De coming-of-agedocumentaire Dalton’s Dream portretteert de jonge zanger Dalton Harris en vraagt aandacht voor de rechten van de lhbtiqa+-gemeenschap.

In 2018 wordt Dalton Harris in één klap razend populair wanneer hij de talentenjacht X-Factor UK wint. Hij wordt in zijn thuisland Jamaica onthaald als een ware held. Maar al snel blijkt het verwachte muzikale succes uit te blijven. Wanneer op Instagram een foto van Harris op schoot bij een andere man verschijnt, breekt de pleuris uit. De Britse tabloids speculeren volop over Harris’ seksuele geaardheid en op sociale media ontvangt hij – veelal vanuit de (internationale) Jamaicaanse gemeenschap – haatberichten en doodsbedreigingen.

Dalton’s Dream, van makers Kim Longinotto en Franky Murray Brown, vraagt aandacht voor het gebrek aan rechten en acceptatie voor de lhbtiqa+-gemeenschap in Jamaica, en benadrukt dat de antihomowetten in Jamaica een overblijfsel zijn van 150 jaar oude Britse wetgeving. Deze koloniale wetten zouden nog altijd gebruikt worden om geweld tegen de lhbtiqa+-gemeenschap te rechtvaardigen.

Acht maanden na het winnen van X-Factor UK neemt Harris een nieuwe single op, waarmee hij uit de kast komt als homoseksueel. Intussen zakt de zanger weg in een depressie, terwijl zijn verlangen naar muzikaal succes alsmaar groeit. Wanneer de single flopt, wordt Harris opgenomen in een kliniek. Vlak voor het slot grijpt Dalton’s Dream nog maar eens terug op het moment dat Harris de talentenjacht wint. Een spectaculair moment, maar inmiddels heeft Harris in zijn persoonlijk leven een dieptepunt bereikt. Hij stuurt een tweet de wereld in, waarin hij verklaart bijna zelfmoord te hebben gepleegd.

Vlak daarna komt Harris uit de kast als panseksueel, wat hij naar eigen zeggen al wist sinds zijn vijfde levensjaar. De positieve reacties op zijn coming-out vormen een onmisbare steun voor de geplaagde zanger. Hoewel Harris zo nu en dan nog optreedt, is hij vooral bezig met aandacht vragen op sociale media voor mentale problemen en lhbtiqa+-rechten.

Naast Harris’ worsteling met zijn seksuele geaardheid focust de coming-of-agedocumentaire op Harris’ traumatische jeugd en de problematische relatie met zijn moeder. Een indrukwekkend moment in Dalton’s Dream is wanneer Harris vertelt over zijn jeugd aan jeugdvriendin Olivia tijdens een bezoek aan zijn ouderlijk huis in Jamaica. De publiekelijke verzoening met zijn moeder in het midden van de film, is dan ook een vreemde en pijnlijke gewaarwording.

Dalton’s Dream zoekt een balans tussen Harris’ muzikale carrière en zijn persoonlijke perikelen. Door de vele intieme momenten krijg je als kijker het gevoel Harris echt te leren kennen en met hem mee te leven terwijl hij moeilijke momenten trotseert. Bovenal is Dalton’s Dream een verhaal over de zoektocht naar liefde en acceptatie.

3Doc: Dalton’s Dream

vrijdag 19 juli

NPO 3 22.55-0.35

de nieuwste documentairetips in je mailbox?