Jonge filmmaker Joosje Duk probeert met haar Netflixfilm Happy Ending een eerlijk beeld te schetsen van seks, en vooral van het vrouwelijk orgasme.

Tijdens de coronapandemie zag scenarioschrijver en regisseur Joosje Duk (1994) veel romantische komedies. Na een tijdje viel haar op dat de seksscènes in de populaire romcoms nogal onrealistisch zijn. Duk: ‘In die films is het vaak zo dat een stel elkaar diep in de ogen aankijkt en tegelijkertijd klaarkomt. Ik vind dat een behoorlijk eendimensionaal beeld over seks tussen een man en een vrouw. Dus na een tijdje dacht ik: hier wil ik iets mee doen.’

De Haagse filmmaker, die aan New York University studeerde en momenteel bezig is met de opnames van de nieuwe Videoland-serie over koningin Máxima, zette eerst wat losse flodders op papier. Pas toen Netflix de competitie New Voices Script Contest aankondigde, ontstond een concreet idee voor een speelfilm over het vrouwelijk orgasme.

In 2021 werden Duk en vier anderen benoemd tot winnaars van de competitie en ontving ze een bedrag van 25.000 euro om haar script uit te werken. Duks verhaal over de twintiger Luna, die in haar relatie voortdurend haar orgasmes faket, werd hierna verder ontwikkeld tot een Netflix Original Film; vanaf 1 september is Happy Ending wereldwijd te zien op het streamingplatform.

Gaite Jansen als Luna in Happy Ending

In de film worden de rollen van Luna en haar vriend Mink vertolkt door de Nederlandse acteurs Gaite Jansen en Martijn Lakemeier (die eerder samen te zien waren in de jeugdfilm Lover of Loser en de hitserie Hollands Hoop). Wanneer de dolverliefde Mink en Luna vieren dat ze een jaar samen zijn, komt de ietwat introverte Luna (die stiekem seksueel onbevredigd blijkt te zijn) op het idee van een trio. Hun pad kruist met de charismatische en seksueel ervaren klimaatactivist Eve (gespeeld door Joy Delima). Wanneer zij met hen de lakens deelt, zien we in een intieme en kwetsbare scène hoe Eve ietwat verrast kijkt naar Luna, die doet alsof ze klaarkomt wanneer ze met Mink vrijt. Zodra hij in slaap valt, delen de twee vrouwen een erotisch moment, waarin Luna wél een hoogtepunt bereikt. Iets wat de relatie tussen Mink en Luna volledig op z’n kop zet.

Duk: ‘Als je het breder trekt, gaat Happy Ending over communiceren in een relatie, en dan met name over seks. Daarom ligt de focus in de seksscènes, die we met behulp van een intimiteitscoach hebben geschoten, op de gezichtsuitdrukkingen van de acteurs. Je leest toch vooral uit de ogen –  zoals Eve die Luna tijdens het trio observeert – hoe deze personages zich tot elkaar verhouden.’

Happy Ending

Happy Ending is vanaf 1 september te streamen op Netflix

elke vrijdag