De stem van Alfred Lagarde was jarenlang niet weg te denken van radio en tv. 25 jaar na zijn dood wordt de extravagante dj en stemacteur geëerd in een podcastserie.

Wie in de jaren tachtig en negentig regelmatig radio luisterde en tv keek, ontkwam niet aan de doordringende basstem van Alfred Lagarde, die alle jingles en promo’s van Veronica insprak (‘Jong! Snel! Wild! Dat wil jij toch ook?’), het Radio 3-programma Countdown Café presenteerde, en als stemacteur optrad in vele reclames, filmtrailers, documentaires en kinderprogramma’s. Lagarde hield zo van zijn werk (en de bijbehorende inkomsten) dat hij vóór de opkomst van de gsm rondreed met drie autotelefoons, om maar geen klussen mis te lopen. Die auto was trouwens ook uitgerust met een handschoenenkast vol verdovende middelen, en een zwaailicht om ongehinderd tweehonderd kilometer per uur te kunnen halen.

Aan wilde anekdotes geen gebrek in de podcastreeks More Than a Feeling, die volledig is gewijd aan ‘Big Bad Al’ Lagarde (1948-1998). Sinds 1 januari, precies 25 jaar na zijn dood aan een hersenbloeding, verschijnt wekelijks een nieuwe aflevering van dit ‘audiomonument’. Maker Tim op het Broek, dj bij radiostation Kink, pakt het grondig aan: hij vist niet alleen de pareltjes op uit een zee aan archiefmateriaal, maar spreekt ook met oud-collega’s, familieleden en bevriende artiesten als Adje Vandenberg en Toto-gitarist Steve Lukather.

Het moet wel gezegd dat de podcast wat sputterend op gang komt. De drukke jingles vliegen je direct om de oren, terwijl de herinneringen aan Lagardes eerste klussen bij Radio Noordzee en de Vara een ietwat muffe bijsmaak hebben. In die dagen was de presentator nog een tamelijk brave family man met een opvallend bescheiden stemgeluid. Het seks, drugs en rock-‘n-roll-imago volgde pas begin jaren tachtig, na de overstap naar Veronica – en dat levert toch wat smeuïgere verhalen op. Verhalen die en passant een beeld schetsen van een vervlogen tijdperk: zorgeloos, onbegrensd, decadent. Al doet Op het Broek duidelijk zijn best om geen karikatuur van Lagarde te maken. We leren hem niet alleen kennen als feestbeest, maar ook als gulle, gevoelige allemansvriend. En als vakman. Luister bijvoorbeeld naar aflevering zes, waarin zijn veelal geïmproviseerde jingles en promo’s centraal staan. Compleet over the top, maar de energie en creativiteit spatten ervan af.

More Than a Feeling

More Than a Feeling is te beluisteren in diverse podcastspelers en via kink.nl/lagarde

de podcastgids in je mailbox?