Veelgestelde vragen

veelgestelde vragen

digitaal lezen

Kan ik de VPRO Gids digitaal lezen?

Ja, dat kan. Heb je een abonnement op de papieren VPRO Gids, dan krijg je digitaal lezen op computer, tablet of mobiel er gratis bij.

Je hebt hiervoor een activatiecode nodig. Heb je die nog niet? Mail dan even naar digitalegids@vpro.nl.

Je kunt ook een abonnement op de digitale VPRO Gids nemen. 

Hoe kan ik de VPRO Gids digitaal lezen?

Als VPRO-Gidsabonnee heb je in november 2019 per brief of e-mail een activatiecode ontvangen waarmee je je digitale abonnement kunt activeren.

Je kunt ook een abonnement nemen op de digitale VPRO Gids.

Ik ben mijn activatiecode kwijt/mijn activatiecode werkt niet

Per brief of e-mail heb je een activatiecode ontvangen. Ben je deze kwijt of werkt de code niet? Mail dan even naar digitalegids@vpro.nl.

Hoe kan ik de digitale VPRO Gids op mijn mobiele apparaat lezen?

Ga in de browser op je mobiele telefoon of tablet naar www.vprogids.nl. De site is zo gebouwd dat deze op mobiele apparaten ook goed te lezen is. Je kunt ook de app van de VPRO Gids downloaden.

Kan ik alleen een digitaal abonnement op VPRO Gids afsluiten?

Dat is mogelijk door een abonnement op de digitale VPRO Gids te nemen. Ben je nu abonee van de papieren gids en wil je overstappen naar de digitale VPRO Gids? Vul dan het overstapformulier in en je aanvraag wordt binnen 10 tot 15 werkdagen verwerkt.

Waar kan ik inloggen voor de digitale VPRO Gids?

Met je VPRO account kun je rechtsboven in het menu of via deze link inloggen. 

Hoe kan ik mijn wachtwoord en/of mailadres wijzigen?

Ga naar de profielpagina en kies dan voor 'account bewerken'. Daar is het mailadres en naam te wijzigen, via de link bovenin die pagina is ook het wachtwoord aan te passen.

Zit er een maximum aan het aantal apparaten waarop ik kan inloggen?

Nee, je kunt op zoveel apparaten inloggen als je wilt.

Hoe werkt de app van de VPRO Gids?

Download de VPRO Gids-app in Apple Store of Google Play Store. Ben je nog geen gidsabonnee?* Dan kun je één nummer gratis lezen. Daarna heb je een geldig abonnement nodig. Hiermee log je voortaan in.

*Abonneren? Kies een abonnementsvorm (papier + digitaal of uitsluitend digitaal) en maak een VPRO-account aan. Vervolgens staat je niets meer in de weg bij het inloggen in de VPRO Gids-app.

Moet ik extra betalen voor de app?

Als gidsabonnee maak je gratis gebruik van de VPRO Gids-app. Wel heb je een VPRO-account nodig. Heb je die nog niet? Kijk dan even op vprogids.nl/digitaallezen of neem contact op met VPRO Publieksservice.

Wat kan ik met de app?

De VPRO Gids-app maakt het lezen op smartphone of tablet makkelijker. Je logt in als gidsabonnee. Behalve mobiel lezen kun je nummers downloaden, artikelen bookmarken en eenvoudig terugvinden, het lettertype vergroten of verkleinen of je laten voorlezen (alleen bij Apple-versie).

Is de app hetzelfde als de website?

Zowel in de VPRO Gids-app als op vprogids.nl kun je door verschillende gidsen bladeren en ze lezen. Op de website worden artikelen steeds vaker verrijkt met links, video's en extra afbeeldingen. Die mogelijkheid heb je niet binnen de app niet. Daar is het echter wel weer mogelijk om artikelen te bookmarken.

Hoe kan ik inloggen in de app?

