Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer de verfilming van de Italiaanse roman Le otto montagne van Paolo Cognetti en een Japanse animatiefilm.

De acht bergen

Wanneer Bruno en Pietro elkaar leren kennen in dorpje in de Italiaanse Alpen zijn ze twaalf jaar oud. Pietro is een piekerende stadsjongen en Bruno een nuchter kind van de bergen, en toch sluiten de twee een vriendschap die een leven lang zal duren. Al zijn er onderweg wel veel pieken en dalen. Mooi melancholiek drama gebaseerd op de Italiaanse roman Le otto montagne van Paolo Cognetti. Bedachtzaam en ingetogen geregisseerd door het Vlaamse filmersechtpaar Felix van Groeningen (van De helaasheid der dingen) en Charlotte Vandermeersch.

Bekijk ook ons interview met de regisseurs: 'Wat is vriendschap? Dat is liefde.'

Paprika

De DC-Mini is een experimenteel apparaatje waarmee een psychiater de dromen van zijn patiënten kan bekijken. De bom barst wanneer een dromenterrorist ermee aan de haal gaat. Vanaf dan marcheren koelkasten in een surreële parade, vliegt een meisje op wolken en worden droomwerelden opgeslokt en weer uitgespuugd. Animatiegrootmeester Satoshi Kon (Perfect Blue, Tokyo Godfathers) maakt er een visueel verbluffend kunststukje van - op onnavolgbare wijze lopen tal van realiteiten door elkaar.

Take Care of Maya

In deze schrijnende documentaire volgen we Maya, die op 10-jarige leeftijd ineens hevige pijn krijgt en niet meer kan lopen. Een medisch traject volgt en waar de ene arts haar een diagnose geeft, verdenkt een andere arts juist haar ouders van het verzinnen van de klachten. De kinderbescherming kiest al gauw de kant van de tweede arts en Maya wordt, met alle gevolgen van dien, bij haar ouders weggehouden. Een tragisch verhaal en zeven jaar later vecht Maya nog steeds voor rechtvaardigheid. Dat ze die nog steeds niet heeft gekregen, laat je met woede en verbazing achter.

Terug van weggeweest: Gangs of New York

Tien Oscarnominaties kreeg Gangs of New York, de film die Martin Scorsese al vanaf eind jaren zeventig in zijn agenda had staan. In de Romeinse Cinecittà studio's bouwde hij het New York van halverwege de negentiende eeuw na, waar in de straten bitter strijd wordt geleverd tussen verschillende immigrantengroepen. De jonge Amsterdam (Leonardo DiCaprio) groeit er op om te zien hoe zijn vader wordt vermoord door een monsterlijke man die niet voor niets de bijnaam The Butcher (Daniel Day-Lewis) draagt. Eenmaal volwassen zint hij op wraak.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.