Veelgestelde vragen

veelgestelde vragen

digitaal lezen

Per brief of e-mail heb je een activatiecode ontvangen. Ben je deze kwijt of werkt de code niet? Mail dan even naar digitalegids@vpro.nl.

Met je VPRO account kun je rechtsboven in het menu of via deze link inloggen. 

Ga naar de profielpagina en kies dan voor 'account bewerken'. Daar is het mailadres en naam te wijzigen, via de link bovenin die pagina is ook het wachtwoord aan te passen.

Nee, je kunt op zoveel apparaten inloggen als je wilt.

We hebben de digitale programmagids vernieuwd omdat de oude alweer een paar jaar oud was. Dit had als nadeel dat de gids traag was en niet optimaal werkte op een mobiel en iPad. Steeds meer van onze gebruikers bekijken de gids op deze apparaten dus er was voldoende reden voor een grondige aanpak. 

Naast het versnellen en optimaliseren van de digitale programmagids zijn er ook extra’s toegevoegd. Zo is er nog duidelijker te zien welke programma's door de redactie zijn uitgelicht. Je leest direct het bijbehorende artikel als je op de uitzending klikt. En op een mobiel en tablet kun je nu ook scrollen en swipen. In het nieuwe tabblad ‘etalage’ hebben we alle redactietips per dag samengevoegd. En binnenkort verschijnt onder het film-tabblad de filmselectie van de dag.

Download de VPRO Gids-app in Apple Store of Google Play Store. Ben je nog geen gidsabonnee?* Dan kun je één nummer gratis lezen. Daarna heb je een geldig abonnement nodig. Hiermee log je voortaan in.

*Abonneren? Kies een abonnementsvorm (papier + digitaal of uitsluitend digitaal) en maak een VPRO-account aan. Vervolgens staat je niets meer in de weg bij het inloggen in de VPRO Gids-app.

Als gidsabonnee maak je gratis gebruik van de VPRO Gids-app. Wel heb je een VPRO-account nodig. Heb je die nog niet? Kijk dan even op vprogids.nl/digitaallezen of neem contact op met VPRO Publieksservice.

De VPRO Gids-app maakt het lezen op smartphone of tablet makkelijker. Je logt in als gidsabonnee. Behalve mobiel lezen kun je nummers downloaden, artikelen bookmarken en eenvoudig terugvinden, het lettertype vergroten of verkleinen of je laten voorlezen (alleen bij Apple-versie).

Zowel in de VPRO Gids-app als op vprogids.nl kun je door verschillende gidsen bladeren en ze lezen. Op de website worden artikelen steeds vaker verrijkt met links, video's en extra afbeeldingen. Die mogelijkheid heb je niet binnen de app niet. Daar is het echter wel weer mogelijk om artikelen te bookmarken.

Inloggen gaat met hetzelfde VPRO-account waarmee je ook op de website kunt inloggen. Lukt inloggen in de app niet? Probeer dan de volgende stappen:

  • Login op deze website met e-mailadres en wachtwoord. Typ het wachtwoord zelf in (dus niet automatisch laten invullen) om zeker van te zijn dat dit het correcte wachtwoord is.
  • Open en lees een artikel op de website. Controleer of het volledige artikel is te lezen.
  • Gaat bovenstaande goed? Gebruik dan hetzelfde e-mailadres en wachtwoord om in te loggen in de app.
  • Werkt inloggen dan nog steeds niet? Neem dan contact op met VPRO Publieksservice.

Jaarabonnement papier en digitale VPRO Gids 86 euro
Jaarabonnement alleen papieren VPRO Gids 86 euro 
Halfjaarabonnement papier en digitale VPRO Gids de eerste 5 maanden slechts 25 euro. Daarna 45 euro per halfjaar tot wederopzegging 
Kwartaalabonnement 23,25 euro (alleen telefonisch af te sluiten) 
Bij betaling per acceptgiro geldt een toeslag van 1,50

Jaarabonnement digitale VPRO Gids 54 euro
Halfjaarabonnement digitale VPRO Gids nu slechts 17,50 euro
(daarna 27 euro per halfjaar tot wederopzegging)
Proefabonnement digitale VPRO Gids 10 weken voor 10 euro
(stopt automatisch)

Voor de papieren én digitale VPRO Gids kun je alleen met iDeal/automatische incasso betalen. Uitgezonderd het papieren abonnement zonder digitale VPRO Gids.

