De podcast ‘Lagelieder’ brengt oude volksliedjes op een speelse manier naar de moderne tijd.

Tussen 1957 en 1993 maakte Ate Doornbosch 1370 afleveringen van het radioprogramma Onder de groene linde. Daarvoor vroeg hij oudere mensen de volksliedjes te zingen die ze via de overlevering hadden geleerd. Zo behoedde hij talloze oude teksten en melodieën voor uitsterving. De opnames die Doornbosch door heel Nederland maakte vormden de basis voor het populaire programma, maar ook een geweldig archief van de Nederlandse volkscultuur, dat tegenwoordig beheerd wordt door het Meertens Instituut in de Liederenbank.

Dat is een schatkist voor de liefhebber, maar bij het grote publiek vaak wat minder bekend. De podcast Lagelieder van NPO Radio 5 zoekt uit wat er tegenwoordig nog doorklinkt van de liedjes die Doornbosch opnam. Podcastmaker Michiel van de Weerthof en docent Nederlands Lot Broos gaan op zoek naar de oorsprong en de betekenis van zes onbekende, soms obscure en vaak vrij lugubere liedjes.

In de eerste aflevering is dat bijvoorbeeld ‘Het was op een zaterdagavondje laat’, dat gaat over een dienstmeid die een dief in huis betrapt. Ze maakt van zichzelf een ware heldin door in één klap zijn hoofd af te hakken. Haar werkgevers zijn haar zo dankbaar dat ze haar belonen met 6000 gulden. De podcastmakers vragen zich af of dit echt gebeurd kan zijn, wat hen onder meer leidt naar een Leidse juwelier en een biologische slager. Bij de experts van het Meertens Instituut komen ze erachter dat er van dit lied – net als van de meeste andere oude liedjes en verhalen – allerlei versies zijn en dat het origineel vaak onmogelijk terug te vinden is. Dat betekent echter niet dat het spoor doodloopt. Integendeel, het is juist een poort naar nog meer verhalen en weetjes.

Oude volksliedjes zijn geen voor de hand liggend onderwerp voor een podcast, maar de combinatie blijkt wonderwel te werken. Er is archiefmateriaal, er is iets te onderzoeken, en er is een spannend verhaal dat ondergesneeuwd is geraakt in de geschiedenis. Eigenlijk zijn het een soort true crime-verhalen avant la lettre, en daar is het medium podcast dan weer heel bekend mee. Daar komt bij dat Van de Weerthof (bekend van de cultpodcast Geel) een zeer ervaren en eigenzinnige maker is, die zich duidelijk met hart en ziel op dit project heeft gestort. In elke aflevering van Lagelieder reizen hij en Broos langs allerlei plekken in Nederland en spreken ze heel veel mensen, van toevallige voorbijgangers tot onverwachte deskundigen. Van de Weerthof maakte de opnames in 3D-audio en ging in de montage flink los, zodat elke aflevering echt een trip is.

Lagelieder

Lagelieder is te beluisteren in je favoriete podcastapp.

de podcastgids in je mailbox?