Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een luchtig, goeddeels geïmproviseerd Amerikaans relatiedrama en een animatiefilm over een egocentrisch aapje.

Digging for Fire

Yoga-instructrice Lee (Rosemarie DeWitt) en gymleraar Tim (Jake Johnson) verblijven een poos in de villa van een kennis in LA. Als Tim in de tuin een verroest pistool en een bot vindt, raakt hij geobsedeerd door de vraag of er een lijk begraven ligt. Verwacht echter geen spannende whodunnit; dit luchtige, goeddeels geïmproviseerde relatiedrama van de maker van Drinking Buddies en Happy Christmas kabbelt voort als een hipsterversie van een Woody Allen-film. Heerlijk, als zoiets je bevalt. Heel naturel en herkenbaar mijmeren Lee en Tim over hun huwelijk: wat houdt het precies in, hoe houden ze het in stand? Leuke bijrollen van o.a. Sam Rockwell, Orlando Bloom en Anna Kendrick.

Marry My Dead Body

In 2019 werd Taiwan het eerste Aziatische land dat het homohuwelijk legaliseerde. De Taiwanese Netflixfilm Marry My Dead Body voelt als een filmische viering daarvan. De film draait om een homofobe agent die door een aantal bizarre gebeurtenissen moet trouwen met de geest van een verongelukte man. Om van hem af te komen, dient de agent diens laatste wensen te vervullen. Voor hij er erg in heeft komt de politieman terecht in een ingewikkeld misdaadcomplot en raakt hij tot zijn eigen verbazing bevriend met zijn kwelgeest. Knap gemaakte actiekomedie is wat betreft regie en script nogal rommelig en voorspelbaar, maar de vrolijke absurditeiten en belangrijke emancipatoire boodschap houden de boel overeind.

The Monkey King

Losjes gebaseerd op de klassieke Chinese roman Reis naar het westen, vertelt deze Netflix Original het verhaal van Monkey King, een egocentrisch, onuitstaanbaar aapje dat geen aansluiting vindt in zijn omgeving en daarom relschoppend en onrust zaaiend door het universum trekt. Zijn doel is onsterfelijk te worden, waarvoor hij in verschillende duellen (mooi vormgegeven en flitsend geanimeerd) een honderdtal demonen, draken en andere mythische figuren moet verslaan. Ergens in deze duizelingwekkende actiekomedie voor kinderen zit een boodschap verstopt over het loslaten van je ego. Tussen al het hyperactieve en overprikkelende geweld is het goed zoeken naar die thematiek. Maar als pure actiefilm is The Monkey King onderhoudend genoeg.

Terug van weggeweest: The Age of Innocence

De jonge jurist Newland Archer (Daniel Day-Lewis) is veelbelovend, geliefd en keurig verloofd met een dame uit welgestelde kringen (Winona Ryder). En dan ontmoet hij haar gescheiden, uit Europa teruggekeerde nicht Ellen Olenska (Michelle Pfeiffer), een intrigerende sociale outcast. Regisseur Martin Scorsese bewerkte het boek van Edith Wharton, die met fijne blik en scherpe pen de laatnegentiende-eeuwse New Yorkse elite beschreef. Formidabele acteurs worden omringd door vakwerk van het hoogste niveau: een van de beste films uit het indrukwekkende oeuvre van de maker. Vijf Oscarnominaties; kostuumontwerper Gabrielle Pescucci kreeg het beeldje.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.