Ben je nieuwsgierig naar podcasts, maar heb je drempelvrees? Wij maken je wegwijs.

Ik durf het bijna niet te vragen, maar wat is een podcast nou eigenlijk?

Dat is helemaal geen domme vraag, want zo eenduidig is dat niet. In principe zijn podcasts alle audio die je via internet kunt beluisteren. Dus muziek, een interview, een documentaire, een gesprek, een monoloog, een hoorspel… Ook uitgesteld beluisterde radioprogramma’s kun je podcasts noemen, en dan zijn er nog allerlei mengvormen. Meestal heeft een podcast meerdere afleveringen, maar die vormen niet altijd een lopend verhaal. Hier bij de VPRO Gids houden we vooral van verhalende podcasts met een journalistieke inslag, maar maken we ook vaak genoeg uitstapjes naar andere genres.

Waar luister ik een podcast?

Het handigst is om een app te downloaden op je smartphone. Heb je een iPhone, dan staat Apple Podcasts daar standaard op. Heb je een ander merk, dan moet je kiezen welke app je gebruikt. Ik heb een handig schemaatje gemaakt van een paar van de meest gangbare. Gebruik je al Spotify, dan kan dat een handige keuze zijn: de muziekdienst zet tegenwoordig flink in op podcasts. Maar een gespecialiseerde app is vaak iets functioneler. In elke app kun je je favoriete shows toevoegen en volgen. Ook hebben ze lijstjes met de populairste podcasts. Volg een paar titels die je interessant lijken en je kunt beginnen met luisteren!

Ja, maar wáár moet ik dan naar luisteren?

Dat hangt natuurlijk van je smaak af, maar we hebben wel wat tips om mee te beginnen. Als je het geen probleem vindt om in het Engels te luisteren is er nog meer keus, maar ook in het Nederlandse taalgebied is er veel moois te vinden. Veel mensen raken verslingerd aan podcasts door een verslavend mooie serie te luisteren, zoals S-Town of Bob. Daarnaast is het leuk om een paar ‘bijpraatprogramma’s’ te volgen over een onderwerp dat je interesseert, zoals Een podcast over media of Datevermaak. Al na een paar keer luisteren krijg je het gevoel dat de presentatoren je vrienden zijn geworden.

Fijne ‘instappodcasts’:

Nederlandstalig
Engelstalig

Oké, hartstikke mooi, maar ik wil gewoon één aflevering om mee te beginnen.

Prima, kies dan aflevering 158 van Reply All: The case of the missing hit. Over de zoektocht naar een liedje, dat misschien ooit een hit is geweest. Er zit alles in wat een podcastaflevering goed kan maken: een mysterie, humor, emotie en allerlei onverwachte wendingen.