Crypto Boy, de derde speelfilm van regisseur Shady El-Hamus (De Libi, Forever Rich) is een doorvoeld familiedrama over de balanceeract tussen meegaan met de tijd en vasthouden aan vertrouwde gewoontes.

Een van de redenen waarom Shady El-Hamus’ speelfilmdebuut De Libi (2019) zo’n geslaagde film was, is dat die zo treffend en schijnbaar moeiteloos de levendige atmosfeer wist te vangen die kenmerkend is voor onze hoofdstad. Het rusteloze Amsterdam vormde het perfecte decor voor de vrolijke capriolen die het centrale drietal vrienden in de film uithaalde.

In Crypto Boy, de nieuwe Netflix-film van de Nederlands-Egyptische filmmaker, fungeert de energieke stad weer als veelzeggend decor. Dit keer niet in een verhaal over levenslustige pubers, maar in een vertelling over de wankele relatie tussen een vader en een zoon, en hun verschillende kijk op de moderniserende wereld om hen heen.

Vader Omar (Sabri Saad El-Hamus, vader van regisseur Shady) houdt nog vast aan de Mokumse gezelligheid die hij kent uit de tijd dat hij als Egyptische twintiger in Amsterdam kwam wonen, en zou het Mexicaanse restaurantje dat hij runt het liefst laten zoals het is. Zoon Amir (Shahine El-Hamus, de jongere broer van Shady) voelt dat er iets moet veranderen: het restaurant is nog steeds een gezellig buurthuisje voor bewoners uit de straat, maar echte klanten blijven steeds vaker weg. En dat terwijl de huren stijgen en de wijk in hoog tempo gentrificeert.

Vader en zoon Sabri Saad en Shahine in Crypto Boy

De onenigheid tussen de twee leidt tot veel geruzie en een uiteindelijke breuk. Amir stopt met bezorgen voor zijn vaders restaurant en zoekt zijn heil ergens anders. Hij ontdekt de flitsende wereld van het cryptogeld en ontmoet Roy (Minne Koole), een gesjeesde beurshandelaar, inmiddels CEO van een succesvol crypto-hedgefonds dat zich richt op een jonge generatie miljonairs. Amir valt volledig voor de geneugten van de wereld van digitale munten, waarmee je in no-time duizenden euro’s zou kunnen verdienen. En bovendien voor de frisse spirit van Roy, die hem inpepert dat hij niet moet luisteren naar de generatie van zijn vader ‘die de hele wereld naar de tyfus heeft geholpen’.

Het is een mooi uitgangspunt voor het familiedrama dat Crypto Boy vooral is. Een vergelijking met een film als The Wolf of Wall Street (2013) is snel gemaakt, omdat ook hier de aanstekelijke energie en spanning van een beursvloer waar in miljoenen wordt gehandeld voelbaar is. En omdat net als in Martin Scorsese’s meesterwerk een broekie zich compleet verliest in de excessen en valkuilen van dat wereldje.

Maar in de film van El-Hamus draait het vooral om de relatie tussen vader en zoon en hun onderlinge generatieverschillen. De chemie tussen de twee spat logischerwijs van het scherm - Sabri Saad en Shahine zijn tenslotte ook in werkelijkheid vader en zoon - en ook de rest van de cast, met onder meer de veelzijdige Jonas Smulders, is een groot genot om naar te kijken.

Crypto Boy

Crypto Boy is vanaf woensdag 19 oktober te zien op Netflix

elke vrijdag