Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een adembenemende documentaire over freediven en een Blaxploitation-hommage met John Boyega en Jamie Foxx.

The Deepest Breath

Tientallen meters (soms wel meer dan honderd) naar beneden duiken zonder duikuitrusting tot de duisternis van de oceaan je opslokt, het klinkt niet echt uitnodigend. De Italiaanse freediver Alessia Zecchini wil echter niets liever. In deze documentaire traint ze samen met veiligheidsduiker Stephen Keenan om het wereldrecord tijdens de ‘Vertical Blue’, het Wimbledon van het freediven, te verbreken. Dit levert prachtige en onheilspellende beelden van eenzame duikers op, maar je ziet ze ook worstelen met de laatste meters, black outs krijgen, gereanimeerd worden en soms keren ze helemaal niet meer terug uit de diepte. Elke duik kan je laatste zijn en die spanning voel je als kijker van de eerste tot en met de laatste minuut.

They Cloned Tyrone

Blaxploitation meets Black Mirror in deze vermakelijke scifi-actiekomedie, waarin een drugsdealer (John Boyega) wordt doodgeschoten en de volgende dag gewoon weer in zijn eigen bed wakker wordt. Samen met een praatgrage pooier (Jamie Foxx) en een prostituee (Teyonah Parris) die dol is op de boeken van Nancy Drew gaat hij op onderzoek uit. Niet alle twists van scenarist en debuterend regisseur Juel Taylor (Creed II) pakken vervolgens even gelukkig uit, maar de sterrencast is in topvorm, de grappen volgen elkaar in hoog tempo op en de jaren zeventig-saus is verrukkelijk.

Terug van weggeweest: The Revenant

Deze epische wilderniswestern van regisseur Alejandro Iñárritu volgde een jaar op diens verpletterende film Birdman... en is wellicht nog verpletterender. Leonardo DiCaprio speelt een pelsjager die in 1820 verschrikkelijk wordt toegetakeld door een grizzlybeer, voor dood wordt achtergelaten door zijn collega's, maar overleeft en zich koste wat kost wil wreken. Groots en meeslepend, maar ook bloederig en smerig. Met adembenemend camerawerk van Emmanuel Lubezki en een verder bewijs van het feit dat Iñárritu destijds - met afstand - de spannendste regisseur van het moment was. Oscars voor regie, camerawerk en voor DiCaprio.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.