Voor de VPRO Boekengids fietst Nhung Dam langs acht schrijvers om te vragen welke boeken zij meegeven aan de Minibieb der onvolprezen boeken. Wie is Nhung Dam?

 

 

 

 

Wie is Nhung Dam?

Voor de VPRO Boekengids fietst Nhung Dam langs acht schrijvers om te vragen welke boeken zij meegeven aan de Minibieb der onvolprezen boeken. Wie is Nhung Dam?

Nhung Dam is schrijver, actrice en theatermaker. Als actrice was ze onder meer te zien in de series Klem en Dertigers, de door haarzelf geschreven solovoorstelling 3 miljoen voetstappen naar Sicilië was – voordat de theaters dichtgingen – een groot succes, en dan verscheen in 2017 ook nog haar roman Duizend vaders, over een elfjarig meisje dat haar verbeelding inzet om zich staande te houden in de vijandige omgeving waarin zij met haar Vietnamese ouders terecht is gekomen.

‘Schrijven kan soms heel eenzaam zijn. Als je vastzit in je verhaal, vraag je je vaak af hoe andere schrijvers dat probleem zouden aanpakken. In je eigen boekenkast ga je dan zoeken naar de antwoorden. Daarom vind ik het zo leuk om in deze serie te horen naar welke boeken andere schrijvers grijpen. Zo hoop ik iets te leren voor als ik straks zelf weer in mijn eentje zit te schrijven.

Boeken zijn altijd onderbelicht. Ook bestsellers. In elk boek zitten zoveel bloed, zweet en tranen, dat valt bijna niet uit te leggen aan mensen die niet schrijven. Alle boeken verdienen daarom meer aandacht dan ze krijgen. Daarom probeer ik waar ik kan een brug te slaan tussen lezers en boeken.

‘Ik droomde er vroeger van om op een dag een boek voor mezelf te kunnen kopen’

Nhung Dam

Ik kom uit een totaal niet elitaire familie, mijn ouders spreken voornamelijk Vietnamees. Via de Nederlandse taal heb ik mijn weg gevonden en gingen er deuren open. Wij hadden geen boekenkast thuis. Voor mij is het belangrijk om boeken toegankelijk te maken voor mensen die thuis ook geen boeken hebben.

Een boek was voor mij vroeger een grote schat, daar kon mijn moeder een week lang boodschappen van doen. Een minibieb maakte boeken toegankelijk voor mensen zoals ik. Bij een bibliotheek kun je boeken huren, maar boeken uit een minibieb mag je houden. Ik droomde er vroeger van om op een dag een boek voor mezelf te kunnen kopen. Een boek dat van mij was, mijn eigen bezit, was voor mij heel belangrijk.

‘Elk boek dat de schrijvers in de minibieb zetten, wil ik gelijk hebben’

Nhung Dam

Het leuke van een minibieb is dat je aan de boeken kunt zien wat voor buurt het is. Dat kan je blik verruimen. Als je een boek koopt, wil je er zeker van zijn dat het echt goed is. Minibiebs nodigen uit eens een boek te proberen dat je normaal nooit zou lezen. Waag het erop, probeer het eens, wandel eens buiten de gebaande paden. Die kans krijg je dankzij een minibieb.

Elk boek dat de schrijvers bij wie ik langsga in de minibieb zetten, wil ik gelijk hebben. Dus het werkt echt, die Minibieb der onvolprezen boeken.’