Bij het afsluiten van je abonnement ontvang je een bevestiging per e-mail of per brief (afhankelijk van het door jou gekozen abonnement) met daarin de kosten van het abonnement (inclusief btw) en de looptijd.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende abonnementsvormen en het afsluiten van een abonnement:

Komend jaar krijgt de VPRO Gids te maken met aanzienlijke prijsstijgingen voor druk, papier en distributie. Een deel van deze gestegen kosten zullen we helaas moeten doorberekenen in de abonnementsprijzen voor 2023.

Het abonnement op de VPRO Gids geldt tot wederopzegging maar minimaal tot het einde van de eerste termijn. Bij opzegging krijg je altijd van ons een schriftelijke bevestiging. Ontvang je geen bevestiging? Neem dan even contact met ons op!

Opzeggen van het abonnement kan per brief, e-mail of een telefoontje.

Post VPRO Publieksservice, Postbus 11, 1200 JC Hilversum
Telefoon 088-2058 888 (op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur)
E-mail publieksservice@vpro.nl

Ja zeker. Neem contact op met VPRO Publiekservice.

Telefonisch bereikbaar op 0031 88 2058 888 (tijdens werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur). Of stuur een e-mail naar publieksservice@vpro.nl

Tarieven papieren + digitale VPRO Gids buitenland
(uitsluitend per automatische incasso)

Jaar: België € 83,00 / Overig Buitenland € 209,00
Halfjaar: België € 43,25 / Overig Buitenland € 106,25

Je abonnement wijzigen, een ander rekeningnummer doorgeven, een adreswijziging doorgeven of een tijdelijke stopperiode kan via dit formulier:

Abonnementsgelden worden rond de 15e van elke maand geïncasseerd.

bezorging

Je krijgt uiterlijk op woensdag de VPRO Gids op de mat.

Heb je op woensdagmiddag nog niets ontvangen, trek dan beslist even bij ons aan de bel: 088 - 2058 888 of stuur een e-mail naar publieksservice@vpro.nl. Wij sturen dan kosteloos een gids na.

Dat kan via ons wijzigingsformulier:

Let op
Geef je je adreswijziging minimaal twee weken voorafgaand aan je verhuizing door, dan krijg je de gids tijdig op je nieuwe adres.

Natuurlijk. Je kunt je abonnement opschorten.

Bel minimaal twee weken van tevoren met VPRO Publieksservice: 088 - 2058 888 of stuur een e-mail naar publieksservice@vpro.nl. Of regel het online op de volgende pagina:

Je ontvangt geen restitutie. De periode dat je de bezorging van de gids stopzet, tellen wij op bij de duur van je abonnement. Je kunt deze periode de gids online gewoon blijven lezen.

radiofrequenties

Alle NPO-radiozenders zijn te beluisteren via Digital Radio+, de kabel, DVB-T, digitale televisie en satelliet. De NPO streamt bovendien alle radiozenders via internet. 

De onafhankelijke nieuws- en sportzender. Naast het nieuws is er veel ruimte voor opinie en debat waar ook luisteraars steevast aan deelnemen.

FM (MHz): Amsterdam 98,6 - Arnhem 98,6 - Den Haag 105,5 - Goes 104,4 - Hoorn 98,6 - Hulsberg 105,3 - Irnsum 104,3 - Lopik 98,8 - Markelo 98,4 - Mierlo 104,6 - Roermond 104,8 - Roosendaal 87,6 - Rotterdam 98,6 - Smilde 91,8 - Wieringermeer 95,0

Een toegankelijke mix van informatie, actualiteit en het beste uit vijftig jaar popmuziek. De zender heeft veel aandacht voor het Nederlandse lied, kleinkunst en cabaret.

