Wat begon als een moordzaak groeide uit tot een van de grootste mediazaken van Nederland.

‘Een zaak met Agatha Christie-achtige dimensies,’ noemt een van de betrokkenen de Deventer moordzaak in deze nieuwe podcast. En inderdaad, een thrillerschrijver had het niet beter kunnen verzinnen: een brute moord op een rijke weduwe, de veroordeelde boekhouder, een mysterieus handgeschreven briefje in de tuin. Een verdachte klusjesman en een excentriek grafologenechtpaar; het is geen wonder dat de misdaad uit 1999 uitgroeide tot de meestbesproken moordzaak in de Nederlandse geschiedenis.

Toch is er nog meer over te zeggen, want er lopen nog steeds gerechtelijke procedures. Bovendien is er naast de verdachten, slachtoffers en politie nog een belangrijke factor: de media. Het waren journalisten die als eerste twijfel zaaiden over de schuld van fiscalist Ernest Louwes, die veroordeeld werd tot twaalf jaar gevangenisstraf. In de loop der jaren namen allerlei mediafiguren en BN’ers het voor hem op, van Maurice de Hond tot Linda de Mol. En werd de verdenking steeds sterker gericht op ‘de klusjesman’: Michael de Jong, huisvriend van het echtpaar Wittenberg.

In de Argos-podcast De Deventer mediazaak doet De Jong voor het eerst zijn verhaal en vertelt hij over de impact die de verdachtmakingen op hem hebben gehad. Dat maker Annegriet Wietsma hem te spreken heeft gekregen is knap, maar nog knapper is dat ze ook zo veel andere belangrijke betrokken wist te interviewen. Van schriftkundigen en amateurrechercheurs Ed en Wanda Waisvisz, HP-journalist Stan de Jong, een van de verslaggevers die als eerste de veroordeling in twijfel trok, tot BN’ers met een mening en de betrokken rechercheurs van de politie.

Wietsma spreekt ze allemaal met warme belangstelling, al hoor je in haar stem telkens de opgetrokken wenkbrauw. Ze legt de verbanden tussen de juridische feiten en de publieke opinie en ontrafelt zo in zes afleveringen hoe een moordzaak een mediazaak werd. Maurice de Hond, die later veroordeeld werd wegens smaad tegen De Jong, komt uitgebreid aan bod, maar ook journalist Bas Haan, die een boek schreef over de zaak. Een op dat boek gebaseerde speelfilm met Fedja van Huêt in de hoofdrol draait binnenkort in de bioscoop. De producent van die film, Bind, is ook de producent van deze podcast. Zo blijft de moord op de weduwe Wittenberg ook 22 jaar na dato de gemoederen bezighouden.

de podcastgids in je mailbox?