Als je in Hollywood een kans krijgt, moet je die grijpen. Maar wat als je gouden kans nep blijkt? Hollywood Con Queen is een bizarre driedelige documentaire over oplichting in de filmindustrie. 

Opeens krijgt een aspirant-acteur en fotograaf uit Denver een e-mail van een studiobaas uit Hollywood: ze zoekt jong, fris talent om een storyboard te maken voor een Netflix-pitch. Hoewel de man het nauwelijks kan geloven, klinkt het als een uitstekende kans om zijn carrière een flinke zwieper te geven. Ze bellen, het klinkt serieus. Een paar dagen later zit hij in het vliegtuig naar Jakarta om kleurrijke composities te fotograferen voor de pitch.

Maar het gaat al snel de verkeerde kant op. De studiobaas en haar consorten bellen elk uur met nieuwe opdrachten, zoals het volgen van een dure vechtsportcursus of het kijken van vijf films op één dag. Binnen twee weken vliegt hij zes keer op en neer naar Jakarta, want ‘er ontbreken nog foto’s’. Hij doet het allemaal maar, want dit is zijn grote kans.

Totdat zijn vader hem opbelt, in paniek. Een oplichter doet zich voor als verschillende vrouwelijke Hollywoodproducers, zo heeft hij gehoord, om kwetsbare mensen met ambities in de entertainmentindustrie te manipuleren. Het lijkt een geraffineerd crimineel web te zijn dat honderden slachtoffers maakt. Soms worden meerdere mensen tegelijkertijd naar Jakarta gestuurd. Toch blijkt de zwendel uitgevoerd door één man. Opmerkelijk: het gaat de scammer niet zozeer om het geld. Wie is deze persoon, en wat beweegt hem?

Hargobind

Het drieluik Hollywood Con Queen is gemaakt door Chris Smith, bekend van de uitzinnige Netflix-documentaire Tiger King. Hij volgt journalist Scott Johnson en privé-detective Nicole Kotsianas terwijl ze de identiteit proberen te achterhalen van de geraffineerde oplichter die zich voordoet als meerdere invloedrijke vrouwelijke Hollywoodproducers. Ze storten zich obsessief op de kwestie. Kotsianas wil gerechtigheid voor de vele slachtoffers. Johnson is meer geïnteresseerd in de psyche van de sadist; het waarom. Als we weten dat de scammer de naam Hargobind draagt, ongeveer op de helft, kantelt het perspectief. Johnson gaat een boek schrijven over Hargobind, hij herkent iets van zichzelf in hem. Hij probeert zich in te leven: wat is Hargobinds kant van het verhaal? 
 
Johnson reist naar Engeland om Hargobind te ontmoeten. Daarna bellen ze elke dag urenlang met elkaar; de fixatie neemt buitensporige vormen aan. De journalist reist zelfs naar Jakarta: hij lijkt nu ook gevangen in de sluwe leugens, manipulaties en isolatietechnieken van Hargobind. Hoewel het een boeiende psychologische laag is, wordt de persoonlijke reis van Johnson wat te lang uitgesponnen. En natuurlijk blijkt hij uiteindelijk inderdaad zelf bespeeld te zijn.

Hollywood Con Queen

Hollywood Con Queen is vanaf 8 mei te zien op Apple TV+

de nieuwste documentairetips in je mailbox?