FM (MHz): Amsterdam 92,3 - Arnhem 92,9 - Den Haag 92,9 - Goes 94,4 - Hoorn 105,1 - Hulsberg 93,4 - Hulst 107,1 - Lopik 92,6 - Markelo 104,6 - Mierlo 92,3 - Philippine 97,8 - Roermond 88,2 - Roosendaal 95,9 - Rotterdam 92,9 - Smilde 88,0 - Wieringermeer 92,9

De zender die staat voor nieuwe muziek en het ontwikkelen van nieuw talent in alle geuren en kleuren. NPO 3 FM is een volwaardig jongerenmerk, dat je behalve op de radio en alle online platforms ook op festivals en bij concerten tegenkomt. Kortom, overal waar jongeren te vinden zijn die gek zijn van muziek.

FM (MHz): Amsterdam 96,5 - Arnhem 96,5 - Den Haag 96,5 - Goes 99.8 - Hoorn 96,5 - Hulsberg 103,9 - Lopik 96,8 - Markelo 96,2 - Mierlo 97,1 - Roermond 90,9 - Roosendaal 96,5 - Rotterdam 97,1 - Smilde 88,6 - West Terschelling 89.9 - Wieringermeer 97,1  

De klassieke muziekzender voor zowel de ervaren als de nieuwe liefhebber. Naast de mooiste klassieke muziek, brengt NPO Radio 4 jaarlijks ongeveer twaalfhonderd concerten uit 's werelds beroemdste concertzalen. Waaronder drie eigen concertseries.

FM (MHz): Amsterdam 94,5 - Arnhem 92,1 - Den Haag 94,1 - Goes 95 - Hulsberg 98,7 - Loon op Zand 98,2 - Lopik 94,3 - Markelo 91,4 - Roermond 94,5 - Roosendaal 87,6 - Rotterdam 94,7 - Smilde 94,8 - Wageningen 94,7 - Wieringermeer 101,6

FunX richt zich op jongeren en jongvolwassenen in grootstedelijke gebieden. In het totaalaanbod van de NPO vormt NPO FunX een essentieel onderdeel om een jonge en diverse groep luisteraars te bereiken. 

FM (MHz): Amsterdam 96,1 - Rotterdam - 91,8 - Den Haag 98,4 - Utrecht 96,1

kijkwijzer

Zoals bepaald in de Mediawet, beoordeelt de VPRO al zijn programma's op geschiktheid voor bepaalde leeftijdscategorieën. Die programma's worden daarop voorzien van de Kijkwijzer-pictogrammen, die aangeven of de programma’s geschikt zijn voor alle leeftijden, of waarschuwen dat een programma schadelijk kan zijn tot een bepaalde leeftijd (6, 9, 12, 16). Eventueel worden zij vergezeld door pictogrammen om dat advies te verduidelijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de symbolen voor geweld, seks, drugsmisbruik en grof taalgebruik.

Ga voor meer informatie over de Kijkwijzer, de pilot met gewijzigde uitzendtijden en ook hoe u een kinderslot kunt activeren op uw televisie naar www.uitzendtijden.nl.

De VPRO is net als de andere publieke omroepen aangesloten bij het NICAM, het instituut dat verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer. Deze voorziet in leeftijdsclassificaties voor alle programma's die op tv (en daarna ook online) te zien zijn.

factuur

Negen van de tien mensen die een factuur met acceptgiro ontvangen, betalen deze al online. Daarom wordt de acceptgiro met ingang van 1 juni 2023 in heel Nederland afgeschaft. Dit is een beslissing van Currence, de producteigenaar van de acceptgiro.

Ja. Beide url’s beginnen met https://, wat betekent dat u terechtkomt in een beveiligd domein. En vpro.nl of vprogids.nl aan het einde van de url geeft aan dat u in een beveiligd domein van de VPRO zit.
We zetten in de beveiligde online betaalomgeving de betaalgegevens klaar die ook op uw factuur staan. Wij verzamelen deze gegevens alleen om uw betaling te faciliteren. Dit doen we op een manier waardoor ze beveiligd zijn tegen elke vorm van onrechtmatige verwerking. Meer hierover leest u in het privacy statement van de VPRO. 

Ja. De QR-code die u van de VPRO krijgt, is veilig en bevat een versleuteling van het betaalkenmerk en een directe url-verwijzing naar de beveiligde online betaalomgeving van de VPRO. Daar ziet u de gegevens van uw factuur staan, die u met iDEAL kunt betalen. Via iDEAL logt u in bij juw eigen bank. Bij iDEAL-betalingen ziet u aan het webadres, de url in uw browser, of u op de webpagina van uw eigen bank zit. Ziet u dat het adres begint met https://, dan zit u in het beveiligde domein van uw bank.