Inloggen gaat met hetzelfde VPRO-account waarmee je ook op de website kunt inloggen. Lukt inloggen in de app niet? Probeer dan de volgende stappen:

  • Login op deze website met e-mailadres en wachtwoord. Typ het wachtwoord zelf in (dus niet automatisch laten invullen) om zeker van te zijn dat dit het correcte wachtwoord is.
  • Open en lees een artikel op de website. Controleer of het volledige artikel is te lezen.
  • Gaat bovenstaande goed? Gebruik dan hetzelfde e-mailadres en wachtwoord om in te loggen in de app.
  • Werkt inloggen dan nog steeds niet? Neem dan contact op met VPRO Publieksservice.

Wat kost een abonnement op VPRO Gids?

Jaarabonnement papier en digitale VPRO Gids 79,50 euro
Jaarabonnement alleen papieren VPRO Gids 79,50 euro (toeslag van 1,50 bij betaling per acceptgiro)
Halfjaarabonnement papier en digitale VPRO Gids de eerste 5 maanden slechts 25 euro. Daarna 41,50 euro per halfjaar tot wederopzegging.
Kwartaalabonnement 21,50 euro (alleen telefonisch af te sluiten)

Jaarabonnement digitale VPRO Gids 54 euro
Halfjaarabonnement digitale VPRO Gids nu slechts 17,50 euro
(daarna 27 euro per halfjaar tot wederopzegging)
Proefabonnement digitale VPRO Gids 12 weken voor 10 euro
(stopt automatisch)

Voor de papieren én digitale VPRO Gids kun je alleen met iDeal/automatische incasso betalen. Uitgezonderd het papieren abonnement zonder digitale VPRO Gids.

Bij het afsluiten van je abonnement ontvang je een bevestiging per e-mail of per brief (afhankelijk van het door jou gekozen abonnement) met daarin de kosten van het abonnement (inclusief btw) en de looptijd.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende abonnementsvormen en het afsluiten van een abonnement:

Waarom gaan de abonnementsprijzen omhoog?

Komend jaar krijgt de VPRO Gids te maken met aanzienlijke prijsstijgingen voor papier en distributie. Een deel van deze gestegen kosten zullen we helaas moeten doorrekenen in de abonnementsprijzen voor 2022.

Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?

Het abonnement op de VPRO Gids geldt tot wederopzegging maar minimaal tot het einde van de eerste termijn. Bij opzegging krijg je altijd van ons een schriftelijke bevestiging. Ontvang je geen bevestiging? Neem dan even contact met ons op!

Opzeggen van het abonnement kan per brief, e-mail of een telefoontje.

Post VPRO Publieksservice, Postbus 11, 1200 JC Hilversum
Telefoon 088-2058 888 (op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur)
E-mail publieksservice@vpro.nl

Kan ik de VPRO Gids in het buitenland ontvangen?

Ja zeker. Neem contact op met VPRO Publiekservice.

Telefonisch bereikbaar op 0031 88 2058 888 (tijdens werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur). Of stuur een e-mail naar publieksservice@vpro.nl

Tarieven papieren + digitale VPRO Gids buitenland
(uitsluitend per automatische incasso)

Jaar: België € 83,00 / Overig Buitenland € 209,00
Halfjaar: België € 43,25 / Overig Buitenland € 106,25

Hoe kan ik gegevens van mijn abonnement wijzigen?

Je abonnement wijzigen, een ander rekeningnummer doorgeven, een adreswijziging doorgeven of een tijdelijke stopperiode kan via dit formulier:

Wanneer is mijn incassomoment?

Abonnementsgelden worden rond de 15e van elke maand geïncasseerd.

bezorging

Op welke dag wordt de VPRO Gids bezorgd?

Je krijgt uiterlijk op woensdag de VPRO Gids op de mat.

Wat moet ik doen als ik de VPRO Gids niet heb ontvangen?

Heb je op woensdagmiddag nog niets ontvangen, trek dan beslist even bij ons aan de bel: 088 - 2058 888 of stuur een e-mail naar publieksservice@vpro.nl. Wij sturen dan kosteloos een gids na.

Hoe geef ik een adreswijziging door?

