Frans Pollux gaat op zoek naar de essentie van energie in zijn nieuwe podcast Het apparaat.

Journalist, muzikant en theatermaker Frans Pollux was onder de rivieren al jaren wereldberoemd. Hij bereikte in de podcastwereld ook landelijke faam met De laatste dans uit 2020, zijn podcastzoektocht naar een dood gewaande stamgast van een kroeg in Roermond. Twee jaar later maakte hij Bloody Sunday in Roermond, een reeks over de aanslag van de IRA in 1990 in de Limburgse stad. In beide podcasts werd duidelijk hoe hij zijn ervaring als verteller en muzikant combineert met journalistiek onderzoek om zo de luisteraar mee te slepen in het verhaal.

In zijn nieuwe serie heeft hij al die kwaliteiten nodig, en dan moet hij nog steeds alle zeilen bijzetten. Het apparaat is waarschijnlijk zijn meest ambitieuze podcastproject tot nu toe.

Het apparaat uit de titel is een mysterieuze machine, waarmee hij kennismaakte toen hij zijn dochter van school ging halen. Op het schoolplein werd hij aangesproken door een man, die hem op zijn telefoon een filmpje liet zien van een uitvinding die de potentie heeft om onze maatschappij fundamenteel te veranderen. De machine spot echter wel met alle natuurwetten, en bovendien wil de uitvinder al snel niets meer met Pollux te maken hebben omdat hij bedreigd zou worden. Dit alles moedigt de podcastmaker echter alleen maar aan en hij stort zich op een onderzoek, waarbij hij zijn hele Venlose vriendengroep inzet. Ondertussen wordt hij thuis onaangenaam verrast: zijn partner vertelt hem dat ze geen energie meer van hem krijgt, integendeel, hij slurpt het uit haar weg. Dat is het begin van een verhaal waarin Pollux alles aan elkaar koppelt: natuurkunde, liefde, carnaval en het bovennatuurlijke. Wat kost energie en wat levert het op?

Pollux beweegt zich ook op metaniveau en spreekt de luisteraar direct aan; hij weet dat hij met dat verhaal over het baanbrekende apparaat een belofte heeft gedaan en die ook moet inlossen. Maar dan slaat hij weer af naar een ogenschijnlijk zijpad van een energetisch therapeut of de betekenis van carnaval. Hij vertelt het verhaal met veel energie, alsof hij je aan je mouw meesleurt door Venlo langs alle plekken en mensen die hij kent. Ondertussen komt hij heel langzaam dichterbij de waarheid over het apparaat, maar lost hij al zijn beloftes in of blijkt het luisteren toch verspilde energie? Dat weten we pas in de laatste aflevering.   

de podcastgids in je mailbox?