Deze steengoede podcasts kwamen niet in de top tien terecht van de beste podcast ooit-verkiezing, maar wil je zeker niet missen.

Bob werd door luisteraars uitgeroepen tot de beste podcast ooit. Maar er zijn er nog veel meer die het beluisteren waard zijn. Zo stonden een aantal prachtige podcasts niet eens op de lijst waaruit men kon kiezen. Soms was dat omdat het ‘chatcasts’ zijn, soms omdat de verkiezingscommissie die lijst samenstelde ze over het hoofd heeft gezien. In dit artikel zetten we dat recht en delen we nog wat parels die volgens de vier leden van de commissie onterecht lager eindigden.

tip van Elja Looijestijn: Wind of Change

Patrick Radden Keefe, Crooked, 2020

'Nederlanders luisteren graag naar podcasts in het Nederlands, en dat kan ik heel goed begrijpen. Het is ook geweldig dat er steeds meer mooie podcasts in ons taalgebied worden gemaakt. Maar mijn all time favourites zijn toch nog steeds in het Engels: de problemen die Jonathan Goldstein oplost in Heavyweight, de bizarre en geweldige zoektocht in Wind of Change en de opmerkelijke verhalen achter allerlei fenomenen uit de populaire cultuur in Decoder Ring.'
Elja Looijestijn

tip van Arco Gnocchi: De Ondergrond

Sam van Raalte, 2022

'Bob op nummer één had ik niet per se verwacht, zo afgetekend. Voor mensen die eens wat anders willen luisteren raad ik Achterwerk aan, en anders De Ondergrond. Die podcast is sympathiek en onafhankelijk gemaakt. Hij harnast wat mij betreft echt het 'originele podcastgevoel'.
Arco Gnocchi

tip van Mischa Blok: Missing Richard Simmons

Dan Taberski, Pineapple Street Media, 2017

'Missing Richard Simmons staat lager op de lijst dan hij verdient. Dat was de eerste podcast die grote indruk op me maakte, ik vond hem zo grappig. Je hoort dat maker Dan Taberski zelf ook verbaasd is dat luisteraars zich met zijn zoektocht naar de verdwenen fitnessgoeroe gaan bemoeien. Hij krijgt tips binnen en besluit die ook een plek te geven in zijn podcast.'
Mischa Blok

tip van Lieven Heeremans: Radiolab

Jad Abumrad e.a., WYNC Studios, 2002

'Dat er alleen maar Nederlandse titels in de top tien staan had ik niet verwacht. Er zitten niet echt verrassingen bij, maar dat is ook niet zo raar bij een publieksprijs. Heel leuk dat de titel met de meeste stemmen gemaakt is door Schik, die maar liefst met drie titels in de top 10 staan. Ten slotte is het opvallend dat de nummer één tegelijkertijd ook de oudste serie is. Is er daarna dan niets moois meer gemaakt? Ondertussen blijf ik Radiolab en Reply All tippen. Beter dan de aflevering ‘Long Distance’ van Reply All wordt het gewoon niet.'
Lieven Heeremans

Podcasttips van stemmers

Napoleon, De Zonnekoning, De Franse Revolutie en Het Verlies van België

Veel stemmers misten de geschiedenisverhalen van de Vlaamse meesterverteller Johan Op de Beeck: Napoleon, De Zonnekoning, De Franse Revolutie en Het Verlies van België. De auteur leest zijn eigen historische boeken voor en het is duidelijk dat hij heel veel fans heeft.

Waar is zuster Gabrielle

Een Vlaamse truecrimehit waarin de mysterieuze verdwijning van zuster Gabrielle uit het Sint-Vincentiusklooster in Dendermonde wordt onderzocht.

Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur

Deze indrukwekkende en prijswinnende podcast is een portret van de door oorlog geteisterde Oekraïense stad.

Lacroix. Ik was gangster

Philippe Lacroix was het brein van de bende Haemers en een echte gangster. In deze podcast doet hij een boekje open: van zijn jeugd tot overvallen op geldtransporten, de ontvoering van een ex-premier en de ontsnapping van de eeuw. Tegenwoordig is hij op het rechte pad en vertelt hij zijn hele levensverhaal. 

Hoe kaas de wereld redt

Simon Heijmans en Marion Oskamp gaan in deze podcast op zoek de toekomst: naar kaas waar geen koe aan te pas komt. 

Parel radio

Deze podcast is bewust niet in de lijst opgenomen, omdat het een doorgeefluik is voor bijzondere audiodocumentaires en hoorspelen. Maar toch werd hij veel genoemd en voor wie hem nog niet kent, is het zeker een aanrader om ‘pareltjes’ te ontdekken.

Ouder

De Nigeriaanse vader van Raf Njotea blijkt in werkelijkheid veel ouder dan in zijn paspoort staat. Samen met zijn goede vriend Lander Kennis besluit Raf een podcast te maken waarin ze op zoek gaan naar zijn ware verleden.

In the Dark

Een kwalitatief hoogstaande Amerikaanse truecrimepodcast die elk seizoen een andere zaak uitpluist.

Ook regelmatig genoemd: De Hormoonfabriek, Verdwenen Winkels, The Trojan Horse Affair, TBS, Scamanda, De Schrik van Roden, De wetten van Koos en De gestolen kinderen.

de podcastgids in je mailbox?