De spannende opvolger The Jinx - Part Two pakt succesvol de draad op na de opzienbarende onthullingen van moordenaar Robert Durst in de eerste reeks.

Killed them all, of course.’ Die vijf woorden maakten de documentaireserie The Jinx onvergetelijk en historisch. Zes afleveringen lang had de wereld vol verbazing kunnen meekijken naar het opzienbarende verhaal van Robert Durst, een rijke efgenaam uit New York die werd verdacht van drie moorden, maar hiervoor nooit werd veroordeeld. En toen was daar ineens die krankzinnige slotscène, waarin Durst na een interview met de documentairemaker even een sanitaire pauze neemt, maar vergeet dat zijn microfoon nog aanstaat. Hij brabbelt wat in zichzelf, en bekent dan dat hij ze ‘inderdaad allemaal heeft vermoord’.  

Met die wc-bekentenis schreef The Jinx tv-geschiedenis, al was de truecrimeserie op zichzelf al opzienbarend genoeg. Want wat bleek die Durst een fascinerende, enge en ongrijpbare figuur, een schurk die ze zelfs in Hollywood vermoedelijk nooit hadden kunnen bedenken. The Jinx is een verhaal over een sociopatische, licht ontvlambare rijkeluiszoon die zich altijd miskend heeft gevoeld en een zeer dubieuze rol speelde in de verdwijning van zijn ex-vrouw en dood van zijn buurman en beste vriendin. En dan is er nog die ijdelheid, want welke moordenaar zou het ooit in zijn hoofd halen om ruimhartig mee te werken aan een documentaireserie over drie moordzaken waarin hij nota bene zelf de hoofdverdachte is?

Robin Durst

Het is een vraag die Durst de rest van zijn leven zal achtervolgen. Want de bekentenis en andere vormen van bewijs leidden er uiteindelijk toe dat de miljonair – daags voor de uitzending van de slotaflevering in 2015 – werd opgepakt. De serie eindigde direct na Dursts bekentenis, maar dat betekent bepaald niet dat zijn bizarre verhaal volledig was verteld. Neem alleen al de omstandigheden waarin Durst uiteindelijk werd gearresteerd in New Orleans, waar hij zich schuilhield in een hotel onder een valse naam met in zijn bezit een latexmasker, een geladen pistool, tienduizenden euro’s in contanten en genoeg wiet om een paar honderd joints te draaien.

Geen wonder dat het uiteindelijk weer begon te kriebelen bij filmmaker Andrew Jarecki, die de draad in zijn zesdelige vervolgserie The Jinx Part Two direct oppakt bij die absurde arrestatie. Van uitmelken is geen sprake, want in dit vervolg blijkt er nog veel meer geks in het vat te zitten over de handel en wandel van de moordenaar. Denk bijvoorbeeld aan alle paradijsvogels in zijn vriendenkring, die uiteenlopen van een jurylid dat hem in eerdere rechtszaak vrijpleitte van moord tot een zanger van pornografische countryliedjes.

Maar wat deze geslaagde vervolgserie vooral bijzonder maakt, is de reflectie op de eerste reeks, en dan vooral de concrete invloed die de filmmakers hadden. Zo laat de serie goed zien hoe de aanklager op basis van het werk van Jarecki en consorten kon werken aan een dossier dat sterk genoeg werd om Durst uiteindelijk te kunnen veroordelen.

The Jinx Part Two

The Jinx Part Two is vanaf maandag 22 april te zien op HBO Max.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?