VPRO Gids 10

6 maart t/m 12 maart
Pagina 11 - ‘Omfietsboeken’
papier
11

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Omfietsboeken

Katja de Bruin

Dat de Boekenweek is uitgesteld, betekent ook dat onze traditionele quiz doorschuift naar de zomer. In plaats daarvan presenteert VPRO Boekengids vanaf 6 maart de wekelijkse webserie ‘Minibieb der onvolprezen boeken’. Nhung Dam fietst langs bij acht schrijvers, die haar vertellen welke vergeten of onontdekte boeken het verdienen door iedereen gelezen te worden.

Je moet wel uit het hardste, meest cynische hout gesneden zijn om de minibieb geen sympathiek verschijnsel te vinden. Natuurlijk is het geen vervanging voor de echte bibliotheek, maar dat die kastjes langs de weg in een behoefte voorzien, is duidelijk. Als boekenhoarder kom je van je vakantiethrillers, mislukte verjaarscadeaus en dieetboeken af, en als minder kapitaalkrachtige lezer kun je om de hoek altijd wel een Nicci French of Arne Dahl vinden om het weekend mee door te komen.

Snobs doen graag wat smalend over de inhoud van dit soort kastjes. Natuurlijk tref je wel eens een vergeelde Maigret aan met zolderaroma, het handboek Kippen houden of beschouwingen van Jan Pronk. Maar je vindt er net zo goed klassiekers als De tijgerkat of Honderd jaar eenzaamheid.

De ergste categorie is die van de afgekloven bestsellers. Vijftig tinten grijs en Komt een vrouw bij de dokter krijgen binnenkort gezelschap van de zeven zussen, terwijl je ook graag eens verrast wilt worden. Juist daarom is de minibieb het ideale vehikel om boeken te verspreiden die de bestsellerlijsten nooit hebben gehaald. Boeken die bijna niemand kent, of die allang zijn vergeten.

Voor de ‘Minibieb der onvolprezen boeken’ stapte Nhung Dam op de VPRO Boekengidsfiets om aan schrijvers te vragen welke boeken uit hun kast het verdienen door iedereen gelezen te worden. Zij kiezen elk twee boeken die ze toevoegen aan de minibieb. Aan het begin van haar fietstocht voegt Nhung haar eigen favorieten toe, en aan het eind mag u, lezer, twee titels aandragen die een plekje in onze minibieb verdienen.

Op 7 maart staat de eerste video van Nhung Dam online op vprogids.nl/boeken, met schrijver Jaap Robben; vanaf dan verschijnt er elke week een nieuwe aflevering. Hier vindt u ook alle informatie om uw titels te nomineren voor de VPRO Boekengids Minibieb der onvolprezen boeken.

Minibiebs in Nederland

Minibieb The Willows

Nancy Nichting kocht op Marktplaats de kast en de pergola, schilderde ze beide in appeltjesgroen en maakte samen met haar zoon het afdakje. De wilgjes eromheen kweekte ze zelf en ook het bordje is handgeschilderd. Wij vinden dit een fijn stukje huisvlijt. Te vinden aan de Zilverreiger 30 te Leusden.

Duitse telefooncel

Marga en Jelle Hofstee waren al een tijd- je op zoek naar een telefooncel die ze in de tuin konden zetten bij wijze van minibieb. In Duitsland werd dit exemplaar gevonden, opgeknapt, van plexiglazen ruiten voorzien en uitgerust met een heuse telefoon – zij het van Nederlandse makelij, en helaas niet meer verbonden. Hoewel de opvallende gele minibieb aan het eind staat van een doodlopende straat (maar wel aan een druk bereden doorgaand fietspad), wordt de ‘Telefonzelle’ zeer goed bezocht. Te bewonderen en bezoeken aan de Kamille 1 te Nijverdal.