Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een meeslepende misdaadfilm over moord en corruptie in het Los Angeles van de jaren vijftig en een aangrijpend Noord-Ierse drama.

L.A. Confidential

Het Los Angeles van de jaren vijftig is een borrelende heksenketel van georganiseerde misdaad, roddel in de media en een corrupt en gewelddadig politiekorps. De boel ontploft als de ambitieuze nieuwe rechercheur Ed Exley (Guy Pearce) op het toneel verschijnt. Scenarist Brian Helgeland en regisseur Hanson bewerkten een roman van James Ellroy tot een slim en meeslepend script met fascinerende personages. Regisseur Curtis Hanson (1945-2016) houdt de touwtjes strak in handen en laat zijn uitstekende cast de rest doen. Oscars voor het script en voor de opmerkelijk sterk spelende Kim Basinger.

Ordinary Love

Liam Neeson speelt in zoveel pulpfilms dat je makkelijk vergeet wat een goede acteur hij kan zijn. In dit smaakvolle Noord-Ierse drama laat hij dat weer eens zien, gesteund door knap, subtiel tegenspel van Lesley Manville. Ze spelen een heel gewoon gepensioneerd echtpaar dat een jaar wordt gevolgd nadat bij de vrouw borstkanker wordt geconstateerd. De film is vooral gefocust op het verloop van de ziekte, wat het verhaal mooi intiem en compact maakt, maar ook wel wat smal en beklemmend. Iets meer context had de personages ronder kunnen maken: wat voor werk hebben ze gehad, wie zijn hun vrienden en familie?

Seberg

Eind jaren zestig wordt de Amerikaanse actrice Jean Seberg, icoon van de nouvelle vague dankzij haar onvergetelijke rol in Godards À bout de souffle, slachtoffer van een smeercampagne door de FBI, als reactie op haar financiële steun aan de Black Panthers. Regisseur Benedict Andrews (Una) verfilmt de tragische episode uit Sebergs leven als een klassieke paranoia-thriller, met helaas veel te veel aandacht voor de FBI-agenten die haar jarenlang bespioneerden. De scènes die volledig om Seberg draaien zijn dan wel weer ijzersterk, met dank aan hoofdrolspeelster Kirsten Stewart, die elke film waarin ze verschijnt naar een hoger niveau tilt.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.