In de thrillerserie 'De vrouw met duizend gezichten' van Lex Noteboom volgen we de mysterieuze verdwijning van een onderzoeksjournalist in het fictieve Kazichië. Een hacker gaat vanuit Nederland op onderzoek uit.

Grote kans dat het sounddesign van deze podcast je kippenvel bezorgt. Creepy geluiden en onheilspellende stemmen die bezweringen fluisteren begeleiden het verhaal over de vermiste journalist Tim Smeets de Ruyter (Juda Goslinga). Doris (Jade Olieberg) speurt van achter haar computer naar online sporen van hem, maar het lijkt erop dat zij zelf wat te verbergen heeft.  

Lex Noteboom liet al eerder zien dat hij spannende audioverhalen kan maken met de serie The Deca Tapes, over plots opgedoken opnamebandjes van tien mensen die samen in een ruimte opgesloten zaten. Hij won een Lovie Award met deze Engelstalige podcast en werd genomineerd voor de Webby Awards.  

Nu heeft hij zijn fantasie losgelaten op een nieuw verhaal. Een verhaal dat verder reikt dan de podcast, want er verschijnt ook een boek: De man met duizend gezichten. Het boek en de achtdelige podcastserie zijn afzonderlijk van elkaar te lezen of te beluisteren, maar spelen zich wel in hetzelfde universum af. Dat universum is het fictieve post-Sovjetland Kazichië, dat precies voldoet aan het stereotype beeld van zo’n staat: een streng regime, ongure lui die in een onverstaanbare taal praten, een kwaadaardige inlichtingendienst en een naar vrijheid snakkend volk dat tegen onderdrukking in opstand komt.  

Zo’n land scheppen is een makkelijke manier om een gevaarlijke achtergrond te schetsen voor een spannend verhaal over een vermiste journalist. Maar het is vooral Doris’ verhaallijn waardoor je op het puntje van je stoel zit, en dat terwijl zij zich in Nederland bevindt. Zij heeft iets meegemaakt waardoor ze de deur niet uitgaat, wat is er gebeurd? Wordt zij echt bespied? En wie is die enge man die plots aan haar voeteneind staat?  

Vanuit haar huis achterhaalt Doris wat er met Tim is gebeurd. Wanneer ze hem te pakken krijgt, ontstaat er tussen hen een zekere spanning. Wie van hen vertelt de waarheid, wie kan de hulp van de ander gebruiken en wie heeft meer te verliezen? De podcast werkt toe naar antwoorden op al deze vragen, maar de ontknoping is een beetje lauw: er is weinig actie meer en geen van de hoofdpersonen loopt nog echt gevaar. Er blijft gelukkig ruimte voor speculatie, want hoe zeker weten we dat er achter Doris niet een andere identiteit schuilgaat?

meer fictie podcasttips

de podcastgids in je mailbox?