De Amerikaanse komedie Anora van Sean Baker is de winnaar geworden van de Gouden Palm. Dat maakte juryvoorzitter Greta Gerwig bekend tijdens de slotavond van het filmfestival van Cannes.

Anora gaat over een 'erotische danseres' (Mikey Madison) die door een Russische miljardairszoon wordt gevraagd om, tegen betaling, voor een week zijn vriendin te spelen. Dat is de start van een bizar (en hilarisch) avontuur vol drank, seks en knullig geweld. Regisseur Sean Baker brak in 2015 door met het volledig op iPhones gefilmde komische drama Tangerine. Zijn vorige twee films, The Florida Project en Red Rocket, draaiden ook in Cannes, maar vielen niet in de prijzen.

De Grand Prix, de tweede prijs van het festival, ging naar All We Imagine as Light, het speelfilmdebuut van documentairemaakster Payal Kapadia. All We Imagine as Light was de eerste Indiase film in dertig jaar die selecteerd werd voor de hoofdcompetitie van Cannes. Jacques Audiard mocht de Juryprijs in ontvangst nemen voor zijn verrassende queer musical Emilia Perez, over een kartelbaas die een geslachtsveranderende operatie wil ondergaan.

Bij de acteurs gingen de prijzen naar de vier belangrijkste actrices uit Emilia Perez (Karla Sofía Gascón, Selena Gomez, Zoe Saldana en Adriana Paz) en Jesse Plemons, die in Yorgos Lanthimos' Kinds of Kindness meerdere rollen speelt.

Onder de winnende producties bevindt zich ook een film met aardig wat Nederlandse inbreng: het Noorse drama Armand van Halfdan Ullmann Tonde (kleinzoon van Ingmar Bergman) won de Camera d'Or, de prijs voor beste debuutfilm in alle competities. In een speciale Cannes-aflevering van onze podcast Op de vijfde rij spreekt Cesar Majorana met twee Nederlanders die aan de film hebben meegewerkt: componist Ella van der Woude en make up & hair designer Evalotte Oosterop.

Een overzicht van alle winnaars

Palme d’Or: Anora van Sean Baker
Grand Prix: All We Imagine as Light van Payal Kapadia
Juryprijs: Emilia Perez van Jacques Audiard
Beste regie: Grand Tour (Miguel Gomes)
Beste scenario: The Substance (Coralie Fargeat)
Speciale prijs voor beste scenario: The Seed of the Sacred Fig (Mohammad Rasoulof)
Beste actrice: Karla Sofía Gascón, Selena Gomez, Zoe Saldana en Adriana Paz (Emilia Perez)
Beste acteur: Jesse Plemons (Kinds of Kindness)

Camera d'Or (beste debuutfilm in alle competities): Armand van Halfdan Ullmann Tøndel

elke vrijdag