2020

Gids 51 - 19 december 2020 t/m 1 januari 2021

Lezers vertellen wat hen troost bracht in 2020 en VPRO Gids deelt poedelprijzen uit. Angelique Stein vertelt hoe zij uitvaartverzorgers over muziek adviseert en makers Pascal van Hulst en Tom Hofland praten over hun griezelige podcast Phasmophobia

 

Gids 50 - 12 t/m 18 december 2020

Dj’s Kristel van Eijk en Daniël Smulders maken live radio bij supermarkt Jumbo. Regisseur Mads Brügger was 10 jaar bezig met zijn documentaire over illegale wapenhandel in Noord-Korea en The Americans groeide uit tot een van de beste én droevigste series van het afgelopen decennium.

Gids 49 - 5 t/m 11 december 2020

Nikki Dekker in gesprek met Sunny Bergman over haar nieuwe documentaire Oproerkraaiers. Tv-documentaire over de lange arm van Iran in Nederland op basis van onderzoek door Argos. Anatomische muziekles in de Netflixserie Song Exploder. Kapsalon Cüt is een Nederlandse animatieserie.

Gids 48 - 27 november t/m 4 december 2020

Nieuwe documentaireserie Klassen van Ester Gould en Sarah Sylbing. In Europa is in Hongarije, wij interviewden András Forgách docent aan de theateruniversiteit in Boedapest die onlangs werd bezet en expositie Say It Loud  is onderdeel van Musea Bekennen Kleur.

Gids 47 - 14 t/m 26 november 2020

Nederland verschoof van parapsychologisch onderzoek naar yoga en mindfulness. Griekse uitzichtloosheid bij In Europa. De absurdistische fictiepodcast Gothrecht ontsproot aan het brein van Pepijn Lanen en deze week bij Zendingsdrang de aspirant-omroep: U-Icon.

Gids 46 - 14 t/m 20 november 2020

De tragische geschiedenis van het Koerdische volk is rode draad in Reber Dosky’s documentaire. In Europa stelt het politiegeweld tegen de gele hesjes aan de kaak. Deze week in Zendingsdrang: Omroep X en we interviewden Bart Eysink Smeets van de 2Doc Bart en de steen.

Gids 45 - 7 t/m 13 november 2020

Joël Broekaert gaat op zoek naar het terroir van Nederland. In Europa zoomt in op privacy. In de serie Zendingsdrang stellen we aspirant-omroepen aan u voor met deze week: Omroep Groen. Met het boek De terugkeer lijkt Esther Gerritsen een nieuwe weg in te slaan.

Gids 44 - 31 oktober t/m 6 november 2020

Saturday Night Live is terug na de coronastop. #MeToo staat centraal in aflevering 2 van In Europa. In de serie Zendingsdrang stellen we een aantal aspirant-omroepen voor en al zijn rockdocumentaires niet altijd objectief, onderhoudend zijn ze vaak wel.

Gids 43 - 24 t/m 30 oktober 2020

Een gids in het teken van de nineties: een interview met Henny Huisman en Marijn Frank over de nieuwe serie Een programma uit de jaren negentig, vreemde hits van de jaren negentig in de podcast Weird Hit Wonder en een interview met Corinne van der Velden over haar boek Negentig. 

Gids 42 - 17 t/m 23 oktober 2020

Dutch Design Week gaat online van start en onderzoekt nieuwe vormen van intimiteit. VPRO Tegenlicht over de controle over onze online-informatie. Vliegende Hollanders vertelt hoe Nederland belangrijk werd in de burgerluchtvaart en een bizar naoorlogs nationaal geschenk

Gids 41 - 10 t/m 16 oktober 2020

Wiskundige Marcus du Sautoy ontrafelt het geheim van creativiteit. De serie Babylon Berlin is toe aan haar derde seizoen. Website tvenradiodb.nl bevat een van de grootste particuliere databases op het gebied van tv en een documentaire over de 'dorpsovername' van het Zandvoort circuit.

Gids 40 - 3 t/m 9 oktober 2020

Columnist Arnon Grunberg over zijn leven in de Verenigde Staten in Europeaan in New York en een interview met de makers van de podcast Talking Sopranos. De podcast Polititia legt jongeren uit hoe politiek werkt en VPRO Gids geeft een kijkje in het beroep van een stuntman.

