De VPRO Boekengids presenteert vanaf 6 maart de wekelijkse webserie Minibieb der onvolprezen boeken. Nhung Dam fietst langs bij acht schrijvers, die haar vertellen welke vergeten of onontdekte boeken het verdienen door iedereen gelezen te worden.

 

 

 

Minibieb der onvolprezen boeken

De VPRO Boekengids presenteert de webserie Minibieb der onvolprezen boeken. Lisa Weeda fietst langs bij acht schrijvers, die haar vertellen welke vergeten of onontdekte boeken het verdienen door iedereen gelezen te worden.

Je moet wel uit het hardste, meest cynische hout gesneden zijn om de minibieb geen sympathiek verschijnsel te vinden. Natuurlijk is het geen vervanging voor de echte bibliotheek, maar dat die kastjes langs de weg in een behoefte voorzien, is duidelijk. Als boekenhoarder kom je van je vakantiethrillers, mislukte verjaarscadeaus en dieetboeken af, en als minder kapitaalkrachtige lezer kun je om de hoek altijd wel een Nicci French of Arne Dahl vinden om het weekend mee door te komen.

Snobs doen graag wat smalend over de inhoud van dit soort kastjes. Natuurlijk tref je wel eens een vergeelde Maigret aan met zolderaroma, beschouwingen van Jan Pronk of het handboek Kippen houden. Maar je vindt er net zo goed klassiekers als De tijgerkat of Honderd jaar eenzaamheid.

De ergste categorie is die van de afgekloven bestsellers. Vijftig tinten grijs en Komt een vrouw bij de dokter krijgen binnenkort gezelschap van De zeven zussen, terwijl je ook graag eens verrast wilt worden. Juist daarom is de minibieb het ideale vehikel om boeken te verspreiden die de bestsellerlijsten nooit hebben gehaald. Boeken die bijna niemand kent, of die allang zijn vergeten.

Voor de Minibieb der onvolprezen boeken stapt Lisa Weeda op de VPRO Boekengidsfiets om aan schrijvers te vragen welke boeken uit hun kast het verdienen door iedereen gelezen te worden. Zij kiezen elk twee boeken die ze toevoegen aan de minibieb.

colofon

Presentatie
Lisa Weeda / Nhung Dam

Redactie
Katja de Bruin

Regie
Eva Nijsten / Eef Hilgers

Webredactie
Jelle Schot 

Camera/geluid/montage
Frithjof Kalf

Montage
Manuel Dias da Silva

Webdesign
Robin Verdegaal

Research
Hellen van Schelven / Ilse van der Velden

Productie
Jacqueline van Kollenburg

Eindredactie
Jasper Koning

Marketing
Irene Pouw en Rudy Asibey