Dat kan via ons wijzigingsformulier:

Let op
Geef je je adreswijziging minimaal twee weken voorafgaand aan je verhuizing door, dan krijg je de gids tijdig op je nieuwe adres.

Kan ik de gids tijdelijk stopzetten, bijvoorbeeld tijdens de vakantie?

Natuurlijk. Je kunt je abonnement opschorten.

Bel minimaal twee weken van tevoren met VPRO Publieksservice: 088 - 2058 888 of stuur een e-mail naar publieksservice@vpro.nl. Of regel het online op de volgende pagina:

Je ontvangt geen restitutie. De periode dat je de bezorging van de gids stopzet, tellen wij op bij de duur van je abonnement. Je kunt deze periode de gids online gewoon blijven lezen.

Wat is de impact van het coronavirus op de VPRO Gids?

Ook voor de VPRO Gids heeft de verspreiding van het coronavirus mogelijk impact. We doen ons best de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden. Lees meer over de gevolgen voor de bezorging en inhoud van de gids.

radiofrequenties

Alle NPO-radiozenders zijn te beluisteren via Digital Radio+, de kabel, DVB-T, digitale televisie en satelliet. De NPO streamt bovendien alle radiozenders via internet. 

NPO Radio 1

De onafhankelijke nieuws- en sportzender. Naast het nieuws is er veel ruimte voor opinie en debat waar ook luisteraars steevast aan deelnemen.

FM (MHz): Amsterdam 98,6 - Arnhem 98,6 - Den Haag 105,5 - Goes 104,4 - Hoorn 98,6 - Hulsberg 105,3 - Irnsum 104,3 - Lopik 98,8 - Markelo 98,4 - Mierlo 104,6 - Roermond 104,8 - Roosendaal 87,6 - Rotterdam 98,6 - Smilde 91,8 - Wieringermeer 95,0

NPO Radio 2

Een toegankelijke mix van informatie, actualiteit en het beste uit vijftig jaar popmuziek. De zender heeft veel aandacht voor het Nederlandse lied, kleinkunst en cabaret.

FM (MHz): Amsterdam 92,3 - Arnhem 92,9 - Den Haag 92,9 - Goes 94,4 - Hoorn 105,1 - Hulsberg 93,4 - Hulst 107,1 - Lopik 92,6 - Markelo 104,6 - Mierlo 92,3 - Philippine 97,8 - Roermond 88,2 - Roosendaal 95,9 - Rotterdam 92,9 - Smilde 88,0 - Wieringermeer 92,9

NPO 3FM

De zender die staat voor nieuwe muziek en het ontwikkelen van nieuw talent in alle geuren en kleuren. NPO 3 FM is een volwaardig jongerenmerk, dat je behalve op de radio en alle online platforms ook op festivals en bij concerten tegenkomt. Kortom, overal waar jongeren te vinden zijn die gek zijn van muziek.

FM (etc.)

NPO Radio 4

De klassieke muziekzender voor zowel de ervaren als de nieuwe liefhebber. Naast de mooiste klassieke muziek, brengt NPO Radio 4 jaarlijks ongeveer twaalfhonderd concerten uit 's werelds beroemdste concertzalen. Waaronder drie eigen concertseries.

FM (etc.)

NPO Radio 5

De zender waar de 50-plus muziekliefhebber, die is opgegroeid met de popmuziek van de jaren 60, 70 en 80, zich thuis voelt. Genieten van het leven staat centraal op de zender. Niet alleen met muziek, maar ook met informatie die de luisteraar daarbij helpt.

FM (etc.)

NPO FunX

FunX richt zich op jongeren en jongvolwassenen in grootstedelijke gebieden. In het totaalaanbod van de NPO vormt NPO FunX een essentieel onderdeel om een jonge en diverse groep luisteraars te bereiken. 