Gids 39 - 26 september t/m 2 oktober 2020

In documentairedrieluik Putin: A Russian Spy Story zien we hoe een KGB-agent president werd. VPRO Tegenlicht neemt de retourindustrie onder de loep en in de documentaireserie Cannabis zien we fraai archiefmateriaal over de begindagen van wiet en hasj in Nederland.

Gids 38 - 19 t/m 25 september 2020

Het Nederlands Film Festival 2020 opent met Buladó van Eché Janga. In podcast De witte stok vertellen Tatjana Wehrmann en Sander Smale hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Drag Race realityshow komt naar Nederland en klimaatwetenschappers hebben het steeds moeilijker in de VS.

Gids 37 - 12 t/m 18 september 2020

VPRO Tegenlicht bracht acht mensen uit vitale sectoren samen. Het Vlaamse spookdorpje Doel mag toch blijven bestaan.
Scenarist Eriikka Etholén-Paju liet zich voor Peacemaker inspireren door de werkelijkheid. En schrijver Josephine Rombouts ontvluchtte
Nederland.

Gids 36 - 5 t/m 11 september 2020

De eerste aflevering van VPRO’s wetenschapsserie Grote vragenProbleemwijken is al jaren van de buis, maar de serie heeft nog veel fans. Ruut van der Beele maakte een portret van de jonge, onbekende kunstenaar Jonah Falke en de gangsterepos Godfather of Harlem.

Gids 35 - 29 augustus t/m 4 september 2020

In de nieuwe VPRO-reisserie Paradijs Canada laat Emy Koopman ook de problemen van het land zien. De uitgestelde Tour de France wordt dit jaar alsnog verreden. De Afro-Amerikaanse Donald Jones was de eerste zwarte ster op de Nederlandse tv. Debuutfilm Babyteeth is een aangrijpend familiedrama.

Gids 33/34 - 15 t/m 28 augustus 2020

Een rondleiding over de set van De geniale vriendin in Napels. Zomergasten Carola Schouten en Ilja Leonard Pfeijffer. Won Jan Raas het WK wielrennen in 1979 met list en bedrog? Roel Gootzen en Marcel van Roosmalen maakten een pod­castreeks over het bizarre Gladbecker gijzeldrama.

Gids 31/32 - 1 t/m 14 augustus 2020

De derde en vierde zomergasten van 2020 zijn Nazmiye Oral en Jaap Goudsmit. Britse archeoloog ontkracht cliché's over Vikingen. Vikingen die de hoofdrol spelen in succesvolle series als Vikings en Norsemen. Legendarische judoleraar Chris de Korte in Andere Tijden Sport.

Gids 29/30 - 18 juli t/m 31 juli 2020

De eerste zomergasten van 2020 zijn Typhoon en Inez Weski. Sjors Fröhlich over zijn tijd als verslaggever in de Tour de France. Anky van Grunsven blikt terug op de Olympische Spelen van 2004. Verlaten fabrieken en vervallen kastelen zijn in trek bij urban explorers. 

Gids 27/28 - 4 juli t/m 17 juli 2020

Dit jaar geen sportzomer, hoe lossen sportjournalisten dit op? Lee Miller was een van de eerste vrouwelijk oorlogsfotografen. Andere tijden sport belicht donkere voetballers en in Uitgewoond: Achter gesloten deuren worden ouderen tijdens de coronacrisis gevolgd.

Gids 26 - 27 juni t/m 3 juli 2020

Ga op reis van Schotland naar Panama en van Egypte naar de Gazastrook met ons zomerboekenoverzicht. Indonesische kindermeisjes krijgen een stem. Talloze grafische vondsten in Man & Kerel als stripfiguren van Stefan Dinters en het avontuurlijke leven van Leonie Brandt.

Gids 25 - 20 juni t/m 26 juni 2020

Groningen wil ons voorland worden. Verslaggever Jan van Loenen blikt terug. In vliegtuigfilms en -series is de grens tussen leven en dood flinterdun. Dertig jaar na dato bestormt Wind of Change opnieuw de hitlijsten en de ongrijpbare film Ema, met fascinerend hoofdpersonage.

Gids 24 - 13 juni t/m 19 juni 2020

In Vietnamdrama Da 5 Bloods van Spike Lee keren vier zwarte veteranen terug naar het land waar ze jaren geleden samen vochten. De wereld van de doelverdediger in Teledoc:
Keeper. Het internet als instrument voor taalactivisme en De Niemanders maakten gevangenisverhalen op muziek.

