2019

Gids 51-52 - 21 december 2019 t/m 3 januari 2020

In dit dubbelnummer staat de bingende mens centraal. Met de beste series van 2019, bingeable boeken, podcasts over series en ondergesneeuwde boeken voor onder de kerstboom. Er is een nieuw seizoen van de serie In Europa en een nieuwe aflevering van onze podcast Backspace. 

Gids 50 - 14 t/m 20 december 2019

De VPRO Gids lanceert de podcast Backspace! Redacteuren Elja Looijestijn en Cecile Elffers duiken in de geschiedenis van het internet in Nederland. In de documentaire De jongens van de bouw worden bouwvakkers gevolgd. En alcoholonderzoeker Rob Bovens vertelt over stoppen met drinken

Gids 49 - 7 t/m 13 december 2019

We spraken de beroemde documentairemaker Louis Theroux naar aanleiding van zijn boek Geen taboe voor Theroux. Lize Korpershoek maakte een documentaire over haar verdwenen lustgevoelens: Mijn seks is stuk. En de film Marriage Story vertelt het verhaal van een echtscheiding als liefdesverhaal.

Gids 48 - 30 november t/m 6 december

De spitz werd ontworpen zodat het lijkt of ballerina's over het podium zweven. Over de haat-liefdeverhouding tussen danseressen en de schoen. In de documentaire Ons Moederland gaat het over extreemrechts in Nederland. Een zoet jeugddrama over puberliefde en Gouden Palm-winnaar Parasite.

Gids 47 - 23 t/m 29 november 2019

Met de komst van seizoen drie van The Crown vroegen wij ons af: krijgen de corgi's van koningin Elizabeth eindelijk een grotere rol? Aandacht voor een IDFA documentaire rondom MS. En we spraken met Elger van der Wel, die een podcast begint over de Telekids-generatie

Gids 46 - 16 t/m 22 november 2019

Een interview met de regisseur van Chinese Dromen: de derde China-serie van Ruben Terlou. De tweede reeks van de tragikomische VPRO-serie TreurTeeVee gaat van start. De honderd boeken waardoor David Bowie beïnvloed werd. En op Netflix verschijnt The Irishman van Martin Scorseses.

Gids 45 - 9 t/m 15 november 2019

Hoe autofabrikant Daf het imago probeerde op te poetsen. De VPRO Gids ging langs bij de NOS-correspondentenavond. In de film The Report zien we het verhaal van de jarenlange strijd om een rapport over martelen door de CIA vrij te krijgen. En lfilmopnames van legendarische optredens van Aretha Franklin zijn te bekijken.

Gids 44 - 2 t/m 8 november 2019

Deze week een special over honderd jaar radio met artikelen over piratenpraktijken, de vrees voor het voortbestaan van radio, het etherevangelie van de VPRO en over de eerste Nederlandse radio-uitzending uit 1919. En aandacht voor dramaserie De Twaalf, film Henry V en schrijver Behrouz Boochani.

Gids 43 - 26 oktober t/m 1 november 2019

De VPRO Gids ging op reportage in het mijnstadje waar de populaire reality-serie Gold Rush wordt opgenomen. Het verhaal van Jesse uit de serie Breaking Bad kreeg een vervolg in de film El Camino. En een nieuw boek over de dilemma's van euthanasie: Beginnen over het einde.

Gids 42 - 19 t/m 25 oktober 2019

Deze week een special over de achttiende editie van Dutch Design Week in Eindhoven. Over algoritmes, jong talent en nog meer. Verder nog een kort verhaal van Hannah Bervoets en 'de Wonder Woman voor het arthousepubliek'. 

Gids 41 - 12 t/m 18 oktober 2019

De VPRO-serie De Toekomst is fantastisch onderzoekt hoe ons leven er in 2039 mogelijk uitziet. In de VPRO Gids staat elke week een verhaal dat aansluit. Wie bepaalt welke emojis we kunnen gebruiken? Misdaadserie Stanley H. en een docu over kindvloggers.

Gids 40 - 5 t/m 11 oktober 2019

Haalt Shell 2050? Over greenwashing en reputatieboekhouding. Joker won de hoofdprijs op het filmfestival van Venetië. Peaky Blinders is messcherp en rauw. Airworks Inflatables bouwt luchtkastelen voor festivals.

