De documentaire Candy geeft een aardig beeld van de familie Dulfer: saxofoniste Candy en haar ouders Hans en Inge.

‘En wie ligt er aan haar voeten? Prince zelf!’ zegt Sonja Barend op een charmant archieffragment uit de documentaire Candy van Carin Goeijers over Candy Dulfer (1969). Aan Sonja vertelt een piepjonge Dulfer hoe het zo gekomen is dat ze in een videoclip van Prince belandde. Ze zat met haar band Funky Stuff in het voorprogramma van een concert van Prince in Rotterdam. Het concert was geannuleerd. Toen schreef ze hem een brutaal briefje: dat hij wat zou missen als hij haar niet liet spelen. Niet lang daarna nam Prince een clip met haar op, ‘Partyman’. ‘When I want sax, I call Candy,’ zingt Prince.

Even later in Candy vertellen Dulfer en haar moeder Inge, die ook haar manager is, over de samenwerking met Prince. Hij vertrouwde niemand, maar moeder Dulfer mocht naast hem zitten in de studio en bakte appeltaart voor hem. Die confrontatie van show en Hollandse gewoonheid is een rode draad in de documentaire, waarin natuurlijk ook vader Hans een grote rol speelt. ‘Ik was autoverkoper en speelde elke dag, dus ik was er niet zo veel,’ vertelt hij over vroeger. ‘Maar of dat nou erg was? Misschien was het wel goed! Zelfstandig opvoeden.’ Dulfer kocht een saxofoon voor zijn dochter, de goedkoopste. Want of ze het echt leuk zou vinden viel nog te bezien. Maar op haar elfde nam ze al een plaat op met haar vader. En toen ging het hard. Ze werd beroemd met de single Lily Was Here van David A. Stewart in 1989 en haar album Saxuality in 1990. Van haar vader leerde ze een bepaalde houding: zelfvertrouwen, desnoods een beetje bluffen. ‘En daar ben ik ver mee gekomen,’ zegt ze.

Eigenlijk weet ze niet hoeveel ze van Hans heeft en hoeveel echt van haarzelf. En nog steeds is ze wel onzeker. ‘Knip er maar uit wat je niet goed vindt,’ zegt ze wanneer ze een solo inspeelt voor een plaat van gitarist Nile Rodgers, in plaats van: Haal er maar uit wat je mooi vindt. Na een moeilijke periode tijdens corona, waarin ze niet kon optreden, staat ze in 2022 met Rodgers op Pinkpop. Dan zien we candy Dulfer op haar gelukkigst, swingend op haar altsax voor een grote menigte fans.