We zijn dagelijks online, maar bij hoe het internet precies werkt en op welke manieren het ons leven verandert staan we weinig stil. De podcast Net goed! brengt daar verandering in.

Dankzij de komst van het internet is ons leven fundamenteel veranderd. De ontwikkelingen gaan zo snel dat ze nauwelijks bij te houden zijn. Daarnaast is het internet abstract en onzichtbaar. Misschien is het daarom dat er maar weinig gereflecteerd wordt op wat nog niet zo lang geleden nog ‘cyberspace’, ‘het wereldwijde web’ en de ‘digitale snelweg’ werd genoemd. Op het podcastkanaal Oplossing gezocht! van Nemo Kennislink verschijnt een serie die daar verandering in brengt. In Net goed! onderzoekt wetenschapsjournalist Edda Heinsman elke twee weken een ander aspect van het internet.

We kennen Heinsman onder meer van haar podcastseries Aangenaam, waarin ze de achtergrond van voornamen onderzoekt, en Alles voor de wetenschap, over onderbelichte vrouwelijke wetenschappers. In haar podcasts interviewt ze altijd veel verschillende mensen, van ‘gewone’ mensen op straat tot exacte wetenschappers. Dankzij haar achtergrond als sterrenkundige en werk op de redactie van Het Klokhuis kan ze ook de complexe technische onderwerpen op een vrolijke manier toegankelijk maken.

De eerste aflevering van Net goed! gaat over daten. Heinsman ontmoet misschien wel het eerste internetkoppel van Nederland. Zij leerden elkaar online kennen toen datingsites nog niet eens bestonden, terwijl ze op een forum aan het klagen waren over de matige kwaliteit van een van de eerste webcams. Ook bespreekt Heinsman met wetenschappers wat de gevolgen zijn van het feit dat de meeste nieuwe relaties tegenwoordig al swipend ontstaan.

De tweede aflevering onderzoekt de invloed die ons online bestaan heeft op taal en taalgebruik. We staan de hele dag met elkaar in contact en maken daarbij gebruik van geschreven taal en duizenden emoji’s. Wetenschappers die hier onderzoek naar doen, ontdekten dat het taalgebruik van jongeren steeds creatiever wordt. Niets verloedering dus! Ook spreekt Heinsman de ontwikkelaar van een van de allerbekendste programmeertalen, Python. Deze Nederlander kan in Amerika nauwelijks over straat. De naam van zijn taal komt van zijn favoriete comedians, inderdaad: Monty Python.

In de komende afleveringen gaat de podcast onder andere nog in op de vraag waarom Düsseldorf zo populair is bij Chinese toeristen, hoe oorlog werkt in de digitale wereld en krijgen we een blik in de toekomst van het internet.

de podcastgids in je mailbox?