Het begon met een oude garagedeur, en groeide uit tot een wereldwijd fenomeen dat buurtgenoten bij elkaar brengt: de minibieb, alias weggeefbieb. Soms inclusief tomatenplantjes en koekjes.

 

 

 

Een kleine geschiedenis van de minibieb

Het begon met een oude garagedeur, en groeide uit tot een wereldwijd fenomeen dat buurtgenoten bij elkaar brengt: de minibieb, alias weggeefbieb. Soms inclusief tomatenplantjes en koekjes.

De garagedeur van Todd Bol was aan vervanging toe, maar hij vond het zonde om dat mooie hout op te branden of bij het grof vuil te zetten. Dus besloot hij er een monumentje voor zijn overleden moeder van te maken. Zij stond jaren voor de klas en hield daarnaast enorm van lezen. Een paar dagen later plaatste Todd Bol een houten replica van haar schooltje, gevuld met boeken uit haar kast in de voortuin: de eerste Little Free Library.

Dat was in 2009, en we weten allemaal wat er daarna gebeurde. Of je het nu een olievlek noemt, een sneeuwbal of een prairiebrand, kleine boekenkastjes als deze zie je inmiddels overal. En of ze nu buitenbibliotheek, weggeefbibliotheek, openbare boekenkast of minibieb heten, iedereen heeft er wel eentje op fietsafstand.

Todd Bol, aartsvader van de Little Free Library

Todd Bol, die aardige buurman uit Wisconsin met zijn hobbezakkige broek en comfortabele instappers, werd zo beroemd dat hij bij zijn dood in 2018 werd herdacht met grote stukken in The New York Times en The Washington Post. Want Bol liet het niet bij dat ene kastje. Toen hij zag welk effect zijn Little Free Library had op zijn buurtgenoten, begreep hij dat het vertimmeren van zijn garagedeur een gouden idee was geweest.

minibiebs in nederland

Bruilboom

Batsdijk, Ruurlo

Aan de Batsdijk in Ruurlo staat de imposante Bruilboom (ook wel Boekenruilboom) van de buurtvereniging De Bruil, beheerd door Ria Steging en gemaakt door schrijnwerker René Bruns. De boom bevat tien heuse kastjes en elk kastje heeft weer zijn eigen genre. Zo zijn er o.a. twee kinderboekenkastjes, een thrillerkastje, een literatuurkastje (we ontwaarden zelfs Marieke Lucas Rijneveld), maar ook een kastje met Achterhoeks dialect.

Iedereen die het zag, wilde zelf ook zo’n kastje voor de deur. Dus riep Bol een non-profitorganisatie in het leven met als doel dit soort boekenkastjes over het hele land te verspreiden. Daarvoor werkte hij samen met Henry Miller, een amish timmerman. Iedereen die zich aansloot bij de club, kreeg een houten bordje met daarop het nummer van zijn eigen kastje thuisgestuurd. Die bordjes werden vervaardigd uit afvalhout van amish schuren.

Of dat laatste nou waar is of niet, het draagt ontegenzeggelijk bij aan de cultus die rond het fenomeen Little Free Library is ontstaan. Want de geschiedenis van deze beweging is een feelgoodverhaal waar niemand ongevoelig voor kan zijn.

minibiebs in nederland

Duitse telefooncel

Kamille 1,Nijverdal

Marga en Jelle Hofstee waren al een tijdje op zoek naar een telefooncel die ze in de tuin konden zetten bij wijze van minibieb. In Duitsland werd dit exemplaar
gevonden, opgeknapt, van plexiglazen ruiten voorzien en uitgerust met een heuse telefoon – zij het dan van Nederlandse makelij, en helaas niet meer verbonden. Hoewel de opvallende gele minibieb aan het eind staat van een doodlopende straat (maar wel aan een druk bereden doorgaand fietspad), wordt de ‘Telefonzelle’ zeer goed bezocht. 

Dorpspomp

In een Ted Talk uit 2013 vertelde Bol, voor de gelegenheid uitgerust met een aandoenlijke stropdas vol minibiebjes, hoe zijn buurtproject in recordtijd uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen. Dat boekenkastje in de tuin werkte volgens hem als moderne dorpspomp: buurtbewoners die elkaar eerder nooit spraken, ontmoetten elkaar nu bij de Little Free Library. Bezoekers lieten niet alleen boeken achter, maar ook tomatenplantjes en zelfgebakken koekjes. Makelaars vermeldden de aanwezigheid van zulke kastjes nadrukkelijk omdat mensen graag in een buurt wilden wonen waar Little Free Library’s staan.

Bol liet kastjes timmeren door gedetineerden en stelde zich ten doel alle elfduizend stadjes in Amerika waar geen openbare bibliotheek was, te voorzien van een eigen Little Free Library. Rotaryclubs, kerken en padvinders werkten graag mee aan deze missie, want dit was een ideaal waar werkelijk niemand iets op tegen kon hebben.

Reclame hoefde Bol niet te maken voor zijn club, de media wisten hem zelf wel te vinden. Elke week kreeg hij wel tien aanvragen voor interviews. Van lokale sufferdjes tot de Japanse televisie, die een ploeg naar Wisconsin stuurde voor een reportage.

Makelaars vermelden de aanwezigheid van de Little Free Library’s nadrukkelijk, omdat mensen graag in zo’n buurt willen wonen.

minibiebs in nederland

Multicultibieb

Laan van Parijs 33, Haarlem

De buurt Schalkwijk in Haarlem heeft een zeer divers karakter en het is dan ook daarom dat Krista Bank en Ewout Franse een boekenkastje aan de Laan van Parijs 33 hebben met zoveel mogelijk boeken in vreemde talen. Wij zagen onder andere Deens, Hongaars, Turks, Noors, het onvermijdelijke Engels, maar ook Russische boeken in de kast staan.