Gids 23 - 6 juni t/m 12 juni 2020

In de documentaireserie Pete en de bananen onderzoekt journalist Pete Wu wat het voor hem betekent om een Chinese Nederlander te zijn. Medialogica analyseert hoe het stroomstootwapen op de politieke agenda is gekomen. In de 2Doc Push volgt filmmaker Fredrik Gertten VN-rapporteur Leilani Farha. 

Gids 22 - 30 mei t/m 4 juni 2020

Maartje Duin en Peggy Bouva zijn met elkaar verbonden door de plantage van hun voorouders. Daan Buringa over revalidatie. In de vierdelige serie Dus ik volg onderzoekt Stine Jensen groepsgedrag. In Overtijd vertellen drie vrouwen over hun abortus. Het smerige en het schone wordt onderzocht in Baron Noir.

Gids 21 - 23 mei t/m 29 mei 2020

Volgend jaar wordt Bob Dylan tachtig. Wij vieren dat met een gidsspecial met de Bobcast, een 26-delige podcastserie over Dylans werk. Een zoektocht naar de jonge Dylan in Woodstock. Een essay over Dylan. Persoonlijke obsessies met Dylan en de vraag of deze Nobelprijs winnaar eigenlijk wel een literator is.

Gids 20 - 16 mei t/m 22 mei 2020

Typisch Tokyo met Paulien Cornelisse in Tokidoki. Jelle Brandt Corstius nam ook dit seizoen van Tokidoki de regie op zich. NOS op 3 scoort met explainers over de coronacrisis. De filmische miniserie The Eddy is een jazzparel. De Kift leverde het album Hoogriet af. En VPRO Tegenlicht over nepnieuws.

Gids 19 - 9 mei t/m 15 mei 2020

Karl Marx maakt een voorzichtige comeback. Tegenlicht maakt een podcast over duurzaamheids- initiatieven. In Frontberichten zien we de crisis door de ogen van zorgverleners. Driedelige docu over rapper Boef. Een beetje groen kan onze redding zijn in 'Tuinieren voor de geest'.

Gids 18 - 2 mei t/m 8 mei 2020

Het geheim van een keukentafelpodcast. Bruce Elkus legde de rauwe werkelijkheid van oorlogsstrijd vast. Welke kansen biedt het nieuwe normaal? Het boek van verzetsvrouw Henriette van Roosenburg raakte ten onrechte in de vergetelheid. 

Gids 17 - 25 april t/m 1 mei 2020

Hilary Mantel vertelde over de Thomas Cromwell-trilogie. Docuserie The Last Dance over Michael Jordan. De serie AI en kunstenaars over tulpen met streepjes. De ombudsvrouw heeft geen macht maar wel gezag. Deel vijf van de filmboeken-serie over de autobiografie van Woody Allen.

Gids 16 - 18 april t/m 24 april 2020

Martijn Schimmer componeerde de tune van honderen tv-programma's. Met haar stem leerde Holly Herndon haar eigen AI-baby zingen. Een selectie van heilzame troostklanken. Een miniserie over de diverse schakels in de cocaïnehandelEn hoeveel privacy willen we opgeven in deze coronacrisis?

Gids 15 - 11 april t/m 17 april 2020

Tim en Nicolaas staan 100 dagen voor de klas. In de AI serie verteld kunstenaar Ross Goodwin over een nieuwe manier van schrijven. Bij Tiger King wordt niet alleen het dier uitgebuit. Een retrofuturistische serie over de geheimen van het universum. En Huttenkloas is klaar voor de booming biermarkt.

Gids 14 - 4 april t/m 10 april 2020

Liedjes geschreven door kunstmatige intelligentie op het AI songfestival. Maar kan een computer ook kunst maken? Oussama Ahammoud speelt ook in het 2de seizoen van Mocro Maffia. Een striproman die zich in 1913 afspeelt. En een 17-jarige blogger die opkomt voor de vogels.

Gids 13 - 28 maart t/m 3 april 2020

Interview met Hillary Clinton over de vierdelige documentaire over haar. Eric de Vroedt over zijn marathonvoorstelling in Mondo. Drama komedie Koppensnellers over onafhankelijke journalistiek. Rob Zwetsloot maakt een beetje lol. En Amerikaanse miljonairs willen meer betalen.

