Podcasts hoeven niet waargebeurd te zijn, om je mee te slepen in een verhaal. Maak kennis met de beste fictiepodcasts om te luisteren in de donkere dagen.

Groene Oren

Groene Oren is een van de beste Nederlandse podcasts van dit moment. Laat dat nou ook een fictiepodcast zijn! In deze serie, gemaakt samen met Staatsbosbeheer, ontvangt interviewer Chris Bajema (De Man met de Microfoon) in zijn studio bomen, dieren en planten uit de Nederlandse natuur. Hij interviewt ze over hun leven, over dingen waar ze wel en niet van houden en hoe het voor hen is om in zo’n studio te zitten.

Het mooie aan deze serie vind ik dat hij niet alleen leerzaam is, maar ook de vorm waarin de informatie is gegoten. Staatsbosbeheer lijkt de makers veel vrijheid te hebben gegund bij het maken van Groene Oren en dat heeft enorm goed gewerkt. De acteurs lepelen niet alleen informatie op over de dieren, maar weten zich in te leven in het karakter van, bijvoorbeeld, een eik of een otter. Het beste is dit te zien bij Gijs de rode Amerikaanse rivierkreeft, een invasieve soort die veel problemen veroorzaakt. Hij begint het interview baldadig met: ‘ik pas me aan? Ik ben er gewoon!’ en houdt die houding de hele aflevering vast.

Capital

Wat als het Britse referendum om conservatieven tevreden te houden niet over Brexit ging, maar over de herinvoering van de doodstraf? Dit is de vraag die ten grondslag ligt aan Capital, een onafhankelijke serie die als ondertitel heeft: An improvised comedy about executing an execution.

De ja-stemmers winnen namelijk met 51 procent (klinkt dat bekend?) en een groep onervaren ambtenaren moet iets met die uitslag. Wat moet het eerste ‘evenement’ worden? Wat de methode? De guillotine is bijvoorbeeld ‘te Frans’, maar wat dan? Al deze discussies gaan onder leiding van de compleet verwarde, kersverse nieuwe Minister van de Doodstraf. Het is hilarische satire met een steengoede cast.

Welcome to Night Vale

If you see something, say nothing, and drink to forget,’ staat er op een van mijn meestgebruikte bierglazen. Het is slechts een van de onheilspellende, maar grappige citaten uit de serie Welcome to Night Vale. De serie loopt inmiddels al bijna tien jaar en blijft nog altijd steengoed. Het is fictie in de vorm van een lokale radioshow in het woestijnstadje Night Vale.

In afleveringen van twintig tot dertig minuten hoor je van de vrolijke nieuwslezer Cecil Palmer over de surreële, griezelige gebeurtenissen in het plaatsje. Palmer doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat er een kat in de wc rondzweeft, er wezens met kappen over hun hoofd in het hondenparkje zijn verschenen en de lokale fabriek zijn medewerkers niet laat vertrekken van de bedrijfspicknick. Welcome to night vale maakte zelf een Starter’s Guide, een lijst met afleveringen voor mensen die nog aan de serie willen beginnen.

365 voicemails voor Sjors

Het extreme ambitieuze passieproject 365 voicemails voor Sjors van schrijver en radiomaker Hanneke Hendrix is heerlijk om naar te luisteren. Iedere dag hoor je een voicemail van Frenkie, de licht gestoorde hoofdpersoon met een sterk gevoel voor drama. Op 1 januari maakt ze een afspraak met haar knipperlichtrelatie Sjors om elkaar een jaar lang niet te spreken.

De eerste dag breekt Frenkie die belofte al, door een voicemail achter te laten over spullen die ze nog terug wil. Sjors wil zich er wel aan houden en neemt dan ook nooit op. Frenkie wordt gespeeld door Keja Klaasje Kwestro, die haar overtuigend en heerlijk heftig neerzet.

Over de schrijver

Jozien Wijkhuijs is journalist en radiomaker. Haar nieuwste project is Dat dus., 'een fictiepodcast voor mensen die van keukentafelpodcasts houden'. De podcast verscheen bij Hard/Hoofd en werd gelanceerd op het Podcastfestival in Utrecht. 

Podcast nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van de VPRO Podcastgids en ontvang elke week de beste tips in je mailbox. Podcast-expert Elja Looijestijn bespreekt wekelijks een podcastparel en geeft actuele tips. Daarnaast vist ze een tijdloze titel uit het archief, die je misschien gemist hebt.

meer podcasttips