet mee bezig. Wat nu als de verleidelijke portretkunstenaar Cazotte (Mikkel Boe Følsgaard) hem daarbij helpt? Als hij haar zoon weet te koppelen, zal de groothertogin regelen dat Cazotte de bevallige Ehrengard (Alice Bier Zanden) kan portretteren, voor wie hij vurige verlangens heeft. Regisseur Billie August (Pelle erobreren) maakte een broeierig doktersromannetje in filmvorm, dat vooral door de goed spelende acteurs het kijken waard is.

The Talented Mr. Ripley

Patricia Highsmith schreef een aantal thrillers over het personage Tom Ripley, dit is de verfilming van de eerste. Ripley (Matt Damon) is een charmante maar immorele bedrieger, een berekenende leugenaar. Hij wringt zich binnen in het leven van de rijke Dickie Greenleaf (Jude Law) en zijn vriendin (Gwyneth Paltrow) door zich voor te doen als een oude jeugdvriend. Hij moet steeds extremere maatregelen treffen om zijn nieuwe, luxe leventje vol te houden. Jude Law leerde de saxofoon te bespelen, werd genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe en kreeg een BAFTA voor zijn rol als de niet al te sympathieke Dickie.

Terug van weggeweest: Fight Club

Fight Club werd in november 2022 van Netflix verwijderd, maar is nu weer terug. De moderne klassieker gaat over de maatschappelijk ontwortelde Jack (Edward Norton), die in het vliegtuig de nog veel vreemdere Tyler Durden (Brad Pitt) ontmoet. Om uiting te geven aan hun gezamenlijke antipathie tegen het burgermansbestaan zetten ze een 'Fight Club' op, waar gelijkgestemde sleurverlaters elkaar met wederzijdse toestemming in elkaar meppen. Grotere projecten volgen. In de VS begrepen sommige mannen niet dat Chuck Palahniuk, de auteur van het bronboek, de vechtclubs niet als serieus tijdverdrijf had willen introduceren, met als gevolg veel zinloos geweld. Wie de ironie wel snapt wacht een knappe en zeer enerverende film.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.