Gids 12 - 21 maart t/m 27 maart 2020

De verfilming van Tonke Dragts klassieker. Hoe nemen ze afscheid in Hilversum? In Tegenlicht gaan ze de strijd aan tegen buitenreclame. In de film La vérité van regisseur Hirokazu Kore-eda spelen twee supersterren. En Knappe koppen onderzoekt de irrationaliteit van loterijen.

Gids 11 - 14 maart t/m 20 maart 2020

Viering van de verscheidenheid en kracht van zwarte cinema. In VPRO Tegenlicht wordt het menu van de toekomst samengesteld. David Simon verfilmt de roman The Plot Against America. Een documentaireserie over Beatrix. Portret van oorlogscorrespondent Robert Fisk. En een misdaad film in Wuhan.

Gids 10 - 7 maart t/m 13 maart 2020

De grote VPRO Gids literaire boekenquiz. Een Tegenlicht aflevering over 'Alfamannen'. Absurdistische tekenshow 'A Perfect Day'. Hels paradijs bij Duitse sekte in Chili. Een nieuwe presentator voor Bureau Buitenland. En de kunstthriller 'Mijn Rembrandt'.

Gids 9 - 29 februari t/m 6 maart 2020

Bij de herstelacademie in Utrecht is iedereen welkom. Een herinnering aan Reinbert de Leeuw. De gouden kooi van Guus Kouwenhoven. De lesbische Anne+ keert terug in een tweede seizoen. En de akelig realistische speelfilm System Crasher over falende jeugdzorg. 

Gids 8 - 22 t/m 28 februari 2020

Hoe Christine Otten putte uit schrijflessen aan gedetineerden. Documentaire serie De Amazone over het verdwijnend tropisch regenwoud. Poolse schrijver Witold Szabłowski over Oostbloknostalgie. En het Franse drama Les misérables van geurillajournalist Ladj Ly.

Gids 7 - 15 t/m 21 februari 2020

Ischa Meijer leeft, de aandacht voor zijn 25ste sterfdag is groot. Annet Mooij werkt aan een biografie. Bij In Europa aflevering acht een interview met Mattea Weihe over vluchtelingen. De lefgozers van De Correspondent waagden de oversteek naar Amerika. Cinefiel Martin Koolhoven is terug op tv.

Gids 6 - 8 t/m 14 februari 2020

Een eigentijdse blik op het meisjesboek Little Women. De Portugese komiek Nuno Duarte vertelt over de crisis en meedoen aan het songfestival. Al vijftig jaar schrijft Walter van der Kooi over tv, van Swiebertje tot TreurTeeVee. SekszusjesTV komt met een vervolg.

Gids 5 - 1 t/m 7 februari 2020

Een kijkje in de regiekamer van de Tweede Kamer. Een interview met theaterregisseur Michael Zadara over antisemitisme en de geschiedschrijving in Polen. De Vlaamse boekverfilming Muilhond daagt de kijker uit mee te voelen met een pedoseksueel. Het staartje van BoJack Horseman.

Gids 4 - 25 t/m 31 januari 2020

Plattelandsmoorden in een true-crime-podcastserie. In Europa over klimaat: kunstenaar en milieuactivist Jennifer Rooch Naiobis combineert kunst en protest. Hoe het internetfenomeen deepfake de democratie bedreigt. En de wetenschap achter de voortdurende worsteling van narcisten.

Gids 3 - 18 t/m 24 januari 2020

Wie redt het internet? De noodklok wordt geluid. Een interview met Striptekenaar Halfdan Pisket. Felix Rottenberg keert na achttien jaar terug naar de Amsterdamse Akbarstraat voor een nieuwe serie. En zangeres Naaz toerde door Europa en staat op Eurosonic Noorderslag. 

Gids 2 - 11 t/m 17 januari 2020

Een interview met Nadia Moussaid, de presentatrice van VPRO's nieuwe cultuurprogramma Mondo. Aflevering vier van In Europa wordt geflankeerd door een interview met filmmaker Lidija Zelovic. En Koken met konijnen: een kookprogramma voor huisdieren en hun baasjes.

Gids 1 - 4 t/m 10 januari 2020

In het eerste nummer van het nieuwe jaar de laatste aflevering van onze podcast Backspace. De uitslag van de coverwedstrijd met thema 'Bubbel'. Bij aflevering 3 van In Europa een interview met Eva Joly. En Sakir Khader laat conflictverhalen aan de wereld zien.