Todd Bol overleed in 2018 aan alvleesklierkanker. Hij was pas 62, maar zijn doel was bereikt: hij had Andrew Carnegie ingehaald. Deze staalmagnaat (ook de naamgever van Carnegie Hall in New York) was in 1901 zo ongeveer de rijkste man op aarde en huldigde het nobele motto dat de man die rijk sterft, in schande sterft. Carnegie was zelf straatarm opgegroeid en zag bibliotheken als de belangrijkste toegang tot een beter leven. Toen hij in 1903 anderhalf miljoen dollar doneerde voor de bouw van het Vredespaleis in Den Haag, deed hij dat op voorwaarde dat er in het pand ook een bibliotheek zou komen.

In het begin van de twintigste eeuw had Carnegie 2509 bibliotheken gebouwd. Todd Bol nam zich voor dat aantal te overtreffen. Binnen twee jaar had hij Carnegie ingehaald en kon hij zijn 2510de Little Free Library registeren. Bol beperkte hij zich niet tot Amerika, maar verscheepte ook kastjes naar Oeganda en Afghanistan, zoals Carnegie in zijn tijd ook bibliotheken liet bouwen op Fiji en de Seychellen.

minibiebs in nederland

The Willows

Zilverreiger 30, Leusden

Nancy Nichting kocht op Marktplaats de kast en de pergola, schilderde ze beide in appeltjesgroen en maakte samen met haar zoon het afdakje. De wilgjes eromheen kweekte ze zelf en ook het bordje is handgeschilderd. Wij vinden dit een fijn stukje huisvlijt. 

Boek & Zopie

Ook Nederland is de afgelopen tien jaar overspoeld door minibiebs, en ook hier voorzien die duidelijk in een behoefte. Zeker op het platteland, waar de kleine dorpsbibliotheken allang zijn wegbezuinigd, zijn met name oude mensen blij dat ze nu op eigen kracht nieuw leesvoer kunnen halen. Wie in dunbevolkte streken zo’n kastje voor de deur heeft, weet dat vooral weduwes die nooit hun rijbewijs hebben gehaald dankbare klanten zijn. Die stoppen Waakvlam van de hoop, De geur van gras of Neeltje van de Wilgenhoeve in hun fietstas en zitten tien minuten later weer lekker bij de kachel.

minibiebs in nederland

Rood met witte stippen

Klaproos 7, Bodegraven

Aan de Klaproos 7 te Bodegraven staat dit opvallend en vrolijk geschilderde, niet te missen boekenkastje van Tamara van Wijk, die met haar  kinderboekenminibieb ook heel actief is op Facebook en Instagram.

Hoeveel van die kastjes er inmiddels verspreid over het land staan weet niemand, maar het zijn er vele duizenden. Op de Facebookpagina ‘Minibiebbeheerders’, die 1623 leden telt, zie je hoeveel plezier de beheerders aan hun kastje beleven. Met kerst hangen ze er lampjes in, met carnaval slingers en op Koningsdag oranje ballonnen. Op Valentijnsdag worden boeken ingepakt in mooi cadeaupapier met een kaartje erbij, voor bezoekers die zin hebben in een blind date met een boek.

Op het Friese ijs dat een paar weken geleden nog velen in zijn greep hield, had iemand een Boek & Zopie in het leven geroepen. Het bord ernaast moedigde schaatsers aan vooral niet terughoudend te zijn: Nim 1 mei foar by de kachel. Een andere minibieb bezorgde desgewenst per slee bij mensen die de straat niet op durfden.

Met kerst hangen de beheerders er lampjes in en op Koningsdag oranje ballonnen.

De eigenaar van de Multicultiminibieb uit het Haarlemse Schalkwijk wil graag dat alle inwoners van zijn wijk boeken in hun eigen taal en alfabet kunnen lezen. Dat lijkt te lukken. Hij heeft al Russische, Turkse, Hongaarse, Duitse en Engelse boeken in zijn kastje.

minibiebs in nederland

Het Leeshuis

Tolhuisweg, Amsterdam-Noord

Op het terrein van de voormalige Shell Laboratoria aan de Tolhuisweg in Amsterdam-Noord, ingeklemd tussen de prachtige modernistische architectuur van C.A. Abspoel, staat deze prikklokpoort uit 1937, nu omgebouwd tot maxibieb. Het verschil met een minibieb is, is dat het Leeshuis niet 24/7 open is. Een aantal vrijwilligers, onder wie Sjen Miermans, runnen (in normale tijden) het Leeshuis van woensdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Zie ook: leeshuis.com

Prachtig allemaal, maar ook in minibiebland schijnt niet altijd de zon. Veel eigenaren kennen die ene bezoeker die gelijk de halve inhoud meeneemt, al dan niet om te verkopen. Een cameraatje kan uitkomst bieden. Andere eigenaren zetten een stempel voorin hun boeken om ze minder aantrekkelijk voor de verkoop te maken.

Een minibiebbeheerder uit Emmen meldde begin september ontdaan dat niet de inhoud maar de kast zelf was gestolen. De boeken lagen verweesd op de grond. Op 2 februari jl. werd in de fietstunnel naar de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, nota bene een uur na het ingaan van de avondklok, de buurtboekenkast opgeblazen. De stapel half verbrande boeken in de tunnel bood een zeldzaam treurige aanblik. Buurtbewoners reageerden aangedaan, want de kast werd volgens NH Nieuws door jong en oud gebruikt. Wie de eigenaar van die kast was, weet niemand, maar dat er een nieuwe komt staat vast. De buurt kan niet meer zonder.