Met de camera of QR-scanner op uw smartphone of tablet kunt u elke QR-code scannen. Hebt u een oudere Android telefoon? Download dan eerst in de Google Play Store de gratis QR-scan app.

Nee, u kunt uw betaling ook zelf over maken via uw eigen bank. Vermeld wel altijd het betalingskenmerk dat op de factuur onder het bankrekeningnummer van de VPRO staat. Dan weten wij waarvoor u hebt betaald.

De lat ligt hoog bij de VPRO. Wat we maken mag nooit een compromis zijn. Met uw gidsabonnement steunt u de VPRO. Dankzij het geld dat onze abonnees, leden en donateurs bijeenbrengen, is er gelukkig ruimte voor onze ambities. Die maken we waar met extra geld. Zo zijn we tot aanzienlijk meer in staat dan mogelijk is met alleen maar onze subsidie. Steeds meer mensen investeren in programma’s met VPRO-signatuur en geven iets extra. Dat is geweldig!

Publieksservice helpt u graag verder. Stel uw vraag per mail of neem, onder kantoortijden, telefonisch contact op.
e-mail: publieksservice@vpro.nl
tel: 088  2058 888
whatsapp: 06 53134489

Alle artikelen uit de VPRO Gids over boeken staan bij elkaar op 1 overzichtspagina onder de noemer VPRO Boekengids.

Elke week 3 boekentips en een langer verhaal: een interview met een auteur, een portret of achtergrondverhaal.

Er is een speciale nieuwsbrief die elke 2 weken verschijnt en op de pagina verschijnen unieke lijstjes met boekentips rond een thema. 

De VPRO Boekengids is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

Om de tips en artikelen van de VPRO Gids Boekengids te lezen, heeft u een abonnement met digitale toegang nodig op de VPRO Gids.

VPRO Boeken wordt niet langer op televisie uitgezonden, maar de VPRO blijft ruime aandacht besteden aan boeken. Alle artikelen en tips uit de VPRO Gids zijn gebundeld in de VPRO Boekengids en vanuit die titel gaan we ook gidsen op Twitter, Facebook en Instagram.

Op de webpagina van de VPRO Boekengids bundelen we artikelen en boekentips uit de VPRO Gids, maar op de sociale media van VPRO Boekengids kijken we verder dan dat.

Aandacht voor literatuur in het nieuwe cultuurprogramma Mondo, aandacht voor boeken in Nooit Meer Slapen of OVT en video's van het YouTube-kanaal VPRO Poëzie kunnen allemaal voorbij komen op Twitter en Facebook.

Ook in de nieuwsbrief van de VPRO Boekengids kijken we verder dan de VPRO Gids dik is.

en verder

e-mail redactie: gids@vpro.nl
e-mail ingezonden brieven: forum@vpro.nl

redactionele leiding: Arne Leffring
artdirection: Carla van Thijn
vormgeving: Maarten Kanters
beeldredactie: Bram Dirven
eindredactie: Robert-Jan Breeman, Martin ten Broek, Jos Schöttelndreier
redactie: Maarten van Bracht, Katja de Bruin, Gerhard Busch, Cecile Elffers, Milou Hautus, Niels Hoeben, Hugo Hoes, Elja Looijestijn, Jelle Schot, Inge ter Schure, Noor Spanjer 
online kanalen: Tibor Dekker

uitgever: Hugo Blom
assistent-uitgever: Gabrielle Hagedorn
secretariaat: Diny Plug-Evers

E-mail: publieksservice@vpro.nl

Wilt u reageren per post, dan kunt u een brief zonder postzegel sturen naar:

VPRO Publieksservice
Antwoordnummer 346
1200 VB Hilversum

U kunt ons ook bellen. Dat is ouderwets gezellig! De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 09.00 - 17.00 uur op 088-2058 888.
Of tijdens kantooruren via Whatsapp: 0653134489

Wilt u het liever digitaal regelen? Klik dan hier!