Journalist Tristan Redman gelooft niet in spoken maar had als jonge jongen mysterieuze ervaringen in de slaapkamer van zijn jeugdhuis. Als hij erachter komt dat de overgrootmoeder van zijn vrouw in het naburige huis is vermoord gaat hij op onderzoek uit.

Tristan Redman is een heel serieuze journalist: hij werkt voor Al Jazeera en versloeg terroristische aanslagen in Parijs, conflicten in Afrika en de oorlog in Oekraïne. Toen hij besloot de podcast Ghost Story te gaan maken, dacht hij waarschijnlijk even iets luchtigers te gaan doen. Maar na zijn voor dit verhaal benodigde afdaling in de paranormale wereld heeft hij bijna ruzie met zijn hele schoonfamilie.

Redman groeide op in de chique wijk Richmond in Londen, in een prachtig vrijstaand huis. Er gebeurden wel af en toe rare dingen: de lichten gingen zomaar aan en uit, en soms stond een vaas ineens op een andere plek. Toen hij eenmaal verhuisd was hoorde Redman over weer andere mysterieuze gebeurtenissen, in zijn oude slaapkamer. Een nieuwe bewoner heeft het zelfs over een ‘spook zonder gezicht’ dat op haar bed kwam zitten.

In zijn studententijd kreeg hij verkering met zijn latere echtgenote Kate Dancy. Op een dag kwamen ze erachter dat haar familie in het huis naast dat van de Redmans had gewoond, en dat haar overgrootmoeder vermoord was in dat huis. De dader zou haar broer zijn geweest, die getraumatiseerd was door de Eerste Wereldoorlog. Maar er zijn veel losse eindjes, en die koppelt Redman dan weer aan de spookverhalen in het naburige huis. Ziehier de ingrediënten voor een zevendelige podcast.

Gaat Redman erachter komen wie zijn schoonovergrootmoeder heeft vermoord en of ze bij de buren is gaan spoken? Dat laten we natuurlijk wijselijk in het midden. Maar we kunnen wel verklappen waarom Ghost Story uitstijgt boven de meeste true crime/cold case/familiegeschiedenispodcasts. Ten eerste is Tristan Redman echt een zorgvuldige journalist, en die gaan uit van het principe: één bron is geen bron. Dus vraagt hij niet één voormalige toprechercheur om het politiedossier te bestuderen, maar zes. En hij gaat niet bij één paranormaal medium langs, maar bezoekt er wel tien. Pas daarna probeert hij een conclusie te trekken.

De tweede grote kracht van de podcast schuilt in de familie Dancy. Deze zeer Britse, zeer welgestelde en zeer hooggeplaatste familie zit vol met interessante en kleurrijke figuren. Een van hen is zelfs een Hollywood-acteur: Hugh Dancy, die is getrouwd met Claire Danes. De familie wordt danig van zijn stuk gebracht nadat bij Redman het vermoeden rijst dat hun zeer gewaardeerde voorvader John weleens de moordenaar van zijn eigen vrouw zou kunnen zijn geweest. Redman probeert zijn twijfels over het paranormale, de relatie met zijn schoonfamilie en de waarheid over het verleden allemaal zo goed mogelijk op de rit te houden in deze spannende, maar ook humorvolle podcast.

Ghost Story

Ghost Story

De zevendelige podcastserie Ghost Story is te beluisteren in de podcastapps.

de podcastgids in je mailbox?