Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een mangaverfilming vol fraaie decors en een spannende vervolgfilm.

Kingdom

In deze vermakelijke mangaverfilming leeft oorlogswees Xin samen met zijn beste vriend Piao als slaaf op het Chinese plattenland. Ze slijten hun vrije tijd door te trainen om later ‘de machtigste generaals ooit’ te worden. Een koninklijke, voorbij reizende minister merkt dit op en Piao wordt gerekruteerd. Wanneer hij in het harnas sterft, zweert Xin wraak. Ondanks dat Xin als een snotaap wordt neergezet en hij overdreven de meest kinderachtige dialogen in de rondte schreeuwt, heeft regisseur Shinsuke Sato – momenteel bezig met de ontwikkeling van een live-action verfilming van My Hero Academia voor Netflix – er een visueel spektakel van gemaakt, met epische vechtscènes en prachtige locaties.

A Quiet Place Part II

De onverwachte kaskraker A Quiet Place (2018) was een fijn, klein griezelfilmpje over een gezin dat wordt bedreigd door blinde monsters met een gevaarlijk scherp gehoor. De film schreeuwde niet om een vervolg, maar kreeg er uiteraard toch een. Dat gaat verder waar deel één ophield: moeder en kinderen ontvluchten hun boerderij en gaan op zoek naar andere overlevenden. De mix van intense spanning en aandoenlijk drama werkt nog steeds erg goed, en het grotere speelveld biedt de nodige variatie, maar de makers vallen wel wat in herhaling.

The Squid and the Whale

Het universum van regisseur/scenarist Noah Baumbach wordt voornamelijk bevolkt door navelstarende neuroten uit de Amerikaanse Oostkust-middenklasse. Deze sterk autobiografisch-gekleurde fictiefilm over het gezin Berkman verklaart het een en ander. Brooklyn, NY, 1986. Opklimmende schrijfster Joan en onuitstaanbaar hautaine echtgenoot Bernard hebben een wrakkig huwelijk waarvan zonen Frank en Walt de al vakkundig verknipte vruchten zijn. Met soms gênante voyeursblik volgt Baumbach het splijtingsproces, maar de film roept ook mededogen op, met al die in het leven stuntelende personages. Oscarnominatie voor het scenario.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.