Bij ‘De nieuwe Vermeer’ hoort ook een podcast, maar laat je niet misleiden door parelmeisje Stax.

Omroep Max heeft de buit binnengehaald bij de Vermeerhype. Rondom de prestigieuze tentoonstelling in het Rijksmuseum maakt de omroep programma’s op alle platforms. Er is een zondagavondshow op NPO 1, waarin professionele en minder professionele kunstenaars proberen verloren gewaande werken van de Hollandse meester tot leven te wekken. Er is een online serie waarin ‘hedendaagse creatievelingen’ in hun eigen medium aan de slag gaan met de nalatenschap van Vermeer. Er is een online expositie, waarin je rondklikkend met je muis van alles over de kunstenaar te weten kunt komen en ook weer alle werken uit het tv-programma kunt bekijken.

En er is dus ook een podcast, die net als het tv -programma De nieuwe Vermeer heet en als beeldmerk Dionne Stax verkleed als Meisje met de parel heeft. Ook deze serie gaat over de verloren werken van Vermeer, maar staat verder helemaal los van het televisieprogramma. Max heeft zes interessante podcastmakers gevraagd om een interpretatie te maken van een verloren werk van Vermeer. Iets in audio maken van een visueel werk is al lastig, maar dan gaat het hier dus ook om schilderijen waarvan we niet weten hoe ze eruitzien. De podcastmakers lieten zich hierdoor echter totaal niet uit het veld slaan en grepen de mogelijkheid juist aan om het onderwerp op hun eigen manier aan te pakken, met een verfrissend resultaat.

Zoals bijvoorbeeld de tweede aflevering, die gemaakt is door kunstenaar Bert Scholten. Hij maakt van zijn podcasts (zoals Niks was minder waar) echte geluidskunstwerken. In zijn aflevering komt eindredacteur Anton de Goede daarom af en toe aan het woord om het verhaal te verduidelijken. Scholten kreeg het verloren werk Het tweede straatje toebedeeld en probeerde letterlijk in het hoofd van Vermeer te kruipen. Hij stelt zich voor dat de ‘Delftse donderslag’, een grote buskruitontploffing in 1654, schade aan Vermeers gehoor had toegebracht. Daardoor ging de schilder alleen nog maar ’s avonds, als het rustig was, naar buiten.

En Wisse Beets, maker van onder meer het Woordgraptogram in de Volkskrant en de podcast Themafeest, ging op bezoek bij zijn oude geschiedenislerares om met haar te praten over klassieke mythologie. ‘Zijn’ aflevering gaat namelijk over het werk Venus, Jupiter en Mercurius. Met allerlei grappige terzijdes en geluidseffecten vertelt hij het verhaal van Psyche en Cupido. In de rest van de serie komen Mandula van den Berg, Eva Nijs, Lara Aerts en Mina Etemad aan bod. Ook allemaal originele makers, laat je dus niet afschrikken door Vermeermoeheid of Dionne Stax met parel.

de podcastgids in je mailbox?