FM (etc.)

kijkwijzer

Zoals bepaald in de Mediawet, beoordeelt de VPRO al zijn programma's op geschiktheid voor bepaalde leeftijdscategorieën. Die programma's worden daarop voorzien van de Kijkwijzer-pictogrammen, die aangeven of de programma’s geschikt zijn voor alle leeftijden, of waarschuwen dat een programma schadelijk kan zijn tot een bepaalde leeftijd (6, 9, 12, 16). Eventueel worden zij vergezeld door pictogrammen om dat advies te verduidelijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de symbolen voor geweld, seks, drugsmisbruik en grof taalgebruik.

Ga voor meer informatie over de Kijkwijzer, de pilot met gewijzigde uitzendtijden en ook hoe u een kinderslot kunt activeren op uw televisie naar www.uitzendtijden.nl.

De VPRO is net als de andere publieke omroepen aangesloten bij het NICAM, het instituut dat verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer. Deze voorziet in leeftijdsclassificaties voor alle programma's die op tv (en daarna ook online) te zien zijn.

Wat is de VPRO Boekengids?

Alle artikelen uit de VPRO Gids over boeken staan bij elkaar op 1 overzichtspagina onder de noemer VPRO Boekengids.

Elke week 3 boekentips en een langer verhaal: een interview met een auteur, een portret of achtergrondverhaal.

Er is een speciale nieuwsbrief die elke 2 weken verschijnt en op de pagina verschijnen unieke lijstjes met boekentips rond een thema. 

De VPRO Boekengids is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

Hoe kan ik de artikelen van de VPRO Boekengids lezen?

Om de tips en artikelen van de VPRO Gids Boekengids te lezen, heeft u een abonnement met digitale toegang nodig op de VPRO Gids.

Waarom heet VPRO Boeken op sociale media nu VPRO Boekengids?

VPRO Boeken wordt niet langer op televisie uitgezonden, maar de VPRO blijft ruime aandacht besteden aan boeken. Alle artikelen en tips uit de VPRO Gids zijn gebundeld in de VPRO Boekengids en vanuit die titel gaan we ook gidsen op Twitter, Facebook en Instagram.

Krijg ik bij de VPRO Boekengids alleen inhoud uit de VPRO Gids te zien?

Op de webpagina van de VPRO Boekengids bundelen we artikelen en boekentips uit de VPRO Gids, maar op de sociale media van VPRO Boekengids kijken we verder dan dat.

Aandacht voor literatuur in het nieuwe cultuurprogramma Mondo, aandacht voor boeken in Nooit Meer Slapen of OVT en video's van het YouTube-kanaal VPRO Poëzie kunnen allemaal voorbij komen op Twitter en Facebook.

Ook in de nieuwsbrief van de VPRO Boekengids kijken we verder dan de VPRO Gids dik is.

en verder

Hoe bereik ik de redactie?

e-mail redactie: gids@vpro.nl
e-mail ingezonden brieven: forum@vpro.nl

redactionele leiding: Arne Leffring, Elja Looijestijn a.i.
artdirection: Beate Wegloop
vormgeving: Maarten Kanters
beeldredactie: Carla van Thijn
eindredactie: Robert-Jan Breeman, Martin ten Broek, Jos Schöttelndreier
redactie: Arja van den Bergh, Maarten van Bracht, Katja de Bruin, Gerhard Busch, Cecile Elffers, Milou Hautus, Niels Hoeben, Hugo Hoes, Jelle Schot, 
online kanalen: Tibor Dekker, Jasper Koning

uitgever: Hugo Blom

assistent-uitgever: Gabrielle Hagedorn
secretariaat: Diny Plug-Evers

Hoe bereik ik de publieksservice?

E-mail: publieksservice@vpro.nl

Wilt u reageren per post, dan kunt u een brief zonder postzegel sturen naar:

VPRO Publieksservice
Antwoordnummer 346
1200 VB Hilversum

U kunt ons ook bellen. Dat is ouderwets gezellig! De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 09.00 - 17.00 uur op 088-2058 888.

Wilt u het liever digitaal regelen? Klik dan hier!

Veelgestelde vragen voor leden

Veelgestelde vragen voor donateurs

op deze pagina