Kijkje in het dagelijks leven van koning Charles die – geheel tegen ieders verwachting in – een jaar na zijn aantreden opvallend geliefd blijkt. 

Wat een fijne, sympathieke prins Charles zagen we in de meest recente afleveringen van The Crown. Hoe hij nog even genereus vrede stichtte met Diana voordat die haar dood tegemoet ging, hoe liefdevol hij Camilla toesprak op haar verjaarsfeestje, hoe hij even een paar tranen wegslikte voordat hij William en Harry wakker maakte om te vertellen dat mummy was omgekomen. De boodschap was duidelijk: die Charles, die deugt echt wel.

Maar dat is fictie. In de BBC-documentaire Charles III: The Coronation Year krijgen we de echte van heel dichtbij te zien. Dat is althans de belofte van de BBC, die trots meldt dat de vrijheid die ze het afgelopen jaar tijdens het filmen kregen ‘uitzonderlijk’ was.

Het is natuurlijk heel goochem van Charles om zich door de welwillende camera’s van de BBC te laten volgen tijdens zijn eerste jaar op de troon. Iedereen was er immers van overtuigd dat hij er weinig van zou bakken. Een tussenpaus, totdat William de regalia overneemt, dat leek het hoogst haalbare. Maar Koning Charles blijkt een jaar na zijn aantreden verrassend populair. Hij heeft weinig misstappen begaan en zich keurig gehouden aan de opdracht zich niet al te openlijk klimaatactivistisch op te stellen. Dat Harry en Meghan vanuit Montecito maar blijven dooremmeren over het onrecht dat hen is aangedaan, lijkt hem niet te worden aangewreven. Zestig procent van zijn onderdanen is inmiddels positief gestemd over de nieuwe vorst, en er zal The Firm veel aan gelegen zijn dat percentage nog wat op te schroeven met behulp van deze documentaire. Daarin zal onder meer te zien zijn hoe hij in zijn dagelijkse kloffie in Westminster Abbey repeteert voor zijn kroning. Dat klinkt nog niet erg opwindend, maar misschien is dat ook te veel gevraagd, want hoe spannend is de dagelijkse praktijk van het koningschap nu werkelijk?

‘De bezigheden van een constitutionele vorst zijn zwaarwichtig, formeel en belangrijk, maar nimmer opwindend. Ze hebben niets dat het bloed sneller doet stromen, prikkelen nooit de verbeelding en dempen wilde ideeën,’ schreef Walter Bagehot in The English Constitution, de gouden standaard van de Britse monarchie die in 1873 werd gepubliceerd.

Als kroonprins had Charles nog behoorlijk wilde ideeën, maar in deze anderhalf uur durende film zullen we hem vermoedelijk vooral zien tijdens allerlei saaie plichtplegingen. Maar laten we de hoop niet opgeven: op de klimaattop in Dubai bleek immers dat zelfs de keuze van zijn stropdas tot commotie kan leiden, dus wie weet wat ons nog te wachten staat.

Charles III: The Coronation Year

dinsdag 7 januari 2024

NPO 2 20.24-22.00

de nieuwste documentairetips in je mailbox?