Een overzicht van de beste series die afgelopen maand zijn verschenen, met onder andere het vierde seizoen van anthologieserie True Detective, een Australisch coming-of-age drama en een spectaculair oorlogsepos.

True Detective: Night Country

VPRO Cinema's favoriet

Halverwege de maand verscheen alweer het vierde seizoen van anthologieserie True Detective. Ditmaal gesitueerd in het donkere en koude Alaska, met Hollywoodveteraan Jody Foster en professioneel bokser Kali Reis als rechercheursduo. Samen buigen zij zich in de wintermaanden over de verdwijning van het voltallige personeel van een afgelegen onderzoeksstation in het fictieve plaatsje Ennis. Volgens showrunner en regisseur Issa López is dit nieuwe seizoen een reactie op het baanbrekende eerste seizoen. López: 'Het leek mij interessant om alles te gebruiken wat dat eerste seizoen zo goed maakte en er een negatief van te maken. Dus wat mannelijk was, is nu vrouwelijk. Wat heet en zweterig was, is nu koud. En het licht werd een duistere, lange nacht.'

The Curse

komedie - ultiem ongemak

Dat Nathan Fielder goed is in het maken van ‘cringe tv’, televisie waar je ongemakkelijk van wordt, weten we sinds zijn reality/docuserie The Rehearsal. Met The Curse, een dramaserie die hij samen met Benny Safdie (Uncut Gems) maakt over een echtpaar dat in New Mexico voor een realityserie huizen opknapt en verkoopt, weet hij het cringegehalte nog wat op te schroeven. Geen makkelijke zit dus. Toch is de serie, mede dankzij een zeer sterke rol van Emma Stone, een van de meest interessante dingen op tv op het moment.

Mr Bates vs. the Post Office

Brits drama - waargebeurd verhaal

Dit vierdelige drama vertelt op inzichtelijke en uiterst menselijke manier over een van de grootste schandalen uit de recente geschiedenis van Engeland. Duizenden filiaalmanagers van kleine postkantoortjes door heel Engeland werden in de jaren ’00 en ‘10 door hun werkgever, de Post Office, beschuldigd van fraude en diefstal. Onterecht, want de fout lag bij het in 1999 geïntroduceerde boekhoudprogramma Horizon. Het duurde echter jaren eer dit door het bedrijf werd erkend, en dat gebeurde pas nadat velen financieel en persoonlijk geruïneerd waren. Deze sterke serie was onlangs terecht een kijkcijferhit in Engeland en voelt een beetje als gerechtigheid voor alle slachtoffers.

The Brothers Sun

zwarte komedie - actie

Hoogst vermakelijke serie over Taiwanese gangster Charles (Justin Chien), die na een aanslag op zijn vader – een hooggeplaatste maffiabaas – noodgedwongen afreist naar Los Angeles om zijn moeder (Michelle Yeoh) en jongere broertje Bruce (Sam Li) te beschermen. Makkelijk is dat niet, want Charles en zijn vader hebben in Taiwan behoorlijk wat vijanden gemaakt. Zachtaardige schlemiel Bruce heeft geen idee wat hem overkomt, en krijgt van zijn oudere broer en gewiekste moeder een sneltreincursus ‘maffiabestaan voor gevorderden’. De spannende, inventieve actiescènes worden daarbij knap afgewisseld met veel zwart-komische momenten én een stevige portie familiedrama.

Masters of the Air

actie - WOII

Officieus vervolg op klassieke oorlogsseries Band of Brothers en The Pacific. Net als in die series draait het hier om een groep jonge Amerikaanse soldaten, die in de Tweede Wereldoorlog de strijd aangaan met nazi-Duitsland. Ditmaal volgen we ‘The 100th Bomb Group’, een eenheid van de luchtmacht die vanuit een bommenwerper zoveel mogelijk vijanden moet elimineren. De eenheid werd uiteindelijk omgedoopt tot ‘The Bloody Hundreth’, omdat er tussen 1942 en 1945 zware verliezen werden geleden. Dat leidt uiteraard tot een tragisch heldenverhaal over opoffering en broederschap, maar de serie imponeert vooral als visueel overdonderend oorlogsspektakel.

Boy Swallows Universe

Australisch drama - coming-of-age

‘Het leven is écht anders als je opgroeit in een gezin van outlaws. Maar zelfs dan heb je school, huiswerk en bemoeizuchtige volwassenen.’ Vroegwijs is de 13-jarige Eli zeker, maar hij groeide dan ook op in een omgeving waarin een gevangenisverblijf logischer is dan een tripje naar het pretpark. En hoewel Eli nog relatief zorgeloos in het leven staat, ontkomt ook hij uiteindelijk niet aan die vicieuze cirkel van criminaliteit en ellende, in dit sterke coming-of-age-drama dat zich afspeelt tegen de achtergrond van een Australische drugsoorlog in de 80s.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag