Podcasts over afvallen zijn er genoeg, maar daar willen we niet naar luisteren. Daarom gingen we op zoek naar verhalen van dikke mensen over de relatie met hun lichaam en met de buitenwereld.

Weight For It

Amerikaans – persoonlijk verhaal

Ronald Young jr. is dik en dat beheerst zijn leven. ‘Ik kan me geen tijd herinneren waarin ik niet bezig was met mijn gewicht,’ begint hij zijn relaas. Terugkijkend was hij vroeger helemaal niet echt dik, pas de laatste tien jaar is hij serieus aangekomen. Zijn persoonlijkheid is volkomen verweven geraakt met zijn gewicht. Hij probeert nadrukkelijk altijd grappig en aardig te zijn. De ware liefde denkt hij pas te vinden als hij zijn ideale gewicht bereikt. Een dikke man die zich zo open en kwetsbaar opstelt, dat komt niet vaak voor. In deze nieuwe podcast praat de sympathieke verteller met mensen die hun leven laten beheersen door hun gewicht.

Articles of Interest: Plus Sizes

Amerikaans – mode

De makers van Weight for It sloegen de handen ineen met Avery Trufelman van modepodcast Articles of Interest voor een aflevering over grotematenmode. Meer dan de helft van de Amerikanen is plussize, maar toch is het voor dikke mensen nog steeds bijna onmogelijk om leuke kleding te vinden die goed past. Trufelman onderzoekt de belangwekkende vraag: waarom hebben zo veel grotere kledingstukken opengewerkte schouders? Welke technische, historische, economische en sociale kwesties hieraan ten grondslag liggen hoor je in deze aflevering, waarin redacteur Sarah Dealy een pijnlijke conclusie trekt: de hekel die modebedrijven aan dikke mensen hebben is groter dan hun liefde voor geld...

Meat

Engels (met Italiaans accent) – persoonlijk verhaal

De Italiaanse podcastmaker Jonathan Zenti vindt dat een dik lichaam veel beter bij hem past dan een slank lijf. Daarom zorgde hij er bewust voor dat hij dik werd. Hij is gelukkig, kerngezond, succesvol en heeft vriendinnen bij de vleet. Het enige nadeel dat hij van zijn postuur ondervindt, is de manier waarop de buitenwereld naar hem kijkt. Daarom besluit hij toch af te vallen. In de eerste aflevering van zijn podcast Meat onderzoekt hij (in charmant Engels met een Italiaans accent) zijn relatie met zijn eigen lichaam. Helaas heeft de serie in totaal maar drie afleveringen.

Maintenance Phase

Amerikaans – informatief

Weinig mensen kunnen met zo veel humor en scherpzinnigheid wijdverspreide mythes doorprikken als de Amerikaanse podcastmaker Michael Hobbes. Dat doet hij met Sarah Marshall in You’re Wrong About en met Peter Shamshiri in If Books Could Kill. In Maintenance Phase richt hij samen met Aubrey Gordon zijn pijlen op de wellness- en dieetindustrie. Gordon profileert zich op sociale media als ‘your fat friend’ en ook schreef hij twee boeken en allerlei artikelen over het onderwerp. De twee zijn veel aan het grappen en grollen, maar ondertussen leggen ze haarfijn uit welke hardnekkige aannames ten grondslag liggen aan wat we denken te weten over zaken als suiker, calorieën, slaap en dik zijn in het algemeen.

This American Life #589: Tell Me I’m Fat

Amerikaans – persoonlijke verhalen

Waar Tatjana Almuli in Nederland het uithangbord is van mondige dikke vrouwen, is Lindy West dat in Amerika. In haar boek Shrill wierp ze alle schaamte af en liet ze luid en duidelijk haar stem horen. In de memorabele aflevering ‘Tell Me I’m Fat’ van This American Life vertelt West over haar coming-out als dikke vrouw en over haar strijd tegen fatshaming. In dezelfde aflevering doet Elna Baker, die zestig kilo afviel, een boekje open over de sociale gevolgen van haar metamorfose. Roxane Gay is dik én zwart, en krijgt zodoende met nog meer vooroordelen te maken. Tot slot is er nog een ontluisterende reportage over een christelijke beweging die dik zijn beschouwt als moreel falen.

Dikke vette leugens

De online VPRO-serie Dikke vette leugens is vanaf maandag 9 oktober te zien op TikTok. Op npo3.nl verschijnen artikelen en video-interviews.

meer over dikke vette leugens

veel gelezen

de podcastgids in je mailbox?