De podcast Dreamtown: The Story of Adelanto vertelt het verhaal van een ingeslapen stadje dat rijk wil worden door cannabis.

Als je in Los Angeles in je pick-uptruck stapt en je rijdt ongeveer anderhalf uur naar het zuidoosten de woestijn in, dan tref je een bord met ‘Welcome to Adelanto. The city with unlimited possibilities’. Net als veel van dit soort citymarketing lijkt het bijna ironisch bedoeld. Het stadje met een kleine 40.000 inwoners bestaat uit stoffige woestijn, blokkendoos-achtige gebouwen, woonwagenkampen, gloeiendhete asfaltwegen en verdorde bomen. Je kunt de tumbleweeds er door de straten zien rollen. Het is Amerika op zijn droogst, maar toch is dit het toneel voor een heerlijk spannend verhaal vol sappige details.  

Dat is allemaal te danken aan podcastmaker David Weinberg (The Superhero Complex), die vijf jaar geleden voor het eerst in Adelanto terechtkwam. Hij bleef terugkomen en vertelt in acht afleveringen het verhaal van de wietgoudkoorts die het stadje in zijn greep kreeg. 

Dat begint als Johnny ‘Bug’ Woodward in 2015 verkozen wordt in de gemeenteraad. De economie is dan vooral afhankelijk van een grote particuliere gevangenis voor illegale immigranten. Bug heeft een ambitieus plan voor het ingeslapen, noodlijdende stadje. Hij is van plan gebruik te maken van de nieuwe wet in Californië die het mogelijk maakt om legaal (medicinale) cannabis te verbouwen en verkopen. Het kersverse raadslid belooft dat de wiet ondernemers, gasten en vooral natuurlijk geld naar Adelanto zal trekken. Zijn voorstel brengt het stadje in rep en roer. De voorheen slaapverwekkende gemeenteraadsvergaderingen worden ineens een drukbezochte attractie. Zo worden ze wekelijks bezocht door een kritische burger in een clownspak, die door zijn outfit kenbaar wil maken wat hij van de beslissingen vindt. De belofte van economische voorspoed trekt de meerderheid uiteindelijk toch over de streep.  

Maar wietteelt is volgens de landelijke overheid in Amerika nog steeds illegaal, dus als je erin duikt, beland je per definitie in een schimmige wereld. Voor Adelanto betekent dat onder meer undercover FBI-agenten, corrupte ambtenaren, geweld, een miljardair met vastgoedplannen, een mogelijk vermoorde Russische oligarch, beroemdheden als Mike Tyson en sporttassen vol met contant geld. De ‘voice of reason’ in dit alles is Stevevonna Evans, een nuchtere en uitgesproken vrouw die na de opschudding in haar stadje de gemeentepolitiek in ging. 

Dankzij de muziek en het sound design brengt Dreamtown: The Story of Adelanto je direct naar het Wilde Westen. Elke aflevering begint met een korte samenvatting door een vrouw met doorrookte stem en Californische twang. Daarna word je door de droogkomische voice-over van Weinberg meegenomen langs kleurrijke personages en bizarre wendingen in dit heerlijke cowboyverhaal.  

de podcastgids in je mailbox?