Gids 39 - 28 september t/m 4 oktober 2019

Het thema van kinderboekenweek 2019 is 'Reis mee!'. Daarom stapten we op de fiets met Jan Marinus Verburg, die het boek Jan Tippelaar illustreerde. Waarom gaan series te lang door? En een documentaire over eenzame buren en vrijwilligers.

Gids 38 - 21 t/m 27 september 2019

We spreken met Halina Reijn over haar sterke regiedebuut Instinct, openingsfilm van het NFF. Tributebands en coverbands zijn een serieuze aangelegenheid geworden. Antonio Banderas speelt een oudere regisseur. Netflix komt met de satirische serie The Politician.

Gids 37 - 14 t/m 20 september 2019

We gingen mee op reportage met de internetzender Veteranenradio. Een nieuwe presentator van VPRO Boeken: Tjitske Mussche. De Tegenlicht verkiezing 'pionier van het platteland'. Denktank Nexis Instituut viert zijn jubileum en een mooie animatieserie.

Gids 36 - 7 t/m 13 september 2019

In de serie Brieven aan Andalusië maakt Stef Biemans kennis met zijn nieuwe landgenoten in Spanje. Een VPRO Tegenlicht-aflevering over bos. Het werk van Pieter Bruegel de Oude is eigenlijk heel modern. En een cellencomplex waar 25.000 Nederlanders zaten opgesloten is opengesteld voor publiek. 

Gids 35 - 31 augustus t/m 6 september 2019

Het werk van de Franse stripvernieuwer Marc-Antoine Mathieu is vertaald naar het Nederlands. Filmfestival Venetië in vogelvlucht. Documentaires over Drs. P en Freek de Jonge. En Ivo van Hove is zomergast nummer 6.

Gids 33/34 - 17 t/m 30 augustus 2019

In dit dubbelnummer aandacht voor zomergasten nummer 4 en 5: schrijver Maxim Februari en longarts Wanda de Kanter. Na twaalf jaar afwezigheid keert Radio Bergeijk terug. Quentin Tarantino's nieuwe film gaat over Sharon Tate, maar ook weer niet. En een gesprek tussen vier atheïsten in boekvorm.

Gids 31/32 - 3 t/m 16 augustus 2019

In dit dubbelnummer aandacht voor zomergasten nummer 2 en 3: schrijver Hanna Bervoets en correspondent Nina Jurna. We nemen een kijkje bij een onbekend Bauhaus-ensemble, documentaire serie America to me toont een genuanceerd beeld en een portret van voetbalgenie Diego Maradona.

Gids 29/30 - 20 juli t/m 2 augustus 2019

In dit dubbelnummer een profiel van misdaadjournalist John van de Heuvel, de eerste zomergast van 2019. Een interview met Nicolaas Veul over zijn film Pisnicht: The Movie. Aandacht voor de docuserie The Clinton Affair. Celeste Barber geeft je een reden om op Instagram te blijven. En de komedie Tel Aviv on Fire.

Gids 27/28 - 6 t/m 19 juli 2019

In dit dubbelnummer een  artikel over de geschiedenis van het Nederlandse wielrennen. We praten met regisseur Jurjen Blick. Hij won de Zilveren Nipkowschijf met VPRO-serie Stuk. Eye Filmmuseum brengt een eerbetoon aan Isabelle Huppert. Grote Nederlandse podia worden veroverd door filmmuziek

Gids 26 - 29 juni t/m 5 juli

Het traditionele zomerboekenoverzicht is er weer. VPRO-legende Lotje IJzermans keert terug op de radio. Peter Taal waakte 29 jaar lang over het taalgebruik van de NOS. De Snijtafel gaat offline. En Lizzo loves Lizzo

Gids 25 - 22 juni t/m 28 juni

Digitaal films en series kijken dreigt duurder en ingewikkelder te worden. Erwin Olaf vraagt zich af of zijn kunstenaarschap van nut is geweest. Wat is het geheim van het succes van Israëlische series? Wat vinden we een oudere vrouw die een tiener verleidt? En Jacques Brel is nog steeds populair.

Gids 24 - 15 juni t/m 21 juni

Nederlandse fotograaf Chas Gerretsen liep rond op de set van Apocalypse Now. De zelfrijdende auto zorgt voor het einde van de bestuurdersauto. Andries Knevel praat met BN'ers over geloven en niet geloven. Reese Witherspoon revanceert zich met Big Little Lies. En NTR-serie De toren gaat neuzen in Naturalis