Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere onder andere de animatiehit Spider-Man: Across the Spider-Verse en een Zweeds voetbaldrama.

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Oscarwinnaar Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) legde de lat voor animatiefilms bijzonder hoog. Kan dit vervolg eraan tippen? Inhoudelijk niet echt. Het verhaal, waarin hoofdpersonen Miles en Gwen van het ene naar het andere universum hoppen en letterlijk honderden nieuwe Spider-figuren ontmoeten, staat wederom bol van de creatieve vondsten, maar voelt ook wat chaotisch en overvol. Na haast tweeënhalf uur is nog lang niet alles opgelost, met een onbevredigende cliffhanger als gevolg. Visueel hebben de makers zichzelf echter overtroffen. Elk universum heeft z’n eigen unieke ontwerp, waarmee de film een staalkaart is van verbluffende animatiestijlen, een nieuw ijkpunt binnen het medium.

Forever

Hartsvriendinnen Mila (Flutra Cela) en Kia (Judith Sigfridsson) voetballen allebei in het jeugdteam van een Zweedse provinciestadje. In de opening van de coming-of-age Forever beloven de twee meiden voor altijd samen te blijven. Maar als een ex-prof hun nieuwe coach wordt en een serieuzere aanpak propageert, beginnen ze uit elkaar te groeien. Mila leeft voor voetbal, terwijl Kia juist het leven buiten het veld wil ontdekken. Het wat voorspelbare drama laat zien hoe een vriendschap zich ontwikkelt wanneer de droom van de een grote offers eist. Vooral inspirerend voor meisjes die dromen van een voetbalcarrière.

Het sacrament

Hugo Claus verfilmde in 1990 zijn eigen roman Omtrent Deedee en het toneelstuk Interieur, gesitueerd in het kleinzielige Vlaamse dorpsleven. Een familie komt elk jaar samen om de sterfdag van moeder te gedenken op een dorpspastorij. Er wordt stevig gegeten en gedronken, tongen en remmingen komen los en opborrelende rancunes, frustraties en spanningen botsen tegen de wanden van de besloten pastorie op. Opgebouwd als klassiek drama met haast perfecte eenheid van tijd, plaats en actie. De regie is sober en de acteurs (onder meer Ann Petersen en Jan Decleir) vermijden elke vorm van overdreven spel.

Laatste kans: There Will Be Blood

Begin twintigste eeuw vindt mijnwerker Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) olie. Door dag en nacht te ploeteren weet hij zijn aanvankelijk bescheiden succes steeds verder uit te bouwen. De enige die zich niet laat inpakken door zijn gloedvolle praatjes over de rijkdom die hij boeren met olie onder hun schrale akkers kan brengen is de charismatische prediker Eli Sunday (Paul Dano). Overrompelend epos over de opkomst van een misantropische oliebaron met uitstekend spel, vooral van Day-Lewis, die zich weer eens helemaal onderdompelde in zijn rol. Hij kreeg er terecht een Oscar voor.

There Will Be Blood is te zien t/m 13 december

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.