De Amerikaanse Twin Flames-sekte zet haar leden aan tot bizarre acties om hun ‘Twin Flame’, hun soulmate, te veroveren. Escaping Twin Flames op Netflix is al de tweede documentaire over deze enge groep, die nog steeds actief is.

Een ‘Twin Flame’ is niet zomaar een geliefde, het is de persoon bij wie je hoort te zijn. Je wederhelft die door God voor je is gemaakt, de persoon met wie je dezelfde ziel deelt. Vandaar dat volgens YouTube-influencers Jeff en Sheleia, naar eigen zeggen elkaars Twin Flames, alles geoorloofd is om je Twin Flame te krijgen. Maar dan ook echt alles: van stalken tot een geslachtsveranderende-operatie ondergaan. Want zoiets ‘onbenulligs’ als een door je ex-partner aangevraagd straatverbod of het gender waarmee je al jaren prima uit de voeten kan, zijn volgens Jeff en Sheleia enkel obstakels die uit de weg geruimd moeten worden om in ‘harmonieus verbond’ te komen met je Twin Flame. 

Als dit allemaal compleet waanzinnig klinkt, dan klopt dat. Het is daarom oprecht zorgwekkend dat Jeff en Sheleia in een paar jaar tijd ongelooflijk rijk zijn geworden met het verkopen van deze gevaarlijke waanzin en duizenden volgers hebben die alles geloven – en doen – wat ze zeggen. Omdat een moderne, door social media gedreven sekte (want dat is het) als deze uiteraard erg interessant is, zijn er inmiddels al twee documentaireseries en een podcast verschenen over Jeff en Sheleia en het door hen gerunde Twin Flames Universe (TFU). De meest recente docuserie, Escaping Twin Flames, staat sinds een week op Netflix en doet nogal wat stof opwaaien.

Debbie en Louise, twee moeders van huidige leden van het Twin Flames Universe.

In Escaping Twin Flames laat regisseur Cecilia Peck, die eerder de documentaireserie Seduced maakte over de door Keith Raniere geleide sekte NXIVM, vooral oud-leden aan het woord. Vrouwen – want het zijn voornamelijk vrouwen – die vertellen hoe ze bij het Twin Flames Universe terechtkwamen nadat hun hart was gebroken, meestal door iemand van wie ze dachten dat het hun soulmate was. Dat Jeff en Sheleia hun vervolgens tijdens duizenden dollars kostende coachingsessies vertelden dat de persoon om wie ze zo’n verdriet hadden, hun Twin Flame was, en dat zij precies wisten hoe ze hem of haar weer terug konden krijgen, zette deze vrouwen aan tot de meest waanzinnige acties. 

Hoe Jeff en Sheleia zijn geworden wie ze zijn, probeert Escaping Twin Flames niet echt uit te leggen (iets dat de docuserie van Prime Video Desperately Seeking Soulmate en de Wondery-podcast Twin Flames wel doen). In plaats daarvan laat regisseur Peck de uren aan coachingsessies die Jeff en Sheleia opnamen voor hun platform, voor zich spreken. Beelden die laten zien hoe manipulatief en zelfingenomen met name Jeff is; Sheleia oogt op momenten zelf ook als een slachtoffer van haar eigen ‘Twin Flame’. Een man die alles wat hij beweert ter plekke lijkt te verzinnen.  

Ondanks verwoede pogingen van bezorgde familieleden van TFU-leden om een politieonderzoek naar de sekte van de grond te krijgen, zijn Jeff en Sheleia tot op heden nog volledig vrij om hun universum verder te laten groeien. Oud-leden vertellen zelfs over plannen om alle leden naar een boerderij in Michigan te laten verhuizen. Het is daarom te hopen dat Escaping Twin Flames meer teweegbrengt dan enkel de huidige ophef op social media. 

Escaping Twin Flames

Escaping Twin Flames is te zien op Netflix.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?