In de podcast De laatste dans gaat Frans Pollux op zoek naar de verdwenen stamgast van een Roermonds café.

Muzikant, schrijver en presentator Frans Pollux is wereldberoemd in Limburg. Een van zijn liedjes staat zelfs in de Top 2000: het aangrijpende ‘Hald mich ’s vas’. ‘Veel mensen vinden dat een mooi lied, je hoort het vaak op uitvaarten,’ vertelt Pollux. ‘Maar Resi, uitbaatster van een kroeg in Roermond, vond het een vreselijk nummer.’ Op een avond met een drankje erbij kreeg Pollux te horen hoe dat precies kwam.

Het bleek het lievelingslied van haar beste vriend, die verdwenen was. Deze Uwe was een stamgast in haar café. Op een avond in 2013 nodigde hij al zijn vrienden en kennissen uit. In een ontroerende speech vertelde hij dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij zou kort daarna vertrekken naar een zonnig eiland om zijn laatste weken te slijten. Zijn vrienden waren er stuk van, zamelden geld in voor zijn reis en dansten samen voor de laatste keer op ‘Hald mich ’s vas’.

‘Dat verhaal op zich was al heel bijzonder,’ zegt Pollux, ‘maar later kwamen de twijfels en bleken allerlei dingen niet te kloppen aan deze Uwe.’ Hij besloot in het mysterie te duiken. ‘Een podcast leek me de ultieme vorm voor zo’n zoektocht.’ De Laatste dans maakte hij onder begeleiding van NTR-eindredacteur Marion Oskamp, die ook verantwoordelijk was voor de podcasthit Brand in het landhuis.

Het verhaal van de charmante, maar zonderlinge Uwe is volgens Pollux ook typisch voor de streek waar hij vandaan komt. ‘Langs de randen van Nederland zit je verder van de macht, er is minder controle. In het café van Resi komen non-conformisten, mensen die de randjes opzoeken, dat maakt de vriendenclub nog wat hechter. Het is een in zichzelf gekeerde, hechte gemeenschap. Die biedt een anker in je leven, een veilige plek waar iedereen je kent. Veel mensen zoeken daar hun hele leven naar, maar tegelijk is er de stiekeme droom daaruit te breken. Dat is Limburg samengevat; dat zit in al mijn werk als liedjes- en als scriptschrijver.’ Pollux is zelf het toonbeeld van honkvast. ‘Ik ben helemaal geworteld in Venlo, heb sinds de middelbare school dezelfde vriendenkring. Daarom fascineert het me ook zo dat iemand dat helemaal achter zich zou willen laten.’

Of Pollux de mysterieuze Uwe weet te vinden, dat horen we in zijn podcast, waarvan de eerste vier delen nu online staan en de eerste aflevering vanavond in Radio Doc wordt uitgezonden.

De laatste dans is te beluisteren op Spotify en in de podcastapps.